TRUCKS&BUS NR. 16, AUGUST 2020

2
Editorial
Ing. Dan Pavel
Evoluția comunicării, o prioriate a acestui an

Dacă autocamioanele specializate pentru transportul materialelor de construcții au fost ani de zile “Cenușăreasa” distribuitorilor din România, din cauza procentului foarte mic din totalul vânzărilor anuale de vehicule noi, situația s-a schimbat. Primele semne au apărut anul trecut, când cererea de camioane de construcții noi a crescut, în paralel cu plafonarea numărului de vehicule destinate transportului comercial pe distanțe medii și lungi. Un element important, dar care a fost trecut cu vederea de majoritatea marilor importatori din România, a fost dat de creșterea cererii de camioane specializate, în special pentru curățenie și întreținere stradală.
Cei care au acordat atenție piețelor de nișă au câștigat
Unii importatori au pornit chiar de acum trei ani asaltul asupra acestor piețe, în general ignorate cu bună știință, investind sume importante de bani în campanii de marketing bine țintite, și nu generale, așa cum se obișnuiește. Cu această ocazie, s-a dovedit că piața din România, care în mod comod era considerată ca fiind atipică din punctul de vedere al publicității, fiind preferate formule bătute în cuie de ani de zile de către majoritatea importatorilor, ce presupuneau un efort minim, a evoluat într-o direcție pe care aceștia nu au anticipat-o.
Articolele de specialitate, țintite pe anumite configurații de mașini, precum și drive-testele profesioniste sunt preferatele cititorilor, adică exact ce este mai greu de făcut și presupune investiții mari inițiale.
Trecerea de la simple traduceri din engleză a materialelor oferite de producător la realizarea unor articole originale, de sinteză, ce presupun și o bună cunoașterea a tehnologiilor încorporate într-un camion, precum și utilizarea unor drive-testeri care au capacitatea de a aduce plus valoare prin propriile observații va duce la profesionalizarea revistelor de profil din România, o cale deschisă de mulți ani în Vestul Europei. Dar, bineînțeles, toate acestea presupun investiții, și se pare că și în acest sector de activitate păstrarea profitului între anumite marje primează, în defavoarea calității. Oricum se prefigurează un al doilea semestru al anului 2020 extrem de interesant. Cei care nu vor evolua, cu siguranță se vor pierde în mulțime.

8
Drive Test
Cu Arocs la „joacă” pe șantier
(articol preluat din RoadStars – powered by Mercedes-Benz Trucks)
 
  Pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare multe sectoare ale economiei. Cu toate acestea, există cel puţin un domeniu care a prosperat în țara noastră, în aceste vremuri: cel al construcţiilor. Așa ne-am decis să mergem la cariera de piatră „Ekodep”, una dintre cele mai mari din judeţul Constanţa, pentru a testa noul camion de construcții al producătorului Mercedes-Benz: „Exacavatoarele, încărcătoarele şi benzile transportoare merg fără oprire, iar camioanele vin la încărcare în valuri! Dacă nu crezi, vino să vezi!”, ne-au ademenit proprietarii.
 
  Şi am mers, cu o basculantă Arocs nou-nouţă care abia aştepta să se murdărească. Mă rog, practic cu două basculante Arocs, căci am luat-o la „joacă” şi pe cea a fiului meu. La 5.30 dimineaţa, când soarele abia se ridica pe cer, am ajuns la sediul Mercedes-Benz Trucks&Bus România, de unde urma să pornim către Mihail Kogălniceanu. Primul camion care mi-a sărit în ochi în parcarea plină a fost exact basculanta pe care urma să o conduc: roşie ca focul, sclipitoare. Şarmantă, impune respect de la distanţă chiar şi atunci când stă pe loc! Garda mărită la sol, grila faţă, scuturile, protecţiile farurilor şi scările masive îţi transmit acelaşi mesaj: cu acest camion nu te joci! Dar e un mesaj complet greşit, după cum aveam să aflu mai târziu... Lui Arocs îi place „joaca”, dar nu pe asfalt, ci în șantiere și pe teren accidentat!

  Interiorul cabinei este tipic Mercedes-Benz - modern, aerisit şi elegant. Consola centrală şi tabloul de bord sunt digitale –Multimedia Cockpit Interactiv, la fel ca la fratele de cursă lungă, Actros. Practic, întreg „universul” şoferului este comprimat în acele două ecrane, iar toate informaţiile necesare pot fi configurate după bunul plac al utilizatorului. Trecerea de la sistemul convențional, cu oglinzi, la MirrorCam poate fi ciudată la început, până intervine adaptarea.
9
Mercedes-Benz
  Atuurile sistemului MirrorCam le apreciezi şi mai mult pe drumurile înguste. În plus, poţi să ajustezi luminozitatea monitoarelor cum doreşti, deci, chiar şi într-o zi însorită cum a fost cea în care am condus eu noul Arocs, vei avea o vizibilitate excelentă. Sincer, îmi făceam ceva griji legate de praful care se va depune pe camerele Mercedes-Benz odată ajuns în carieră. Dar inginerii germani s-au gândit şi la acest aspect, aşa că micuţele camere au fost tratate special împotriva apei şi a murdăriei.

  Şi dacă te întrebi ce vei face iarna, trebuie să ştii că ele sunt încălzite automat când temperatura scade sub 15 grade. În cazul în care trebuie să traversezi o porțiune îngustă sau să treci foarte aproape pe lângă un alt camion, trebuie să ştii că brațele camerelor se pliază în ambele direcţii. Un alt mare avantaj al sistemului MirrorCam este vizibilitatea extinsă pe care o ai asupra geamurilor laterale, dar și asupra întregului vehicul.   

  La capitolul confort sunt atât de multe şi, în acelaşi timp, atât de puţine, căci numele Mercedes-Benz a devenit sinonim cu acest cuvânt, „confort”.  Scaun cu suspensie pneumatică pentru şofer, pe care îl vei aprecia la maximum prin cariere, climatizare automată, sistem infotainment performant, lumini cu led în cabină, spaţii de depozitare numeroase, pistol cu aer comprimat pentru curăţarea cabinei etc. Versiunea condusă de mine nu avea frigider, dar, opţional, poate fi comandat unul de 25 de litri. Dotări opţionale sunt suficiente, iar cu geamurile închise, climatizarea pornită şi nişte muzică în difuzoare, uiţi că eşti la volanul unei basculante.

  Am pornit spre Mihail Kogălniceanu pe autostradă alături de Nicolae Bălcescu, trainer Mercedes-Benz Trucks. Odată ajunşi la cariera Ekodep, ne-am pus pe... joacă! Am încărcat bena cu vârf de fiecare dată, cu bucăţi de stâncă pentru concasor şi agregate finite.
 
10
Drive Test
  Şi tot de fiecare dată, la fiecare urcare pe drumurile pline de praf din carieră, am zâmbit, căci motorul de 420 de cai şi transmisia automată PowerShift 3 s-au comportat impecabil. În funcţie de încărcătură şi de gradul de înclinare, cutia ştie tot timpul dacă e cazul să schimbe treapta de viteză sau nu, iar când o face înseamnă că are un motiv bun, căci, în acelaşi timp, întreg sistemul se străduieşte să fie şi eficient din punct de vedere al consumului de carburant.

  Ai la îndemână trei programe de conducere: Economy/Standard, Power şi Off Road, dar şi diferenţiale blocabile, evident. Cu setările corecte făcute la timp, adică înainte de a intra în necaz, scoaterea zecilor de tone de piatră dintr-o carieră devine o joacă chiar şi pentru un şofer cu puţină experienţă. Dacă te afli într-o situaţie specială, poţi trece cutia de viteze pe modul manual, dar e bine să ştii că, în cazul în care anumiţi parametri vor fi depăşiţi, sistemul va trece înapoi pe automat pentru a proteja transmisia.

  Pentru coborâri, ai la îndemână o frână auxiliară cu trei trepte. Odată activată, în combinaţie cu retrogradarea treptelor de viteză, vei crea atât de multă forţă de frânare încât aproape că nici nu vei mai avea nevoie de frâna de serviciu. Iar asta îţi va oferi multă linişte pe pantele periculoase.

După o zi de „joacă”, pot spune că mai sunt câteva aspecte de remarcat la noul Arocs: liniştea din cabină chiar şi la regimuri de turaţii mai ridicate, manevrabilitatea excelentă, calitatea materialelor folosite în cabină şi acel sentiment de camion robust! Evident, sunt disponibile multe versiuni de motorizare, de la 238 de cai putere la 625. 18 versiuni, mai exact! Iar noul Arocs poate fi în configurat în funcţie de nevoile fiecărui client în parte, cu toate formulele de tracţiune posibile, ampatamente, tipuri de suspensii sau de cabină. Trebuie doar să ştii la ce vrei să îl foloseşti, iar de configurare se vor ocupa cei de la Mercedes-Benz Trucks & Buses România.
11
Mercedes-Benz
 
  Odată încheiată ziua, am pornit înapoi spre casă, deşi, sincer, îmi doream să ajungem la Constanţa cu noul Arocs. Dar, ce să vezi?! Am avut noroc şi, la Cernavodă, am fost anunţaţi că trebuie să lăsăm camionul la reprezentanţa Mercedes-Benz de la malul mării, aşa că am pornit spre mare.

  Mai era cineva care îşi dorea să îl scoată la joacă pe Arocs...

 
12
Lansare națională
Noul autotractor MAN TGX și comerciala ușoară MAN TGE prezentate oficial în România
  • Noua generație de camioane MAN stabilește noi standarde în ceea ce privește confortul șoferului, sistemele de asistență, conectivitate și digitalizare,
  • MHS Truck & Bus a început vânzarea în România a comercialei ușoare MAN TGE,
  • MHS Truck & Bus Group va prezenta noul autotractor MAN TGX direct în locațiile clienților, în concordanță cu măsurile de sănătate în vigoare, în vederea prevenirii răspândirii virsului SARS-COV-2.
Cu ocazia lansării celui de-al 9-lea service MAN, din cadrul rețelei naționale, MHS Truck & Bus Group, importatorul și distribuitorul mărcilor MAN și Neoplan în România, a prezentat în premieră, în România, noul autotractor MAN TGX, model destinat transportului pe distanțe lungi și comerciala ușoară MAN TGE.

În luna februarie a acestui an, MAN a prezentat publicului noua generație de camioane, care este orientată către cerințele în schimbare ale industriei de transport și stabilește noi standarde în ceea ce privește confortul șoferului, sistemele de asistență, conectivitate și digitalizare.
13
Trucks&Bus
Noua generație de camioane MAN reprezintă trecerea producătorului bavarez de la un furnizor de vehicule comerciale la unul de soluții de transport inteligente și durabile.
Grație noilor lanțuri cinematice, elementelor aerodinamice îmbunătățite, sistemelor de asistență, precum MAN EfficientCruise, noua generație de camioane MAN aduce economii de combustibil de până la 8.2%, lucru confirmat și de cel mai nou raport TŰV, respectiv reduceri semnificative ale dioxidului de carbon eliminat în aer. Noua gamă de camioane MAN, cuprinde modelele TGX, TGS, TGM și TGL, disponibile într-o varietate de versiuni constructive.

Noul autotractor MAN TGX: Potrivit pentru orice aplicație
Filozofia care a stat la baza dezvoltării noii generații de camioane MAN a fost păstrarea a ceea ce a fost încercat și testat, respectiv îmbunătățit atunci când a fost nevoie la seria de camioane în decursul timpului.
Misiunile de transport pe distanțe lungi și transporturi agabaritice sunt acoperite de noul model MAN TGX, recunoscut pentru cabinele sale spațioase. Ca și până acum, noul MAN TGX este disponibil cu trei serii de motoare: D15, D26 și vârful de gamă D38, care acoperă o plajă de putere cuprinsă între 330 CP și 640 CP (MAN D38 – de la 540 CP la 640 CP, MAN D26 – de la 430 CP și 510 CP și MAN D15 – de la 330 CP la 400 CP).

Pe lângă versiunile clasice de autotractoare 4x2 și 6x2, respectiv șasiu rigid, noul MAN TGX este încă disponibil în versiuni autotractor 6x4 și 8x4, acestea fiind o alegere populară pentru companiile de transport agabaritic.
Autotractorul 4x2 poate fi comandat opțional cu sistemul de tracțiune hidrostatică MAN HydroDrive pe puntea față, care oferă o tracțiune superioară pe suprafețele neasfaltate, dar menține și o sarcină utilă ridicată. 
14
Lansare națională
Cu această diversitate de opțiuni, noul MAN TGX acoperă o gamă cuprinsă între 18 și 41 de tone masa totală maximă autorizată (MTMA) a vehiculului. În cazul aplicațiilor grele, MTMA este de 250 de tone.
Noul MAN TGX este disponibil cu trei versiuni de cabina GX, GM, GN, cu volume cuprinse intre 9.7 mc si 12.6 mc.

Noul MAN TGX va fi prezentat direct clienților - Din cauza situație generate de pandemia de coronavirus, MHS Truck & Bus Group a luat decizia de a prezenta noul autotractor MAN TGX direct în locațiile clienților, respectând măsurile de sănătate în vigoare, în vederea prevenirii răspândirii virsului SARS-COV-2.

Comerciala ușoară MAN TGE disponibilă în România - În cadrul evenimentului a fost prezentat și MAN TGE, cel mai mic model din portofoliul producătorului bavarez. Comerciala ușoară este acum disponibilă pentru vânzare și pe piața din România, în variante constructive furgon, autoșasiu și transport persoane cu până la 19+1 locuri.

Modelele MAN expuse în cadrul evenimentului de la Oradea

- noul autotractor MAN TGX 18.510 4x2 BL SA, destinat transportului pe distanțe lungi cu noua cabina GX și echipare de top, un benchmark în acest segment,
- autocar MAN Lion’s Coach, Bus of the Year 2020, echipare premium, 55+1+1 locuri,
- autocamion MAN TGX 33.510 6x6 BB, cu tracțiune integrală 6x6, echipare de top, macara forestieră și racoanțe,
 
15
Trucks&Bus
- două modele MAN TGE, cel mai mic model al gamei de vehicule comerciale MAN, în versiune MAN TGE 3.180 4x2 cu suprastructură frigorifică (certificare ATP) și MAN TGE 5.180, echipată cu benă basculabilă.
16
Tehnologie
Active Drive Assist
(material preluat din RoadStars – powered by Mercedes-Benz Trucks)

Noul model Actros lansat de către Mercedes-Benz Trucks include noul sistem Active Drive Assist. Acest sistem reprezintă încă un moment cheie în construcția camioanelor, deoarece permite pentru prima dată într-un camion de serie o conducere parțial automatizată în toate regimurile de viteză.

Sistemul Active Drive Assist sprijină șoferul în mod activ la dirijarea longitudinală și transversală a autovehiculului, poate frâna și accelera singur camionul și îl poate păstra pe banda de rulare prin mișcări active de direcționare. Oricum, șoferul rămâne responsabil în totalitate pentru comportamentul autovehiculului și trebuie să adapteze tot timpul stilul de conducere la situația din trafic.

„Sistemul reprezintă un sprijin prețios în cele mai variate situații: în cazul traficului intens Active Drive Assist ajută la păstrarea în permanență a distanței corecte față de autovehiculul din față, fără a crea totodată spațiu inutil“, explică Westphal – șofer profesionist.
„În timpul curselor lungi și monotone, acesta preia, cumva, funcția de copilot, care supraveghează continuu și uneori face mici corecții din timp. În ambuteiaje Active Drive Assist este, de asemenea, un ajutor comod prin funcția stop-and-go. Per total, sistemul îmi preia o parte din sarcini. Ce-i drept, trebuie să țin în continuare totul sub control, dar după nouă ore la volan nu mai sunt nici pe departe atât de obosit cu sistemul Active Drive Assist precum eram înainte fără acesta.“
17
Trucks&Bus
Sistemul Active Drive Assist poate fi, ce-i drept, dezactivat de către șofer, dar este întotdeauna activat imediat ce șoferul activează pilotul automat și stabilește o viteză. Atunci când camera video a sistemului a detectat marcaje ale benzilor de rulare pe ambele părți ale carosabilului, sistemul Active Drive Assist începe să ajute șoferul în mod activ la dirijarea longitudinală și transversală a camionului. Acest fapt este afișat în display-ul central al Multimedia Cockpit printr-un mic simbol albastru al volanului și marcaje albastre ale benzilor de rulare.

Prin intermediul volanului multifuncțional al noului model Actros se poate regla, în mai multe faze, poziția camionului pe banda de rulare: Pe suprafața de comandă din stânga volanului sunt plasate în cerc șase butoane, între altele pentru controlul pilotului automat. În mijlocul acestor butoane se află un touch control pad, care este esențial pentru operarea sistemului Active Drive Assist: În funcție de direcția în care dorește șoferul să mute camionul pe banda de rulare, el glisează pe touch control pad orizontal la stânga sau la dreapta și confirmă informațiile introduse. De asemenea șoferul poate stabili aici și distanța față de autovehiculul din față. În acest scop el glisează pe verticală în sus sau în jos.

O senzație complet nouă la condus
Dacă șoferul a programat astfel sistemul Active Drive Assist iar camionul se apropie prea mult de mașina din față, aceasta va fi reprezentată pe display-ul central printr-o imagine stilizată a autovehiculului. Sistemul Active Drive Assist frânează atunci în mod autonom camionul. Imediat ce există iarăși o distanță suficientă, sistemul accelerează din nou autovehiculul automat până la viteza stabilită de pilotul automat.

Același rol activ este preluat de sistem și în cazul ghidării pe banda de rulare: Atunci când camionul este aproape de a părăsi banda de rulare, sistemul Active Drive Assist redirecționează autovehiculul și îl păstrează în banda de rulare curentă. Un alt plus pentru siguranță: Dacă sistemul Active Drive Assist este dezactivat de către șofer, se păstrează ghidarea activă pe banda de rulare.
 
18
Tehnologie
Pentru aceasta Active Drive Assist utilizează servodirecția dublă cu suport electro-hidraulic. Aceasta crește la nevoie cuplul de bracare „La început a trebuit să mă obișnuiesc cu acest sistem“, admite Tom Westphal. „Este deja o schimbare clară a senzației de conducere atunci când intervine sistemul Active Drive Assist. Dar încrederea se formează repede deoarece corecțiile au întotdeauna sens și servesc siguranței. Acest fapt se remarcă în mod pozitiv în special în traficul interurban. Pur și simplu ai mai puțin stres.“ Și Active Drive Assist este un sistem care sprijină eficient șoferii în special pe autostrăzi și drumuri expres. Un sistem pentru conducerea parțial automatizată cu o paletă atât de bogată există în prezent doar la noul model Actros. Mercedes‑Benz Trucks a subliniat astfel încă o dată că reprezintă vârful de lance al tehnologiei. 

Toate sistemele de asistență din noul model Actros funcționează în strânsă coordonare unele cu celelalte. Astfel, Active Drive Assist utilizează tehnologia perfecționată a sistemelor radar și al camerelor video pentru detectarea traficului din față și a marcajelor benzilor de rulare a sistemului, de asemenea noul, acum disponibil în echiparea standard pentru toate modelele Actros, Active Brake Assist 5. Și Active Drive Assist reacționează întotdeauna în concordanță cu cerințele Predictive Powertrain Control pentru a deplasa camionul cu cât mai mare economie de combustibil posibil.

Active Brake Assist 5 – acum disponibil în echiparea standard 
Cea de-a cincea generație a sistemului este disponibilă ca echipare standard și asistă șoferul prin inițierea, în anumite condiții, a unei frânări totale în cazul obiectelor staționare și mobile, precum și, în anumite situații, până la o viteză a autovehiculului de 50 km/h, a unei frânări parțiale sau totale în cazul pietonilor care se deplasează, reducând astfel sau evitând în totalitate accidentele.
19
Trucks&Bus

Avantajele sistemului
  1. Dotările de siguranță standard cuprinzătoare includ asistentul activ la frânare, asistentul pentru menținerea stabilității, asistentul pentru menținerea benzii, asistentul pentru menținerea atenției și iluminarea Follow-me-Home
  2. Active Drive Assist pentru un confort sporit la drum și o eficiență ridicată
  3. Asistentul pentru menținerea distanței cu funcție Stop and go, Active Brake Assist 5, asistentul la viraje, asistentul pentru semne de circulație, frâna electronică de parcare, asistentul de stabilitate a remorcii
  4. MirrorCam pentru vizibilitate îmbunătățită și mai multă siguranță
  5. Siguranță suplimentară datorită fazei scurte/lungi/luminii suplimentare în viraje, luminii de rulare pe timp de zi cu LED, lămpilor spate cu LED
  6. Faruri Bi-Xenon, lumină suplimentară în viraje, far de ceață
20
Camioane specializate
FORD – pasiunea pentru inovație
Combinația între experiența bogată a unuia dintre cei mai cunoscuți importatori de camioane din România, Cefin Trucks și calitatea vehiculelor comerciale FORD, un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare, a dus la cel mai fulminant succes de piață din România. Astfel, după numai un an de la lansarea pe piața din România, vehiculele municipale FORD Trucks au devenit lideri de piață.
Producător de camioane cu o experiență de peste 50 de ani, dar și producător al motoarelor Ford Ecotorq, FORD Trucks nu a avut probleme să demonstreze că poate oferi cele mai reduse costuri de operare, un consum eficient de combustibil și bineînțeles, garantarea unei profitabilități deosebite pentru fiecare camion din flotă.

Produse inovatoare, totdeauna de calitate
Lider de necontestat al pieței de vehicule comerciale specializate, Ford Trucks oferă ceea ce caută orice antreprenor: prețuri imbatabile și eficiență maximă!
La categoria vehiculelor municipale, Ford Trucks vine cu o gamă largă de produse cu multe caracteristici inovatoare, concepute special pentru a acoperi orice cerință din partea utilizatorilor:
- Autogunoiere cu capacități cuprinse între 15 și 23 mc, montate pe șasiu 4x2 sau 6x2 pentru transportul gunoiului menajer,
- Automăturători,
- Hooklift-uri și skip loadere pentru transportul containerelor,
- Vehicule specializate echipate cu macara,
- Platformă sau benă basculabilă.
21
Camioane specializate
Mai mult decât un motor, puterea inovației pusă la lucru
Atât economic cât și ecologic, noul motor Euro 6 oferă cea mai adecvată putere pentru diferite tipuri de utilizări. Indiferent este aleasă varianta de 9 litri și  330 CP sau cea de 13 litri și  420 CP, motorul Ecotorq oferă puterea de a duce la îndeplinire orice sarcină în modul cel mai economic. 
Transmisia automată în 12 trepte este disponibila ca dotare standard pentru noul motor de 420 CP. Aceasta oferă un confort deosebit, atât în timpul călătoriilor lungi cât și pe drumurile urbane – sunt opțiunile diferitelor moduri de utilizare adecvate atât pentru condusul economic cât și de performanță
Pentru Vehiculele Specializate Ford Trucks, siguranța este prioritară
Prin urmare toate camioanele noastre rutiere sunt dotate standard cu noi frâne cu discuri și frână de motor. Cu noua tehnologie de frână de motor, o forță de frânare suplimentară este prevăzută până la 340 kW la nivelul motorului, în funcție de tipul de motor.
Pentru încărcături și mai grele, există opțiunea de intarder, de înaltă performanță, pentru versiunea cu motor de 420 CP.
Siguranța este asigurată și prin intermediul sistemelor electronice auxiliare:
- Programul Electronic de Stabilitate (ESP), permite viraje în condiții de siguranță,
- Sistemul avansat de frânare de urgență (AEBS) oferă asistență la franare pentru cazurile în care vehiculul se apropie de un alt vehicul care circula in acelasi sens
- Sistemul LDWS semnalizează acustic schimbările involuntare ale benzii de circulație.
22
Camioane specializate
Un design inteligent, gândit pentru a depăși așteptările 
Confortul șoferului este esențial, de aceea gama de Vehicule Specializate oferă diferite tipuri de cabină concepute pentru a satisface exigențele în funcție de serviciul oferit și de condițiile de drum. Gama de vehicule specializate Ford Trucks oferă: cabină de dormit sau cabină de zi cu plafon jos sau ridicat. Sistemul îmbunătățit de aer condiționat și de încălzire auxiliar este inclus în standardul cabinelor de dormit, oferind un spațiu de locuit confortabil în interiorul vehiculului. Pentru un nivel avansat de confort oferit în utilizare, vehiculele de 420 CP sunt dotate cu suspensie pneumatică a cabinei.
De asemenea, opțiunea Low Liner, special concepută pentru transportul rutier de volum mare, este furnizată pentru o gama variată de versiuni de motoare și configurații ale axelor. Alte funcționalități dezvoltate pentru a facilita utilizarea sunt: mecanismul axei ridicătoare cu funcție automată de coborâre – mecanism care extinde durata de viață a pneurilor, transmisia automată care permite schimbarea vitezelor fără ambreiaj sau intarderul care asigură frânarea în condiții de siguranță chiar și pentru tonajele mari.

Siguranța, totdeauna în dotare standard
Ford Trucks pune accent pe siguranță în dezvoltarea întregii game de vehicule comerciale, cu atât mai mult in cazul transportului materialelor periculoase, unde aduce cu o noua dimensiune a sistemelor de sigraunță oferite.
Vehiculele specializate Ford Trucks îndeplinesc reglementările ADR privind transportarea materialelor  periculoase. În plus, tipul de configurație 8x2, care este vehiculul preferat pentru astfel de servicii, vine cu o gamă largă de opțiuni.
Împreună cu versiunile standard și versiunile cu consola spate extinsă, depășim așteptările clienților nostri cu vehiculul cu ampatament lung prin deplasarea rezervorului de combustibil în partea opusă și prin deschiderea superioară a părții din dreapta, pentru suprastructură. 
23
Camioane specializate
Frânele cu disc, care sunt disponibile în dotarea standard pentru toate vehiculele din seria ADR, oferă avantajul reducerii greutății proprii a vehiculului. În plus, noua transmisie automată standard, cu 12 viteze pentru versiunile de 420 CP, ușurează o dată în plus masa proprie.
Dotările FORD Trucks de calitate
Transmisie automată
Transmisia automată în 12 trepte este furnizată ca ca o opțiune pentru vehiculele de 420 CP. Sistemul selectează viteza cea mai adecvată pentru fiecare situație în mod automat.
Intarder
Intarderul cu putere de 600 KW, disponibil ca dotare opțională, răspunde perfect exigențelor utilizarii în condiții dificile precum coborârea unei pante cu vehiculului încărcat. Prin prevenirea utilizării excesive a frânei de serviciu se prelungește durata de viață a vehiculului.
Suspensie pneumatică spate
Suspensia pneumatică spate nou concepută este prevăzută pentru modelele 4x2 și 6x2. Asigură atât confort în timpul condusului, dar mai ales garantează siguranța transportului de încărcături fragile.
Aer condiționat
Sistemul de aer condiționat îmbunătățit care este oferit ca o caracteristică standard menține ideală temperatura cabinei în orice condiții meteo. Această caracteristică este inclusă standard pentru vehiculele cu cabină de dormit si este opțională pentru vehiculele fără pat de dormit. 
Dispozitiv auxiliar încălzire
Dispozitivul de încălzire de tip uscat este inclus standard pentru cabinele de dormit. Astfel puteți experimenta confortul camerei dumneavoastră de acasă în interiorul vehiculului prin activarea acestui sistem. 
Axa liftantă (ridicătoare)
Pentru vehiculele cu configurații 6x2 și 8x2, în condiția în care nu au încărcătură, axa din spate este ridicată de la sol. Acest mecanism previne uzura inutilă a pneurilor. Când vehiculul este oprit pentru a fi încărcat, pneurile coboară în mod automat, grație caracteristicii coborâre automată.
24
Lansare
Noul Volvo FH – NEXT GENERATION
Volvo Trucks a lansat noul Volvo FH echipat cu o cabină reconfigurată, cu caracteristici inovatoare de siguranță și cu un mediu de lucru care se concentrează asupra necesităților șoferului. Un obiectiv esențial al noului design este de a-i oferi șoferului un stil de viață mai productiv, mai sigur și mai confortabil pe șosea. Folosind diferite configurații ale lanțului cinematic și ale șasiului, noul Volvo FH poate fi personalizat pentru a corespunde unei game largi de aplicații și pentru a susține economii semnificative de combustibil și reducerea emisiilor de CO2.

„Seria Volvo FH a devenit preferata șoferilor de autocamioane de mulți ani, în special pentru cei care își petrec o bună parte din viață pe șosea”, spune Roger Alm, președintele Volvo Trucks. „Cu noul Volvo FH ne concentrăm în continuare, cât se poate de clar, asupra proiectării autocamioanelor și furnizării de servicii care îi pot ajuta pe șoferi să-și desfășoare activitatea la un nivel înalt.”

Accentul pe șofer contribuie la atragerea profesioniștilor în domeniu 
Accentul pe șoferi se bazează pe impactul semnificativ pe care aceștia îl au asupra rezultatelor obținute de un transportator în termeni de productivitate, eficiență și servicii orientate către clienți. „Un șofer bun poate avea o contribuție la profitabilitatea clienților nostri”, continuă Roger Alm. „Asistăm, la nivel mondial, la o lipsă cronică de șoferi bine pregătiți. Prin lansarea acestui nou autocamion care prioritizează productivitatea și confortul șoferului profesionist, am făcut un pas important înainte pentru a ne ajuta clienții să atragă și să păstreze cei mai buni șoferi.”





 
25
LANSARE
Interiorul le oferă șoferilor un mediu de lucru superior
Atenția acordată șoferilor este cel mai bine evidențiată în spațiul interior de lucru, care a fost modernizat. Spațiul lor de lucru are în centru un bord modernizat, care dispune de un panou de intrumente integral digitalizat, cu rezoluție înaltă de 12 inch, și care include un suport fix pentru pahare și un spațiu de depozitare deschis, cu iluminare controlată prin senzori de mișcare. Panoul de instrumente îi permite șoferului să aleagă între patru tipuri de vizualizări pe ecran, în funcție de situația de deplasare și de informațiile pe care le preferă afișate.

Un ecran lateral opțional de 9 inch poate asigura funcția de Infotainment, asistență de navigare, informații de transport și monitorizarea cu ajutorul camerei video. Ecranul ușor de accesat îi permite șoferului să interacționeze în mai multe moduri: prin butoanele poziționate intuitiv pe volan, prin comanda vocală sau direct, prin intermediul ecranului tactil și al panoului de control pentru modurile de vizualizare.

„Accesul facil la mai multe tipuri de informații sporește capacitatea șoferului de a acționa mai eficient, în siguranță și beneficiind de confort”, afirmă Carin Larsson, Designer șef Volvo Trucks pentru experiența utilizatorului și interacțiunea umană cu mașina. „Prezentarea informațiilor s-a îmbunătățit semnificativ prin intermediul noilor ecrane. Interacțiunile solicitante sunt acum concentrate pe ecranul lateral, care este ușor de accesat din scaunul șoferului. Prin urmare, elementele perturbatoare sunt reduse, întrucât informațiile cheie de deplasare sunt prezentate clar pe panoul de instrumente ușor de utilizat și ușor de vizualizat.”
26
LANSARE
Atât panoul de instrumente, cât și ecranul lateral funcționează în mai multe limbi. Mișcarea în spațiul din interiorul cabinei este mai facilă ca oricând datorită noului design al manetei schimbătorului I-Shift, mai subțire și ergonomic. Pentru șoferii care au nevoie de o capacitate mult mai mare a bateriei este disponibil un sistem inteligent dual de baterii, care asigură întotdeauna energia de rezervă necesară pentru a porni motorul. Există, de asemenea, o gamă largă de opțiuni de personalizare în ceea ce privește tapițeriile și culorile.
Design sofisticat și tehnologii inteligente
Noul aspect îndrăzneț al exteriorului este caracterizat de farurile emblematice în formă de V, care acum au fost mutate spre exterior pentru a corespunde liniei ușilor cabinei. Lămpile de semnalizare au fost, de asemenea, mutate pe portieră, oferind autocamionului atât o aerodinamică îmbunătățită, cât și un aspect mai îndrăzneț. Sistemul pentru ștergătoare este modernizat și mai subțire, iar sigla mai mare face ca noul Volvo FH să fie ușor de recunoscut chiar și de la distanță.
„Noua generație Volvo FH combină elementele cele mai de succes din seria anterioară FH cu tehnologii inteligente și cu un design funcțional, centrat pe șofer”, continuă Carin Larsson. „Rezultatul este un autocamion inteligent și sofisticat, care îl ajută pe șofer să obțină performanțe deosebite în orice condiții.”
O nouă caracteristică de siguranță, premieră în industrie: faruri cu fază lungă adaptivă
Sistemul îmbunătățește siguranța pentru toți participanții la trafic, dezactivând automat segmente selectate ale fazei lungi LED atunci când autocamionul se apropie de traficul din față sau de un alt vehicul din spate. Faza lungă se reglează atunci când camera și radarul detectează alte vehicule sau când camera detectează modificări ale volumului de lumină din jurul autocamionului.

 
27
LANSARE
Funcțiile suplimentare de îmbunătățire a siguranței de pe Volvo FH includ Pilotul automat cu asistență la coborâre, care stabilește o viteză maximă pentru a preveni accelerarea nedorită atunci când vă deplasați în pantă și o variantă actualizată pentru ACC - Controlul adaptiv al vitezei de croazieră, care funcționează pentru orice viteză, chiar la o viteză de până la zero km/h.
Sistemul de frânare controlat electronic (EBS), care este o condiție necesară pentru caracteristicile de siguranță, cum ar fi Avertizarea de coliziune cu frână de urgență și Controlul electronic al stabilității, vine acum ca echipare standard pentru noul autocamion. Direcția dinamică Volvo, cu sistemele de siguranță Asistență pentru păstrarea benzii de rulare și cu Asistență de stabilitate, sunt de asemenea disponibile ca opțiune. Siguranța oferită de noul Volvo FH este îmbunătățită și mai mult prin sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, care este capabil să detecteze semne rutiere, cum ar fi restricțiile de depășire, tipul de drum și limitele de viteză.
Vizibilitatea poate fi îmbunătățită și mai mult prin adăugarea unei camere video, pe partea pasagerului, montată pe oglinda din dreapta, care oferă o perspectivă complementară asupra fiecărei părți a autocamionului pe ecranul lateral.

Eficiență și productivitate îmbunătățite
Folosind diferite configurații de lanț cinematic și șasiu, noul Volvo FH poate fi adaptat pentru a se potrivi unei game largi de aplicații și pentru a permite economii semnificative de combustibil și reducerea emisiilor de CO2. În cazul transportului de cursă lungă, de exemplu, noul Volvo FH cu I-Save pentru Euro 6 combină noul motor D13TC cu un pachet de funcții și poate oferi economii de combustibil de până la 7%*. De asemenea, au fost aduse îmbunătățiri versiunilor Euro 3 și 5 cu caracteristici precum Asistența de cuplu motor Volvo.
28
Tehnologii
Renault Trucks T și T HIGH 2020
Un mod de condus confortabil și economic
Renault Trucks a lansat de curând un up-date 2020 al camioanelor pentru transport pe distanțe lungi și medii model T și T High. Două direcții au fost urmărite cu atenție de către producătorul francez: consum redus și un confort de top pentru șofer. Confortul include tehnologiile de ultimă oră care au fost implementate în interiorul habitaclului, dar și calitatea materialelor care vin în contact direct cu șoferul, precum un fotoliu integral textil, două cotiere și un volan din piele.

Echipamente de ultimă generație pentru un confort sporit și viață la bord
Și dacă șoferul are acum o cabină confortabilă, să nu uităm că majoritatea timpului el conduce, așadar coloana de direcție reglabilă, în dotarea standard, pe trei axe va fi cu siguranță apreciată. Vehiculele din gama T au un tablou de bord în culori carbon, mânere din aluminiu și chederele pentru geamuri cu protecție metalică. Renault Trucks T și T High 2020 încorporează și noi spații de stocare de mare capacitate (221 litri). În exterior, seria 2020 este personalizată prin culorile grilei radiatorului și a oglinzilor :negru lucios și portocaliu. De asemenea, opțional, Renault  T și T High pot fi echipate cu sistemul Roadpad +. Precum un adevărat asistent, Roadpad + permite șoferului să asculte muzică, să-și acceseze telefonul în timp ce își menține mâinile libere și să manevreze în siguranță camionul, datorită camerelor sale din spate și laterale.

 
29
Tehnologii
Cu Roadpad +, șoferul poate alege drumul cel mai scurt, datorită sistemului performant de navigare.
Consum redus de combustibil și CO2
Vehiculele Renault Trucks  din gama destinată transportului pe distanțe lungi sunt echipate cu motoare DTI 11 și DTI 13 Euro 6. Eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și ecologice, acestea au un consum de combustibil și bioxide de carbon mai mic cu 3%, comparativ cu generația anterioară. Renault Trucks T și T High 2020  au primit o nouă punte de înaltă eficiență și discuri de frână mai ușoare, permițând reducerea suplimentară a consumului de combustibil. Opțional, setările vehiculelor noi pot fi reglate, permițând un câștig suplimentar de 3%. Motoarele Renault Trucks T și T High sunt compatibile cu combustibilul sintetic XTL sau biodiesel.

Camioane conectate pentru o productivitate crescută
Dar pentru a fi și mai eficiente, și deci mai productive pentru utilizator, modelele din gama Renault Trucks T sunt conectate în dotarea standard (TGW 4G). Prin urmare, acestea sunt compatibile cu sistemul Predict - servicii de întreținere predictivă și Optifleet – soluția dinamică de gestionare a flotelor Renault Trucks. Cu Optifleet, deplasarea camionului este supravegheată în timp real, ceea ce permite controlul perfect al principalelor cheltuieli. Administratorul flotei poate urmări consumul vehiculelor sale cu Optifleet Check și le poate geoloca în timp real cu Optifleet Map.
 
30
Special report
F-MAX, căminul tău departe de acasă

F-MAX, cel mai performant camion produs vreodată de Ford Trucks, a fost lansat la cea de a 67-a ediție a IAA Commercial Vehicles din Hanovra, Germania, primind cu această ocazie și dinstincția de „Truck of the year 2019”. Cel mai nou model de camion intrat relativ recent în componența flotelor comerciale de transport pe distanțe medii și lungi este, normal, și cel mai modern. 

Nici un amănunt tehnic sau de confort nu a fost omis, și investițiile din partea producătorului Ford au fost pe măsură, peste 400 milioane euro fiind cheltuiți pentru dezvoltarea lui, de la cercetare și proiectare și până la construcția unei linii de montaj ultramoderne. Pe scurt, Ford F-MAX oferă ceea ce și-ar dori atât proprietarul lui, adică un profit cât mai mare, dar și șoferul, pentru care camionul reprezintă de multe ori casa principală.

De exemplu, motorul de înaltă performanță cu o putere de 500 CP, 2.500 Nm și 400 kW putere de frânare asigură un consum redus de combustibil, ceea ce aduce o economie importantă pentru propietar, dar și un confort în plus pentru șofer, care este obligat acum să se oprească mai rar ca să alimenteze.
 
31
Special report
Șoferul în prim plan
În prezent, mai mult ca niciodată, șoferul este supus unui stres deosebit, de multe ori neștiind exact când se va putea întoarce acasă. Din acest motiv, noua generație de camioane Ford F-MAX, comercializată în România prin intermediul societății Cefin Trucks oferă acestuia tot ceea ce are nevoie pentru a suporta mai ușor drumurile lungi. 
Cu siguranță că sistemul multimedia al F-MAX și conectivitatea on-line asigurate la bordul său reprezintă un mare avantaj pentru aceștia, deoarece pot fi oricând în legătură cu cei de acasă. Confortul unei cabine ultra-moderne nu lasă nimic de dorit. Noua sa cabină de 2,5 m, cu un design modern și abordarea orientată spre șofer, oferă confort şi siguranţă, iar conceptul tabloului de bord în stilul cockpit asigură un spațiu ergonomic, în care toate funcțiile sunt ușor accesibile. F-MAX oferă toate acestea cu o podea plană care asigură o înălțime de 2160 mm între înălțimea de la podea la tavan și o ajustare a scaunelor de 260 mm. În plus, modelul F-MAX oferă șoferilor un spațiu de stocare patentat în stil avion și un pat superior inovativ, cu un unghi de pliere de 90 de grade. Suprafața de depozitare supradimensionată, spațiile de depozitare de deasupra capului și zonele de depozitare exterioare de pe ambele părți ale vehiculului sunt ușor de utilizat și ușor de curățat.
Dispozitivele interne de iluminare din zona patului și a compartimentului șoferului, sistemele automate de control a climatizării și caracteristicile de reglare a volanului oferă un confort sporit în cabină. Un mini-frigider și filtru de cafea pot fi incluse la cerere. 
32
Special report

Putere și eficiență

Noul F-MAX are un motor de înaltă performanță cu o putere de 500 CP, 2.500 Nm și 400 kW putere de frânare. Acesta a fost testat pe parcursul a peste 5 milioane de kilometri în 11 țări de pe patru continente, în condiţii climaterice extrem de diferite. Aerodinamica superioară, calibrarea sistemului de propulsie și caracteristicile tehnice asigură de performanțe remarcabile în ceea ce privește consumul de combustibil, cu o marjă de îmbunătățire de 6% față de modelele anterioare, spune producătorul.

Caracteristicile tehnice includ tehnologia E-APU, funcția eco-roll şi cruise control predictiv (Max Cruise). Datorită costurilor scăzute de mentenanță și intervalelor lungi între revizii, noul F-MAX aduce o economie de până la 7% la costurile de întreținere. Transmisia automată ZF cu 12 trepte și diferite moduri de condus, cum ar fi modul Eco și cel Power, ajută la optimizarea consumului de combustibil. 

Tehnologie de vârf
                               
Noul F-MAX oferă asistență de neprețuit la drum, prin sisteme precum Adaptive Cruise Control, Predictive Cruise Control (Max Cruise), sistem avansat de frânare de urgență (Advanced Emergency Brake System), asistență la pornire în rampă (Hill Launch Assist), sistem de avertizare privind încălcarea benzii (Lane Departure Warning), dispozitiv limitator de viteză reglabil și control electronic al stabilității (Electronic Stability Control).
 
33
Special report
Displayul color TFT cu ecran de 8" permite afișarea tuturor funcțiilor vehiculului, de la presiunea anvelopelor, temperatura din exterior, până la funcțiile de evaluare a stilului de condus al șoferului. Designul spectaculos al farurilor F-MAX optimizează vizibilitatea pe timp de noapte, luminând mai puternic drumul, asigurându-vă că nici un detaliu nu scapă din traiectoria de mers a șoferului. Design-ul atractiv al iluminatului de asistență la manevre de parcare, luminile de zi cu LED-uri și iluminarea cu LED opțională îmbunătățesc sistemul de lumini standard al vehiculului.

Ford Trucks este importat pentru piața din România începând cu luna decembrie 2016, prin unicul importator și distribuitor Cefin Trucks.
Cefin Trucks activează de peste 20 de ani în domeniul auto ca furnizor de servicii și produse pentru profesioniștii din lumea transporturilor. Rețeaua de distribuție si asistență tehnică Ford Trucks este prezentă în orașele București, Constanța, Craiova, Timișoara, Arad, Deva, Brasov, Bacau, Suceava, Baia Mare, Oradea si Cluj.


 
34
LANSARE MONDIALĂ
Noua generație de camioane MAN
Producătorul german MAN a lansat chiar la început de an noua sa gamă de camioane comerciale în apropierea frumosului oraș spaniol Bilbao. Bineînțeles, încă de la început trebuie spus că toți specialiștii se așteaptă de la MAN să ofere numai vehicule de ce
Surprizele nu au lipsit, deoarece noua generație de camioane MAN este nu numai puternică, ecologică, cu un consum redus cu 8% față de camioanele din gama anterioară dar și extrem de sigure în trafic. Astfel, acestea stabilesc noi standarde în domeniu în ceea ce privește orientarea șoferului, sistemele de asistență și rețelele digitale.

Revoluția MAN Truck & Bus
Dacă an după an producătorul german a dezvoltat gamele sale de camioane pentru transport comercial pe distanțe lungi, medii sau scurte și pentru construcții pas cu pas, aducând mereu ceva nou și făcându-le din ce în ce mai bune, de această dată surpriza a fost totală: pentru prima dată în 20 de ani, MAN introduce pe piață o generație de camioane complet nouă.
Explicația este simplă: tehnologia a avansat rapid, la fel și cerințele utilizatorilor, sistemele de asistență automate orientate spre șofer și rețelele digitale, mai ales viitorul 5G anunță schimbări majore în domeniul transportului rutier.
35
De exemplu, sistemul automat de asistență rutieră, introdus acum pe camioanele MAN, care poate împiedica accidentele grave în special în traficul aglomerat urban a devansat cu patru ani cerințele legale. Acum 20 de ani, la Munchen era prezentată prima generație de camioane MAN TGA, un eveniment de neuitat pentru cei care au văzut în direct cum se scrie istoria camioanelor. Acesa a fost primul camion care introducea CAN BUS, sistemul central de control al funcțiilor camionului, motoare mai economice și mai puțin poluante, într-un cuvânt tot ceea ce reprezintă acum esența unui camion modern. La începutul anului 2020, MAN a reinventat încă odată camionul.

“Simplifying Business”
De acum 20 de ani și până în prezent, societatea sa schimbat profund. Acum serviciile de conectivitate și digitalizarea transporturilor reprezintă necesități absolute, imediate și nu dezvoltări ale unui viitor mai mult sau mai puțin depărtat.
Transformarea industriei transporturilor este radicală și în plină desfășurare. Volumul de transport rutier va crește la nivelul UE cu 40% în următorii 20 de ani, iar penuria de șoferi profesioniști se adâncește pe an ce trece. Digitalizarea proceselor logistice duce la timpi din ce în ce mai scurți de la transmiterea unei comenzi și până la livrare, iar transporturile, în special cele rutiere, trebuie să țină pasul, pentru a nu încetini ritmul de livrare. Clienții firmelor de transport se așteaptă ca acestea să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică, iar proprietarii de camioane așteaptă rezolvarea noilor provocări ale societății actuale de la producătorii de camioane. Ca un răspuns la toate aceste probleme, MAN a lansat o nouă generație de camioane pentru a oferi un răspuns la toate așteptările clienților. 

Astfel, MAN se concentrează pe patru direcții de dezvoltare a mașinilor sale:
-    Optimizarea muncii șoferului prin oferirea unui spațiu de condus prietenos și inteligent,
-    Eficiența vehiculului, aici fiind inclus consumul de combustibil, reducerea noxelor, capacitatea de transport
-    Fiabilitatea camionului și reducerea timpilor de inactivitate,
-    Un parteneriat puternic, profesionist cu clienții.


 
36
LANSARE MONDIALĂ
Camionul potrivit penru fiecare aplicație
Prin dezvoltarea noii generații de camioane, MAN sa concentrat asupra șoferului și a cerințelor fiecărui tip de transport. Rezultatul: o gamă de camioane perfect adaptată pentru fiecare transport:
  • Seriile  TGL, TGM, TGS and TGX  de la 7.5 la 41 tone,
  • Opt tipuri de cabine diferite,
  • Șasiul corespunzător pentru fiecare tip de activitate
Fiecare tip de transport are provocările sale specifice. Un camion preparat pentru transporturi internaționale de durată lungă trebuie să ofere nu numai un consum redus de combustibil și o funcționare ergonomică, care să asigure șoferului o conducere relaxată și fără oboseală, ci și să ofere o zonă specifică pentru odihnă și alta pentru somn. Aceste cerințe îndeplinite, le permit șoferilor să se regenereze optim în timpul pauzelor, deoarece numai atunci când sunt complet odihniți pot fi suficient de concentrați pentru a conduce camionul într-un mod sigur și ecologic. 
Sisteme de asistență, cum ar fi conducerea semiautomată în trafic, evitarea blocajelor sau funcția de asistare la întoarcer, oferă o siguranță suplimentară. Securitatea este esențială pentru șoferi nu numai în cadrul deplasărilor de lungă durată, dar și în cadrul activității pe șantierele de construcții sau în cazul activităților de distribuție. O vizibilitate bună și afișarea optimă a informațiilor importante de conducere sunt esențiale în situații de conducere urbană și în zonele înguste, mai ales atunci când condițiile de livrare ale mărfii sunt dificile.  Înălțimea șasiului, cabina, modul în care este concepută intrarea și ieșirea șoferului din aceasta, toate trebuiesc proiectate corect și în corelație cu fiecare activitate. 
37
Astfel, camioanele pentru distribuție urbană sau care operează servicii de municipalitate trebuie să ofere un mod de a coborî și a urca în camion simplu și rapid, dar foarte sigur. La fel, șasiul este diferit atunci când un camion lucrează în pădure, pe un șantier sau colectează deșeuri. Din acest motiv, MAN a proiectat noua gamă de camioane sub formă modulară, pentru a putea satisface cerințele diferitelor sectoare de activitate din economie și a îndeplini sarcini oricât de grele.
Despre MAN și ... MAN
Păstrarea pentru noua generație de camioane a ceea ce a fost încercat de către clienți cu succes sau testat în laborator și a dat cele mai bune rezultate, precum și noile tehnologii, absolut necesare acolo unde este cazul, reprezintă baza tehnologică noii game de camioane MAN.
MAN TGX
Astfel, camioanele de transport pe distanțe mari sau cele destinate transporturilor grele păstrează caracteristicile noii game MAN TGX, caracterizate prin cabinele lor largi, lungi și înalte.  Ca și până acum, noul MAN TGX este dezvoltat pe baza a trei tipuri de motoare: vârful de gamă MAN D38 care dezvoltă până la 640 CP; gama medie MAN D26 de la 430 CP la 510 CP și pentru transportul ușor gama  MAN D15 cu puteri de la 330 la 400 CP. Pe lângă combinațiile clasice 4x2 și 6x2 întâlnite pe capetele tractor sau șasiu lung, variantele constructive 6x4 și 8x4 sunt în continuare disponibile pentru TGX, deoarece reprezintă o alegere populară printre transportatorii specializați. În plus, capul tractor 4x2 pentru bene de șantier, poate fi comandat opțional cu sistemul MAN HydroDrive, acționarea hidrostatică a punții față asigurând tracțiune suplimentară pe suprafețe neasfaltate Cu această diversitate de opțiuni, MAN TGX acoperă o gamă cuprinsă între 18 și 41 de tone greutatea totală. În cazul aplicațiilor grele, este posibil ca masa totală să atingă chiar și 250 de tone.
 
38
LANSARE MONDIALĂ
MAN TGS
Noul camion MAN TGS este dedicat, ca și până acum, activităților de construcții grele, de distribuție și servicii municipale. Această serie de modele se caracterizează prin cabine înguste, deoarece în aplicațiile obișnuite este esențială atât greutatea mică neîncărcat, cât și vizibilitatea bună. În ceea ce privește unitățile de putere, MAN vine pentru aceată gamă cu motoare din clasa D26 sau D15, acoperind o gamă largă de putere între 330 și 510 CP. 

MAN TGS oferă cele mai numeroase configurații, fie că vorbim de 4x2 și 6x2, capete tractor cu semiremorcă sau șasiu, sau de clasicele 6x4, 8x2 și 8x4, pretabile pentru o mare varietate de sectoare de activitate, sau chiar structurile speciale cu tracțiune integrală pentru teren accidentat, cu configurație 4x4, 6x6, 8x6 sau 8x8.  Dacă vehiculul se deplasează cu precădere pe drumuri asfaltate, iar tracțiunea suplimentară este necesară doar ocazional, MAN HydroDrive poate fi combinată cu un MAN TGS cu 2, 3- sau 4 axe. Cu o asemenea varietate de alegeri, greutatea brută a vehiculului noului MAN TGS variază între 18 și 41 de tone. 

MAN TGL & MAN TGM
Noile camioane de tonaj ușor și mediu sunt cele din seriile, clasice, MAN TGL și MAN TGM. Aici pot fi alese una dintre cele patru tipuri de cabine înguste, complet reproiectate: scurtă, lungă, înaltă cu un pat și cu cabină lungă pentru echipaj. Cabina lungă pentru transport echipaj este utilizată în industria construcțiilor, de către furnizorii de servicii municipale, precum și de serviciile de urgență. 
Noul MAN TGL are acum un motor cu 4 cilindri D08, pentru acesta sarcina totală de transport fiind cuprinsă între 7,5 și 12 tone. În cazul în care puterea dezvoltată de aceste motoare, cuprinsă între 160 și 220 CP nu este suficientă, TGL poate fi echipat și cu motorul D08 cu 6 cilindri de 250 CP. Acest motor reprezintă unitatea de bază pentru gama MAN TGM, care extinde puterea motorului până la un 320 CP (6 cilindri, motor D08). 
39

The new MAN TGS. #SimplyMyTruck

Noul  MAN TGM continuă tonajul total de acolo de unde se oprește MAN TGL, oferind variante constructive de 12, 15,18 și până la 26 tone greutatea brută a vehiculului. În timp ce MAN TGL este disponibil exclusiv în versiunile 4x2, MAN TGM oferă, de asemenea, configurații pentru roți 6x2, 6x4 și 4x4, ceea ce îl face atractiv nu numai pentru distribuția medie și grea, dar și pentru multiple aplicații în construcții, servicii municipale și ca vehicule de pompieri.

The new MAN TGX. #SimplyMyTruck

40
DRIVE TEST T&B
IVECO
Prima flotă de camioane alimentate cu CNG din România

Ieşirea din tipare a fost mereu dificilă. În primul rând, din punct de vedere psihologic. Dar mereu au existat „nebuni” frumoşi, care au sărit „gardul” şi au inventat sau au trasat noi direcţii, adoptate apoi de toată lumea. La fel se întâmplă şi atunci când vine vorba despre renunţarea la clasicul motor Diesel şi trecerea la carburanţi alternativi. E la modă să se vorbească despre electric, dar, cel puţin în domeniul transporturilor, acest mod de deplasare nu este unul viabil. Cel puţin nu acum. 

În povestea de astăzi, „nebunii” sunt IVECO şi compania Ness Proiect Europe, o companie din România, care a decis că e momentul să facă o schimbare, atât în folosul propriei afaceri, cât şi pentru cei din jur prin amprenta pe care o lasă asupra mediului. Compania care activează în domeniul construcţiilor, transportând diverse agregate, a decis să achiziţioneze o flotă de 10 camioane IVECO STRALIS NP, alimentate cu CNG (Compressed Natural Gas), prima flotă de acest gen din România. „A fost o decizie îndrăzneaţă, venită după o lungă perioadă de studiu, de calcule. Din fericire, am găsit în IVECO un partener de încredere, am făcut aceste calcule împreună şi ne-au convins să facem acest pas, iar această achiziţie poate îi va încuraja şi pe alţii să îşi schimbe modul de gândire. Aceste camioane vor avea un impact mare asupra afacerii noastre, prin reducerea costurilor legate de consumul de carburant, şi unul mai mic asupra mediului înconjurător în comparaţie cu un

41
Trucks & Bus

camion alimentat cu motorină. Compania noastră a avut mereu grijă faţă de mediu, fiind prima care a ridicat o hală verde.” , susţine Mihai Vaida, administratorul Ness Proiect Europe. 

Putere egală, costuri mai mici
Cele zece camioane sunt echipate cu motoare „Cursor”, dezvoltă 460 de cai putere, au un cuplu de 2.000 Nm şi vor ieşi pe stradă începând chiar din această lună. Aşadar, IVECO STRALIS NP arată şi funcţionează ca un camion „clasic”. La fel, dar nu chiar... „Pentru funcţionarea cu CNG, modificările aduse camioanelor sunt minime, cele mai mari fiind cele legate de stocarea gazului sub presiune. Cele mai mari schimbări nu se văd însă cu ochiul liber. În comparaţie cu un motor Diesel Euro VI, IVECO STRALIS NP generează cu 99% mai puţine particule în suspensie(PM), cu 60% mai puţin dioxid de azot(NO2) şi cu 80% mai puţin CH4.
În plus, vorbim despre un motor mult mai silenţios, deşi este la fel de puternic. STRALIS NP este ideal pentru transportul pe distanţe scurte, autonomia sa fiind de 570 de kilometri. Toate acestea fără să se facă rabat din punct de vedere al confortului şoferului. Ba dimpotrivă, avem vibraţii mai puţine, zgomot mai mic! Şi o cutie automată extrem de uşor de folosit, inclusiv cu un modul de balans, pentru ieşirea din situaţii dificile. Pentru STRALIS NP, reviziile se fac la 90.000 de kilometri, aşadar şi timpul petrecut în service este mult redus. Nu vrei un camion care stă mult timp prin ateliere, în loc să producă.”, a mărturisit Radu Apostu, manager de produs la IVECO. 

42
DRIVE TEST T&B
Poluarea ucide şi în România
Realitatea este că transporturile ucid! Peste tot în lume, deci şi în România. 30 de români mor în fiecare zi din cauze asociate poluării, sunt cam 11.000 de oameni pe an. Este clar că trebuie făcut ceva! Potrivit studiilor, 25% din emisiile de CO2 sunt generate de traficul greu. Din 2025, nivelul de CO2 va trebui reduse cu 15%, iar din 2030 cu 30%.”, a anunţat Dumitru Becşenescu, preşedintele NGVA România.
Dar, în acest moment, România nu încurajează cumpărarea de vehicule comerciale care funcţionează cu altfel de carburanţi, aşa cum o fac ţări din vestul Europei. De exemplu, Germania, care acordă o subvenţie de 8.000 de euro pentru fiecare camion alimentat cu CNG şi 12.000 de euro pentru cele alimentate cu LNG, 
43
Trucks & Bus

cu un plafon maxim de 500.000 de euro pentru fiecare companie. „În România, nu există în acest moment un program pentru vehicule comerciale alimentate cu combustibili alternativi. Studiem această posibilitate, iar pentru asta avem nevoie de părerile companiilor. Ba chiar luăm în calcul finanţarea pentru ridicarea staţiilor de alimentare cu CNG.”, a declarat Paul Şerbănescu, şeful Biroului „Strategii-Programe” în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Asta deşi interes există. 

„În ultimii 3 ani (perioada 2016 - 2018), parcul național auto al României s-a îmbogățit cu 2.417 autovehicule care funcționează cu CNG, într-un ritm relativ constant de creștere de 14% pe an. 

Dintre acestea, numărul autovehiculelor comerciale (camioane și autobuze) este de 162, ceea ce reprezintă un procent de aproape 7%. Staţiile ITP sunt pregătite pentru a realiza inspecţia tehnică periodică a acestor vehicule, softurile au fost modificate, iar inspectorii ITP instruiţi.”, susţine George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român. „De la an la an, IVECO produce tot mai multe vehicule comerciale alimentate cu CNG, deci oamenii şi-au dat seama că se poate şi altfel, atât din raţiuni economice, cât şi din raţiuni care ţin de mediu. Pentru un astfel de pas este nevoie însă de infrastructură, altfel acest mod de a transporta nu se poate dezvolta.”, a declarat Nicolo Vicenzo, Business Director IVECO pentru România, Cehia şi Slovacia. 

44
DRIVE TEST T&B
Volkswagen Crafter
Artizanul german

A venit căldura, temperaturile sunt tot mai ridicate şi în sfârşit ne putem bucura de razele soarelui. Dar creşterea temperaturilor vine cu o mare problemă, cum duci copilul la şcoală cu sandviciuri cu ton în ghiozdan fără ca acestea să se strice? Lada frigorifică e prea mare, în torpedou nu aş fi avut curaj... Dar mi-a venit o idee! Iau un Volkswagen Crafter Furgon frigorific în teste! 

I-am sunat pe prietenii de la @Volkswagen Autovehicule Comerciale şi mi-au dat o maşină care să „facă frig” până la şcoală. Şi m-am plimbat cu ea trei zile, cu sau fără sandviciuri la mine. La început, mă tot întrebam… Este, oare, cel mai recent Crafter doar o nouă dubă albă pe şosea? Cei de la Volkswagen spun un NU răspicat şi nu se referă doar la culoare. Primul lucru pe care l-am remarcat la această maşină este forma conică a caroseriei, menită să îi crească aerodinamicitatea şi, implicit, să îi scadă consumul. Apoi, în timp ce păşeşti spre ea, n-ai cum să nu remarci blocurile optice mari şi grila impunătoare. În ciuda dimensiunilor, acestea au un aspect elegant pentru o autoutilitară. De altfel, întreaga linie a lui Volkswagen Crafter are un „aer” de autoturism, nu de dubă, deşi ştim că germanii sunt ceva mai conservatori în această privinţă. Această maşină, deşi este una utilitară, are un aspect mai „omenesc” şi mai apropiat de vremurile în care trăim. 

45
Trucks & Bus

Confort și siguranță
La interior, aceeaşi senzaţie! Se simte „aerul” german de îndată ce deschizi portiera, acea sobrietate renumită a lor. Planşa de bord, instrumentele, culorile alese-toate „emană” o aparentă simplitate, dar, de fapt, este vorba despre eficienţă. Fiecare buton, fiecare manetă, fiecare ceas sunt la îndemâna ta, au fost gândite să fie la o întindere de mână distanţă. 


De altfel, dacă ignori poziţia înaltă de condus, care îţi oferă o vizibilitate excelentă, şi oglinzile laterale uriaşe, ai putea avea senzaţia că eşti la volanul unui autoturism marca Volkswagen, nu a unei dube. Această senzaţie se accentuează la drum şi poţi uita foarte repede că rulezi cu o maşină care are o capacitate de încărcare de 14 metri cubi, peste o tonă sarcină utilă-versiunea condusă de mine, nu cu un Volkswagen Golf. 

46
DRIVE TEST T&B

Maşina este echipată cu aer condiţionat semiautomat, iluminat interior cu LED-uri (foarte puternice, apropo), semnalizatoare laterale tot cu LED, sistem infotainment cu conectare a telefonului prin Bluetooth, prize USB, nenumărate spaţii de depozitare şi suporturi pentru pahare etc-toate îţi fac viaţa mai frumoasă la bord. Evident, dacă îţi doreşti mai mult de atât, poţi să îţi dotezi maşina cam cu orice, lista opţionalelor fiind aproape infinită. Pilot automat adaptiv, faruri LEG, display color, sistem infotainment cu touch-screen, navigaţie, cameră pentru mersul cu spatele, senzori de lumină şi de ploie, aer condiţionat automat, scaune încălzite, scaun cu pernă de aer etc! Însă chiar şi în versiunea condusă de mine, fără toate „nebuniile”, viaţa la bord este cât se poate de plăcută chiar şi în cazul unui Crafter mai puţin echipat. 
Aşa ar şi trebui să fie dacă lucrezi 8-10 ore pe zi într-o astfel de maşină! Te simţi bine, dar şi siguranţa are importanţa ei, iar germanii nu s-au „jucat” aici. ABS, ESP, ASR cu diferenţial blocabil EDL, asistent la plecarea din rampă „Hill Start Assist”, sistem de frânare „Multi Collision Brake”, sistem de frânare hidraulic cu circuit dual şi amplificator vacuum, semnalizarea frânărilor de urgenţă, asistent la vânt lateral „Cross Wind Assist” şi multe altele. Iar eforturile producătorului german au fost răsplătite şi se reflectă în distincţia pe care Volkswagen Crafter Furgon a primit-o:„INTERNATIONAL VAN OF THE YEAR 2017”!

47
Trucks & Bus

La drum... lung
Motorul de 2.0 litri Euro 6, 140 de cai putere şi un cuplu de 340 Nm îşi face bine treaba, fiind „împerecheat”, în cazul versiunii testate, cu o cutie manuală cu şase trepte. Primele trei trepte sunt scurte pentru a uşura demarajul cu maşina încărcată, iar următoarele trei permit schimbări mai lungi, atunci când te „aşezi” la drum. Este disponibilă şi o cutie automată cu 8 trepte, dacă vrei să stai şi mai comod. Dacă tot vorbim despre motoarele care echipează Volkswagen Crafter, trebuie spus că există şi propulsoare de 102 cai putere, 122 şi 177, acesta din urmă fiind montat pe varianta 4MOTION. După trei zile de plimbare, circa 200 de kilometri parcurşi urban şi extraurban, inclusiv pe autostradă, am reuşit un consum mixt de 9,2 litri/100 de kilometri, pentru reducerea consumului fiind foarte utile indicatorul pentru schimbarea treptelor de viteză şi sistemul Start/Stop. 
Pentru o încărcare mai uşoară şi mai rapidă, în cazul versiunilor Crafter echipate cu tracţiune faţă, pragul a fost coborât cu 100 de milimetri, iar uşa culisantă are o deschidere de 1.311 de milimetri. Bine, în cazul meu era blocată, fiind vorba despre o autoutilitară frigorifică. Volkswagen Crafter Furgon se mai laudă şi cu cea mai mare înălţime a compartimentului de marfă, de 2.196 de milimetri, fiind disponibile trei versiuni de lungime şi trei de înălţime. 

Şi, dacă vă făceaţi griji, sandviciul a ajuns la şcoală rece ca-n frigider. Bine, şi caietele sau cariocile... L-am lăsat fericit în faţa şcolii, aveam cea mai „cool” maşină dintre toţi părinţii. După câteva zile, şi-a dorit o bicicletă nouă, mai mare, iar sora lui a vrut o trotinetă. Ghiciti cu ce maşină am mers să le cumpăr!

48
TESTELE U&C
Special test
Distribuția se poate şi altfel! DAILY!

Încet-încet, lumea întoarce spatele unuia dintre „copiii” săi, motorul Diesel. Europa, în mod special! Regulile pe bătrânul continent sunt tot mai stricte, iar autorităţile europene se străduiesc din răsputeri să scoată din oraşe, cel puţin, aceste motoare. Nu este deloc simplu, nu se va întâmpla peste noapte, dar direcţia este dată deja. Deocamdată, transporturile naţionale şi internaţionale nu vor fi foarte afectate, dar cele regionale şi, în special, cel local... da! 

Restricţiile de circulaţie pentru maşinile echipate cu motoare Diesel, limitarea nivelului de poluare fonică, taxele şi suprataxele, toate îi „împing” pe producătorii de vehicule să caute alternative. Unii dintre ei n-au fost nevoiţi să caute prea departe, cum este IVECO. Ei au fost doar până la „Arhivă”, au suflat praful de pe dosarul pe scria „CNG” şi s-au apucat de treabă, căci deţin tehnologia motoarelor alimentate cu Gaz Natural Comprimat de vreo două decenii. 
Dar ce este acest CNG? Pe scurt, este gazul natural extras din zăcămintele aflate în subteran, el fiind transportat prin conducte până la casele noastre, la aragaz. Dintre toţi combustibilii fosili, CNG este cel mai puţin poluant, arderea fiind aproape completă. Drept urmare, particulele care rămân în urma unei maşini care funcţionează cu CNG sunt mult reduse, chiar şi cu 95%.

49
DISTRIBUTIE

Aşadar, mai puţine emisii de monoxid şi dioxid de carbon, oxizi de azot(cancerigeni), dar şi un mod de funcţionare mult mai silenţios. Toate aceste caracteristici îl transformă în candidatul ideal pentru viitorul titlu de „campion” al transportului urban. 
Moștenirea Natural Power
Revenind la IVECO, după ce anul trecut am realizat un drive-test cu STRALIS NP (https://infocamioane.ro/2018/08/05/iveco-stralis-np-poate-schimba-mentalitati/), am vrut să cunosc şi vedeta transportului urban, IVECO DAILY. Am ales, din nou, versiunea NP(Natural Power), ca să vedem cum se descurcă „alternativa”. 
Recunosc că testul de anul trecut cu STRALIS NP a reuşit să îmi schimbe părerea despre motoarele alimentate cu CNG, aşa că, de data aceasta, am pornit la drum mult mai încrezător. Primele lucruri pe care le-am observat la maşina testată au fost jantele şi grila radiatorului, toate vopsite în albastru dintr-un motiv extrem de simplu: pentru a sublinia că avem de-a face cu o maşină diferită faţă de celelalte de pe stradă. Şi, de ce nu, că avem de-a face, probabil, şi cu un şofer diferit faţă de ceilalţi, unul mai responsabil, mai grijuliu. 
Din exterior, dacă ignori inserţiile albastre şi autocolantele, evident, pare un DAILY obişnuit, dar cu puţină atenţie poţi remarca sub maşină cele trei compartimente ale rezervoarelor de gaz, câte unul pe fiecare latură şi unul în spate. Din interior nu-ţi dai seama chiar deloc până nu învârţi cheia în contact şi constaţi... liniştea. Fără „cloncănitul” de motor Diesel, fără scuturături şi vibraţii, motorul de 3.000 de centimetri cubi a pornit liniştit, de parcă nici nu era acolo. 

Cum arată o călătorie liniștită... în România
N-am zăbovit şi am pornit la drum, dornic să o descopăr. Versiunea condusă de mine era echipată cu o cutie de viteze automată cu 8 trepte HI-MATIC, aşa că am selectat „Drive” şi am părăsit curtea IVECO. Am nimerit direct în „iadul” oricărei maşini, o şosea de centură plină de gropi, şanţuri şi extrem de aglomerată. Deh, era vineri! Ştiţi cum sunt abuteiajele astea, stai câte 10 minute pe loc, apoi, fără nicio logică se pleacă în trombă de pe loc, iar dacă nu eşti atent sau nu te ajută maşina, rămâi „de căruţă” şi te înjură toată lumea. În mod surprinzător pentru un vehicul comercial de şapte metri lungime şi vreo 2.600 de kilograme, putem vorbi chiar despre porniri sportive la IVECO DAILY NP, în special dacă ai selectat modul „Power” al cutiei. 

50
TESTELE U&C

Dacă nu vrei astfel de porniri, modul „Eco” e ca şi cum ai sta în şezlong pe o plajă din Grecia. Cutia schimbă extrem de fin, de parcă ai transporta mereu doar ouă, nu vrea să te deranjeze, nu vrea să ştii că există, iar motorul de 140 de cai putere abia atinge 1.200, 1.300 de rotaţii pe minut. Este exact ceea ce ai nevoie când „arzi gazul” în aglomeraţie, bară la bară. Şi dacă tot e linişte în maşină, poţi să te aşezi mai bine în scaunul cu pernă de aer, să laşi jos cotiera şi să asculţi nişte muzică. Sau ce vrei tu, chiar şi basme, căci sistemul de infotainment din DAILY se poate conecta la telefonul tău prin Bluetooth sau diverse tipuri de mufe. Sau poţi bea cafea, apă sau suc din paharele şi sticlele pe care le poţi aşeza în numeroasele suporturi speciale aflate pe consola centrală şi în portiere. Iar dacă eşti în urmă cu actele şi nu pare că te vei mişca prea curând de pe loc, poţi să transformi spătarul scaunul din mijloc într-un mic birou, vei avea chiar şi un clipboard la îndemănă, şi să te apuci de completat foi de parcurs, avize, facturi etc. 
Nu-ţi vor zbura nici foile, căci nu va trebui să stai cu geamul coborât. Setezi temperatura dorită a sistemului de climatizare automată, apeşi butonul „Auto” şi gata. Îţi vezi liniştit de ale tale, oricare ar fi ele. Şi după mult timp

petrecut în coloană, vei descoperi plăcerea de a conduce. Scaunul cu pernă de aer şi multe reglaje „face toţi banii”, mai ales pe şoselele noastre, şi absoarbe toate şocurile. Versiunea testată avea pe puntea spate suspensie cu foi de arc, aşa că a fost ceva mai săltăreaţă la denivelări, dar asta şi pentru că maşina nu era încărcată! 
Sigur pe mașina ta
Opţional, DAILY NP poate fi echipată cu suspensie pneumatică pe puntea spate. La capitolul ţinută de drum, stă foarte bine, cu o direcţie precisă, ruliu mic şi zgomot interior redus chiar şi la mersul pe autostradă, cu o viteză de 110-120 km/h pe pilot automat. Şi dacă tot vorbim despre drum, trebuie să vorbim şi despre sistemele de siguranţă. Dincolo de airbag-uri şi ABS, IVECO a implentat în dotarea standard pentru toate versiunile sistemul ESP 9, care înglobează cele mai noi tehnologii din domeniu. El include EBD(Electronic Brake Distribution), ASR (Anti Slip Regulator),  Hill Holder, HBA (Hydraulic Brake Assist), LAC (Load Adaptive Control), TSM (Trailer Sway Mitigation), RMI (Roll Movement Intervention) şi ROM (Roll Over Mitigation). 
În ciuda dimensiunilor sale, IVECO DAILY frânează excelent datorită sistemului cu discuri ventilate şi pentru roţile din spate. Am aflat şi eu asta, dar şi şoferul unui autoturism 

51
DISTRIBUTIE

mult prea grăbit pentru a da prioritate într-o intersecţie din Capitală... 
La capitolul opţionale, discuţia este şi mai lungă. Poate fi dotată cu sistem de alertare în cazul părăsirii benzii de mers, frânare automată de urgenţă, cameră pentru mersul cu spatele, pilot automat adaptiv, tabletă integrată cu funcţie de „oglindire” a telefonului şi multe altele. 
Cu un spaţiu de încărcare de 16 metri cubi, această dubă poate căra mult. Foarte mult, dar este limitată legal la o masă maximă admisă de 3.500 de kilograme. Aşadar, sarcina utilă pentru drumurile publice este de aproximativ 900 de kilograme. 

Testul de consum - momentul adevărului
În ceea ce priveşte consumul, după trei zile de condus în regim de oraş, autostradă şi drumuri naţionale, acesta a fost de 12 kilograme de gaz la suta de kilometri. La un preţ de 4,2 lei pentru un kilogram putem trage concluzia că fiecare sută de kilometri parcursă a costat sub 50 de lei. 
Comparativ cu un model clasic, cheltuielile legate de consumul de carburant sunt cu 10-15% mai mici. 
La fel şi costurile legate de întreţinerea maşinii. Versiunea testată avea rezervoare de gaz cu o capacitate de 246 de litri, la care se poate adăuga, suplimentar, un rezervor cu 30 de litri. Mai avem şi un rezervor de benzină de 14 litri pentru situaţii de urgenţă sau porniri la -15 grade, aşa că, per total, autonomia autoutilitarei este de aproximativ 500 de kilometri. Este foarte adevărat că, deocamdată, numărul staţiilor de alimentare cu CNG este mic în România, aşa că IVECO DAILY NP nu se pretează pentru cursele lungi, dar tocmai asta e ideea. DAILY NP vine ca o soluţie pentru transportul urban, cu cheltuieli mai mici şi un aer mai curat.

52
Special News
PREMIERĂ NAȚIONALĂ
Primul Ford F-MAX din România merge la Cluj


Cefin Trucks, unicul importator și distribuitor al brandului Ford Trucks în România, anunță livrarea primului F-MAX (“Camionul Anului 2019”) către VESNA GS. Modelul este un F-MAX 1850 T automat, cu intarder, kit de basculare și climă în staționare. Compania VESNA GC, care se ocupă cu comerțul și distribuția de acumulatori auto, are în plan achiziția a două noi vehicule similare, în viitorul apropiat. 
“Lansarea F-MAX în România, în octombrie 2018, a adus pieței românești vârful de lance existent în segmentul de capete tractor la nivel internațional. Mai mult decât atât, pentru a veni in sprijinul clienților noștri, F-MAX are cel mai accesibil preț de pe piată și

este disponibil, în varianta standard, cu toate opționalele de confort pentru șofer, în valoare de aproximativ 4.500 de euro”, spune Stefano Albarosa, fondator și CEO Cefin Trucks. “De la lansare și până acum am înregistrat deja 30 de unităti contractate, iar livrarea către VESNA GC din Cluj inaugurează drumul către success al F-MAX în România. Performanțele sale recunoscute au facut să avem un bilanț atât de bun al comenzilor în doar patru luni de prezența a sa pe piata locală, în contextul în care decizia de cumpărare a fost facută pe baza prezentării de produs și a vizionării statice a vehiculului, la evenimentele de prezentare a acestuia, neavând unitați pe stoc sau disponibile pentru demo în această perioadă”.

53
Trucks & Bus

“Colaborarea noastră cu Cefin Trucks a început în vara lui 2018, când am comandat și ne-a fost livrat primul nostru model marca Ford, 1848T XHR. Ne-a fost clar înca din acel moment că avem în echipa Ford un partener de încredere, pe termen lung, care ne poate susține în planurile de dezvoltare a afacerii și de livrare a unor servicii la cel mai înalt nivel de calitate și promptitudine. În decembrie 2018, când ne-am dorit completarea flotei noastre, ne-a convins detașat configurația F-MAX cu un număr important de opționale incluse în preț și leasingul operațional cu UCL FM”, declară Robert Szekely, administratorul Vesna GC. 
Desemnat de 23 de membri ai juriului din 23 de țări „Camionul Anului 2019”,F-MAX vine cu o cabină spațioasă, de 2,5 m lățime, podea complet plată și înălțime internă de 216 cm. Bordul are un design de tip cockpit, toate funcțiile fiind ușor accesibile. Sentimentul de spațiu generos oferit de cabină este completat de câteva soluții inovatoare, precum dulapuri de stocare cu capace stil avion sau patul de sus cu un unghi de pliere de 90 de grade. Noua cabină este foarte silențioasă, iar treptele de acces sunt complet etanșe la apă și praf. Scaunul șoferului are o gamă de ajustare de până la 260 mm, tapițerie din material respirabil de înaltă calitate și design ergonomic pentru un suport lombar optim. Noul F-MAX este echipat cu un motor Ecotorq de 500 CP și 2500 Nm, cuplat la o transmisie automată ZF cu 12 trepte, care dispune și de moduri de condus, precum Eco și Power. Aerodinamica superioară, calibrarea sistemului de propulsie și caracteristicile tehnice asigură o reducere a consumului de 6% față de modelele anterioare. Costurile de întreținere sunt și ele mai mici cu până la 7%. F-MAX oferă o gamă generoasă de sisteme de asistență, printre care se numară Adaptive Cruise Control, Predictive Cruise Control (Max Cruise), Advanced Emergency Brake System, Hill Launch Assist, Lane Departure Warning sau Electronic Stability Control.

54
DRIVE TEST T&B
Mercedes-Benz clasa X, V6
Nu e pick-up! E o declaraţie!

Într-o lume a SUV-urilor, şi acestea tot mai mici şi mai rotunjite, e greu să mai găseşti o maşină care să te reprezinte. Mai ales când ai 1,90 şi 100 de kilograme... O alternativă pentru cei ca mine, care încă mai caută masculinitatea la o maşină, a rămas pick-up-ul. Maşini mari, impunătoare, tip „cărămidă”, aşa cum îmi place. Dar şi acestea au minusurile lor, deşi eu nu le consider aşa. Nu sunt nici prea elegante, nici prea confortabile. E normal, sunt maşini construite pentru muncă, aşa că producătorii s-au concentrat pe alte aspecte. Poţi foarte bine să mergi cu ea la munte, poţi să cari materiale de construcţie, laptele de la stână sau paiele pentru cai, dar nu prea îţi vine să te afişezi cu ea în parcarea unui club de fiţe din nordul Capitalei sau în Centrul Vechi. Mă rog, eu n-aş avea o problemă...

Ei bine, exact pe acest segment l-a ţintit Mercedes-Benz cu pick-up-ul său X350 d, motor V6! „Să fie bestie, dar să fie una elegantă!”, şi-or fi zis, probabil, şefii companiei germane. 

Şi le-a ieşit... Am luat maşina într-o vineri dimineaţă, mă aştepta în parcare, la „încălzire”. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost zgomotul motorului. „Ronţăia” cuminţel în cuşca lui, dar avea ceva ascuns în „glas”, doar că nu îmi dădeam seama prea bine ce. Am dat repede uitării „ronţăitul”, de îndată ce am urcat în maşină şi am închis portiera după mine.

M-am uitat repede peste acte şi mi-a sărit în ochi greutatea maşinii. Eh, la 2.300 de kilograme, numai rapidă nu e! 

55
Trucks & Bus

Aveam să îmi înghit vorbele 20 de secunde mai târziu, imediat după ce am ieşit din curtea reprezentanţei. Am călcat acceleraţia şi am apucat să clipesc o singură dată. Când am redeschis ochii, circulam cu mult peste viteza legală. Ştiu, e un autodenunţ, dar e unul cu zâmbetul pe buze! Aaaa, deci asta era cu „ronţăitul”! Bine, au mai fost nişte indicii pe care le ignorasem: faptul că vitezometrul se opreşte la 260 de kilometri pe oră şi că în punctul cel mai de sus al său, acolo unde indicatorul stă perfect vertical, viteza arătată e de 120 de kilometri pe oră, nu 80-90 ca la alte pick-up-uri! Dacă tot vorbim despre motor, haideţi să vă dau câteva cifre. Are o capacitate cilindrică de 2.987 centimetri cubi, şase cilindri în V, 258 de cai putere şi un cuplu de 550 Nm disponibil pe o plajă extrem de largă, cuprinsă între 1.400 şi 3.200 rpm. Drept urmare, X350d atinge „suta” în 7,9 secunde, viteza maximă fiind limitată electronic la 205 km/h. V-am spus că am apucat să clipesc o singură dată?! Chiar dacă „suratele” din clasa X au motoare concepute împreună cu Nissan, versiunea X350d este echipată cu un motor cu sânge pur german. La fel şi cutia 7G-Tronic, puterea fiind transmisă la roţi de sistemul Mercedes-Benz 4matic! Tracţiunea 4x4 este permanentă şi este uşor de înţeles de ce.

În acest mod, treptele de viteză sunt schimbate pe la 1.200 de turaţii, iar motorul este ţinut în frâu cu multe lanţuri. Modul Confort este cel care se activează atunci când porneşti maşina şi este „calea de mijloc” între Eco şi Sport. Adică „lesa” e ceva mai lungă, dar tot legat e câinele. În modul Sport, lucrurile se schimbă radical. Treptele de viteză sunt schimbate aproape de linia roşie, iar motorul V6 rupe „lanţul”. Şi nimic nu îi stă în cale un rottweiler nervos, scăpat din lanţ. Nu ştiu exact ce a fost în capul inginerilor Mercedes-Benz, dar modul acesta Sport este o nebunie, o „dileală”, cum ar spune un prieten. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre un pick-up!

56
DRIVE TEST T&B

Geamurile spate sunt şi ele electrice, cu o tentă fumurie, deci „comorile” vor fi protejate de razele puternice ale soarelui. Butoanele din habitaclu sunt elegante, mai degrabă specifice unui SUV premium, fiind extrem de plăcute la atingere. Singurul buton care nu arată premium şi aduce aminte de Nissan Navara este cel care comandă sistemul de tracţiune. Cum vă spuneam, la X350d, tracţiunea 4x4 este permanentă, cu o distribuţie de 60 la 40 în favoarea punţii spate, dar se poate trece în mers, până la viteza de 100 km/h în modul 4H, unde distribuţia este împărţită egal, 50-50.

Pentru situaţii dificile, se poate activa modul 4L, cu reductor. Pentru acest mod, este nevoie de oprirea vehiculului şi trecerea manetei cutiei de viteze în poziţia N. În partea de jos a habitaclului, proiectanţii Mercedes-Benz au păstrat “aerul” de pick-up, folosind plastic mai dur. La capitolul siguranţă, avem din nou atuuri de SUV. Airbag-uri peste tot, sistem de avertizare în caz de coliziune, ESP, Hill Descent Control, Hill-Start Assist, sistem de avertizare pentru părăsirea benzii de mers(volanul vibrează, iar roţile de pe partea opusă benzii spre care te îndrepţi frânează uşor, practic maşina trage înapoi către banda corectă), sistem de recunoaştere a semnelor de circulaţie etc. Un alt mare plus al X350d sunt farurile cu LED, care asigură o vizibilitate excelentă în orice condiţii. De altfel, Mercedes-Benz X-class este unul dintre puţinele pick-up-uri din istorie care au primit 5 stele la testele EuroNCAP, oferind un grad de protecţie de 90% pentru adulţi, 87% pentru copii şi 80% pentru pietoni, în ciuda capotei uriaşe.

57
Trucks & Bus

Dacă tot vorbim despre scaune, trebuie spus că în X350d se stă foarte confortabil. Scaunele din faţă sunt încălzite şi au o susţinere laterală excelentă, fiind plăcute la drum lung şi eficiente în offroad, unde, în mod normal, te cam dai de toţi pereţii. Locurile din spate sunt surprinzător de încăpătoare, dar şi de confortabile. Nu stai ca într-o limuzină, dar un om de dimensiunile mele călătoreşte mai mult decât decent, deşi scaunul şoferului era dat aproape la maximum în spate. De obicei, într-un pick-up, pe locurile din spate „stai ca în autobuz”. Pentru copii sunt de-a dreptul ideale, cum aveam să aflu după un drum la munte. Poziţia banchetei este mai înaltă faţă de scaunele din faţă, aşa că vizibilitatea este excelentă pentru ei. Au încăput fără probleme două scaune pentru copii, iar între ele a rămas suficient loc pentru o bonă filipineză, dacă aveam. 

58
DRIVE TEST T&B

Când mergi în Sport, sunt două variante. Ori râzi în hohote, ori te ţii bine de volan şi te rogi. Eu am trecut prin ambele emoţii, dar în ordine inversă. Iniţial, mă rugam să ţină frânele, dar după ce am văzut că oprirea unui mastodont nu e o problemă atunci când ai frâne cu discuri ventilate faţă-spate, am izbucnit în râs. S-or fi uitat ciudat la mine câţiva, dar zău dacă mă mai interesa! Mai există şi modul Offroad, conceput special pentru teren accidentat, un mod care gestionează perfect puterea când te aventurezi pe lângă drum. În offroad,  fluxul de putere trebuie să fie liniar, iar schimbarea vitezelor să nu se facă tocmai când ţi-e lumea mai dragă. În modul Manual, îţi faci de cap cum vrei tu. Schimbarea treptelor de viteză se face de la padelele aflate în spatele volanului, iar distracţia este asigurată. Uiţi repede că eşti într-un pick-up şi te simţi ca un pilot de curse. La interior, cei de la Mercedes-Benz au folosit materiale de calitate şi tehnologii de ultimă generaţie. Primele care ies în evidenţă sunt gurile de ventilaţie, atent lucrate şi cu inserţii cromate, şi ecranul multimedia uriaş cu touchpad, de 8,4 inch. Acest ecran este extrem de util mai ales la mersul cu spatele, căci pe el sunt afişate imaginile celor patru camere amplasate pe maşină, camere care oferă imaginea 360 de grade în jurul vehiculului. Împreună cu avertizările senzorilor de parcare faţă-spate, este aproape imposibil să nu te descurci cu parcatul, în ciuda dimensiunilor impresionante. Un alt ecran color aflat între ceasurile de bord îţi furnizează toate informaţiile necesare despre călătorie, consum, intervale de service etc. Scaunele, planşa de bord şi volanul sunt îmbrăcate în piele artificială şi îi conferă maşinii un aer extrem de elegant.

59
Trucks & Bus

Ţinuta de drum nu este specifică unui vehicul utilitar, căci Mercedes-Benz a decis să nu folosească celebrele foi de arc pentru puntea spate, ci o suspensie multilink, mult mai confortabilă. Fiind un pick-up totuşi, trebuie să vorbim şi despre benă. Suprafaţa de încărcare are o lungime de 1.587 de milimetri şi o lăţime de 1.560 de milimetri, capacitatea maximă fiind de 1.042 kilograme. Capacitatea de tractare este şi ea impresionantă, în cazul acestei versiuni fiind de 3.500 de kilograme. În sfârşit am găsit o maşină al cărei “portbagaj” nu mai pune probleme! Poţi să îţi pui schiurile, săniile copiilor, geamantanele, sacii de cartofi, borcanele de murături şi chiar un căţel uriaş de pluş fără să te mai întrebi unde vor încăpea. Nu glumesc! În benă mai putem găsi sisteme de ancorare, dar şi o priză electrică extrem de utilă când călătoreşti cu o ladă frigorifică la tine, de exemplu.

Şi toate vor fi în siguranţă, căci versiunea testată avea un capac cu braţe hidraulice. La capitolul consum, după 500 de kilometri străbătuţi pe şosea şi pe lângă, acesta a fost de 10 litri la suta de kilometri, mai mult decât decent pentru o asemenea maşină. Preţul unui X-class V6 pleacă de la aproximativ 46.000 de euro, dar, datorită opţionalelor, versiunea testată de mine are un preţ de circa 60.000. Ca o concluzie, versiunea aceasta a clasei X îţi oferă ceva ce nu multe maşini o fac! Vezi un deal sau un munte şi vrei să urci pe el? Poţi să o faci! Vrei să cari lemne, pietre, butoaie cu brânză sau lapte de la stână? Poţi să faci şi asta! Vrei să fii elegant, impunător şi să întorci priviri? O vei face liniştit! Se cheamă libertate! Le-aş face,totuşi, o recomandare celor de la Mercedes-Benz: să scoată „casetofonul”, V6 face toată muzica! Mai ales cu geamul deschis...

60
COMPETIŢI
Raliul Dakar
Ford Trucks concurează în cadrul celui mai greu maraton din lume

Numărătoarea inversă a început pentru ediția din 2019 a Raliului Dakar, cel mai dificil maraton de off-road din lume. Raliul va începe în orașul Lima din Peru, America de Sud și va avea loc între 6 și 17 ianuarie 2019. VDR Truck Racing, echipa belgiană susținută de Ford Trucks, va concura și în acest eveniment. Echipa ii reuneste pe Yves Rutten si Peter Van Delm, care vor fi in cursa cu vehiculele Ford Trucks pentru prima data.
Ford Trucks și echipa belgiană VDR Truck Racing și-au unit forțele pentru a dezvolta două camioane ce vor concura în cea mai dificilă cursă din lume. Vehiculele trimise de Ford Trucks la Raliul Dakar din 2019 au fost proiectate cu sprijinul inginerilor Ford Trucks, în timp ce echipamentul de curse a fost fabricat în atelierul VDR Racing din Belgia. Camioanele au fost apoi asamblate de

inginerii Ford Trucks și echipa tehnică VDR Truck Racing, înainte de a fi testate în condiții reale pentru a le pregăti pentru cea mai dificilă cursă din lume. În timp ce continuăm să creștem ca marcă internațională în Orientul Mijlociu, Africa și Europa, 

"Ford Trucks susține sporturile cu motor din întreaga lume”
Vicepreședintele Ford Trucks, Serhan Turfan, explică sprijinul acordat de Ford Trucks pentru sporturile cu motor ce se desfasoara la nivel global. "Fiind unul dintre cei mai mari producători de pe piața mondială a vehiculelor utilitare grele, Ford Trucks combină experiența de 60 de ani de producție a camioanelor cu capacitatea de a dezvolta produse care să răspundă cerințelor pieței

61
Trucks & Bus

În timp ce continuăm să creștem ca marcă internațională în Orientul Mijlociu, Africa și Europa, investim și susținem motorsporturile. Ca atare, am colaborat cu VDR Truck Racing începând din anul 2016.

În cadrul acestui parteneriat, vehiculele Ford Trucks vor concura pentru prima dată în Raliul Dakar. După ce am supus vehiculele noastre testelor care imită condițiile din cursa, suntem încrezători că puterea și durabilitatea lor vor contribui la reusita în Raliul Dakar. Suntem foarte bucuroși să colaborăm cu VDR Truck Racing, o echipă cu succes la nivel mondial. VDR Truck Racing și-a pus încrederea în Ford Trucks pentru a participa la cea mai dificilă cursă din lume cu vehiculele noastre și le dorim succes ". 

In afara de cele doua camioane, Ford Trucks va oferi tot echipamentul necesar în deșert de către echipa VDR Truck Racing, care constă in doi șoferi, patru co-piloti și un echipaj tehnic de opt persoane.

Cel de-al 41-lea Raliu Dakar va avea loc în America de Sud. Spre deosebire de anii precedenți, în acest an va trece doar prin Peru. Raliul va începe cu o ceremonie de start pe data de 6 ianuarie 2019 și va dura 11 zile. Începând din Lima, raliul este format din 10 etape.Traseul ce va trece prin deserturile din Peru se va sfarsi in Lima pe data de 17 ianuarie. 

Ford Trucks este unul dintre cei mai mari producători internaționali de camioane grele, din lume. Produc o gamă largă de vehicule, care include autotractoare, camioane de construcții și vehicule speciale, cu o greutate de peste 16 tone. Rezultatele dovedite ale calității, durabilității și eficienței vehiculelor utilitare Ford, stau la baza strategiei internaționale a produselor Ford. 

62
Trucks & Bus
Premiera mondială
Noul Actros

Pentru a sprijini conducătorii auto și pentru a consolida siguranța și confortul, Mercedes-Benz Trucks introduce conducerea semi-autonomă în producția de serie: noul Active Drive Assist poate frâna, accelera și vira. Sistemul oferă conducere semi-automată pentru toate intervalele de viteză.
Consumul de carburant pentru noul Actros a fost din nou redus, în comparație cu modelele anterioare, și astfel poate fi posibilă o economie de carburant de până la 3% pe autostrăzi și până la 5% pe drumuri rurale. Datorită MirrorCam și a noilor paravânturi, au fost implementate numeroase îmbunătățiri din punct de vedere aerodinamic. Predictive Powertrain Control (PPC), controlul inteligent de croazieră, este acum mult mai eficient și poate fi folosit și pe drumurile rurale, datorită datelor cartografice suplimentare. Mai mult, au fost implementate și diagramele de încărcare pe axe cu scopul de a economisi carburant.

Prima producție de serie cu MirrorCam, ce înlocuieşte oglinzile retrovizoare, pentru a spori siguranța și eficiența

Oglinzile principale și cele cu unghi larg au fost înlocuite pe noul Actros cu MirrorCam, ce face parte din dotările standard. MirrorCam aduce o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește aerodinamica, siguranța și manevrarea autovehiculului. Acest sistem asigură o imagine panoramică puternic îmbunătățită și cuprinde două camere montate la exteriorul autovehiculului și două ecrane de 15 inch pe stâlpii A din interiorul cabinei

63
Trucks & Bus

Active Brake Assist 5: următoarea generație a sistemului de asistență pentru frânarea de urgență
Active Brake Assist 5 oferă șoferului suport în eventualitatea unei coliziuni față-spate sau a unei coliziuni cu o persoană care traversează prin fața autovehiculului, se îndreaptă spre acesta sau este pe aceeași bandă. Dacă este nevoie, sistemul Active Brake Assist 5 poate iniția automat frânarea maximă pentru a opri. În momentul de față, Active Brake Assist 5 funcționează cu ajutorul unui sistem de radar și camere. Astfel, sistemul poate monitoriza spațiul din fața autovehiculului mult mai ușor și poate reacționa mai eficient. 
Toate sistemele de asistență pentru autovehiculele Mercedes-Benz funcționează tot timpul la capacitate maximă. Şoferului îi revine responsabilitatea cu privire la monitorizarea condițiilor de trafic și drum.  

Conectivitate și operare intuitivă datorită Multimedia Cockpit și a numeroaselor caracteristici noi

Cu noul Actros, cu un Multimedia Cockpit complet actualizat, șoferii dispun de ușurință în utilizare și confort la citirea afișajelor. Două ecrane interactive reprezintă sursa centrală de informații din cadrul cockpit-ului digital din viitor. Aici pot fi vizualizate sistemele de asistență, precum și toate informațiile relevante pentru conducătorul auto. Conectivitatea devine realitate cu Actros: smartphone-urile pot fi conectate prin intermediul Apple CarPlay sau Android Auto. Aplicațiile ajută șoferii să își îndeplinească sarcinile de transport. Truck Data Centre conectează autovehiculul la cloud și asigură toate soluțiile de conectivitate. Monitorizarea în timp real a autovehiculului prin intermediul Fleetboard și a Mercedes-Benz Uptime aduce valoare adăugată antreprenorilor. Mai mult, șoferii se pot bucura acum de ușurință în utilizare, datorită noii telecomenzi, care face parte din dotările standard. 

64
Trucks & Bus

Funcționalitate și estetică îmbinate armonios: design interior și exterior modern pentru noul Actros
Dezvoltarea design-ului interior al noului Actros s-a concentrat în mod special în jurul şoferului – din interior spre exterior. Iar rezultatul constă într-un interior modern al autovehiculului. Noua experiență de utilizator a șoferului a fost elementul principal în procesul de design. Iar acest lucru se simte în noul Multimedia Cockpit,

care aduce Actros în lumea digitală. Funcționalitatea tactilă, formatul mărit al ecranelor, detaliile suprafețelor și ornamentele, precum și cele câteva butoane analog rămase, definesc standardele interiorului modern, de înaltă calitate a camionului emblematic de la Mercedes-Benz Trucks. În ceea ce privește exteriorul, absența oglinzilor retrovizoare exterioare oferă noului Actros un aspect unitar. 

65
Trucks & Bus

Stilul dinamic al MirrorCam și farurile caracteristice cu tehnologie LED, completează aspectul modern al noului Mercedes-Benz Actros.

Inovare pentru șantiere: noul Actros este forța din spatele noului Arocs

Reducerea costurilor totale, nivelul înalt de siguranță, disponibilitatea ridicată a autovehiculului sunt factori esențiali în ceea ce privește transportul pe șantiere. De aceea, numeroase caracteristici ale noului Actros sunt disponibile și pentru noul Arocs. De exemplu, fiecare Arocs beneficiază de Predictive Powertrain Control îmbunătățit, ca dotare standard, accentuându-i astfel puterea, mai ales în cazul traficului în construcţii, cu dese opriri interurbane scurte. 

66
IAA HANOVRA
Inovații de marcă
Macaralele multifuncționale PCC PALFINGER
Compacte, dar cu o capacitate mare de ridicare, de până la 30 t și un moment constant de până la 115 tm,
-Pot lucra oriunde, în spațiile înguste din hale sau pe marile șantiere,
-Pot să se deplaseze și să lucreze pe teren accidentat, chiar și pe drumuri de munte,
-Pot fi ușor montate pe șasiu cu șenile sau pe platforma unui camion,
-Sarcina lor utilă poate crește prin montarea unor contragreutăți.
Evoluția tehnologiilor, noile oțeluri înalt aliate, proiectarea asistată de calculator, iată câteva elemente care împreună contribuie la noua revoluție tehnologică. Dacă în domeniul transportului de persoane sau mărfuri fiecare generație de mașini este cu mult mai avansată decât cea dinainte, utilajele și echipamentele din domeniul construcțiilor au o evoluție proprie, dar fără salturi spectaculoase.
Până acum...
IAA Hanovra, una dintre cele mai mari expoziții din lume dedicată transportului comercial, este gazda în luna septembrie a unui eveniment cu totul deosebit, și anume lansarea noului unui nou tip de macara de către producătorul austriac Palfinger.
67
Trucks & Bus

O revoluție în domeniul mașinilor de ridicat

Evoluția sistemelor de ridicat este una spectaculoasă, de la Leonardo da Vinci, primul care a proiectat o macara turn cu toate echipamentele necesare, până la primele automacarale, acestea s-au diversificat și s-au specializat permanent. Pe de altă parte, ele sunt absolut necesare pentru ridicarea construcțiilor de orice tip, indiferent dacă sunt amplasate într-un deșert sau un vârf de munte. Cu costurile de rigoare.
Dar Palfinger dovedește încă o dată capacitățile sale inovatoare și, bazându-se pe experiența unică a specialiștilor săi, propune acum o adevărată revoluție în domeniul macaralelor, prin noua gamă de macarale multifuncționale pe șenile PCC. Atenția deosebită acordată acestei game revoluționare de macarale a inclus nu numai investiții deosebite în cercetare și d

68
IAA HANOVRA

PCC.- PALFINGER Crawler Crane

Probabil cel mai sugestiv exemplu în ceea ce privește capacitățile unice ale macaralelor a fost dat de către Michael Hagenauer, șeful diviziei de produse Macarale pe șenile: "Pe teren dificil, atunci când se construiesc linii electrice sau cabluri - transportul elicopterelor este în mod normal singura alternativă la o macara montată pe camion. În schimb, cu macaralele pe șenile PCC, astfel de activități pot fi finalizate în condiții de siguranță, în mod eficient și ieftin, fiind de altfel una din activitățile tipice pentru ele"

Gama de macarale pe șenile PALFINGER PCC este disponibilă în trei variante: PCC 57.002, cu o rază maximă de 29.,5 m, o înălțime maximă de ridicare de 32 m și o capacitate maximă de ridicare de 17.900 kg. 
Următorul model în gamă, PCC 71.002, are o rază maximă de lucru de 31.,6 metri și o înălțime de ridicare de 34 m, combinate cu o capacitate maximă de 19.100 kg.
Cel mai puternic model al gamei este PCC 115.002, care oferă o rază maximă de 33.3 m, o înălțime de ridicare de 35.8 m și o capacitate de ridicare de până la 30.000 kg. Pentru ele sunt disponibile numeroase echipamente suplimentare, cum ar fi platforme de lucru, echipamente de manipulare pentru țevi, diferite dispozitive de prindere. 

Toate macaralele din gama PCC pot fi montate pe șasiu de camion.
Fiind mai îngustă cu 40 cm decât un șasiu de camion convențional, aceasta poate ridica chiar și în zone unde nu este suficient spațiu pentru nici un tip de macara.

69
Trucks & Bus

MAXIM DE FLEXIBILITATE – Brațul articulat reprezintă pentru întreaga gamă Palfinger PCC un avantaj unic pe piață, comparativ cu o macara cu braț telescopabil, acesta putând fi înclinat în sus, acesta oferă o manevrabilitate unică, acces în zone restrânse, din acest motiv seria PCC putând fi utilizată la fel de bine atât în zonele urbane, cât și în sectorul industrial și pentru activități interioare.

DESIGN COMPACT – Gama de macarale pe șenile PALFINGER PCC este impresionantă prin dimensiunile sale compacte: pentru a trece, care nevoie de o lățime de trecere între 2 și 2.2 m, și o înălțime de 2.2 – 2.,5 m.  Pentru deplasare macaralei, fără șenile, în spații înguste, aceasta poate utiliza numai sistemul de acționare a stabilizatoarelor, aceasta putând fi să se strecoare în spații extrem de joase și limitate și chiar încărcată într-un container pentru a fi mutată, fără nici un dispozitiv exterior de transport.

MACARA ALL-TERAIN- Șasiul pe șenile este perfect pentru utilizarea off-road deoarece garda mare de la sol permite urcarea unor pante de până la 60%. Atunci când macaraua este folosită off-road, în funcție de lățimea bazei de sprijin, gradientele de pantă de la 8 ° la 20 ° pot fi compensate datorită stabilizatoarelor de sprijin lungi și deosebit de robuste. 

Unicul distribuitor pentru România al întregii game de macarale Palfinger este societatea Terra Palfinger.

70
Drive Test Trucks&Bus
Ford Trucks
Camioane dintr-o bucată!

Viaţa într-o carieră de piatră nu a fost şi nici nu va fi vreodată uşoară. Muncă multă şi grea, praf, soare arzător, transpiraţie... Sau poate ploaie şi noroi până la glezne, cum ‘ţi-o fi norocul... Indiferent de vreme însă, ai de cărat zeci, sute de tone de piatră şi asta nu oricum, ci repejor şi cu nişte costuri rezonabile. Nu de alta, dar trebuie să faci şi profit! E limpede că într-un astfel de mediu nu rezistă oricine. Nu e loc pentru „sensibili”, nici în cazul şoferilor, dar nici în cazul camioanelor! Şi dacă tot vorbim despre „brute”, de ceva vreme îmi tot ies în cale pe şosea nişte mastodonţi 8x4. Prima întâlnire a fost pe un drum judeţean, când de pe un drum de pământ a ieşit un camion Ford, plin cu pietriş sau ceva. A virat la dreapta spre mine şi atunci i-am văzut emblema uriaşă de pe capotă: Ford! Atât am apucat să descifrez... Câteva zile mai târziu, am mai văzut unul. Primul lucru care mi-a sărit din nou în ochi a fost, din nou, emblema, urmând grila radiatorului şi cele patru blocuri optice mari. Recunosc că m-a intrigat, aşa că am vrut să pun mâna pe unul şi să aflu mai multe despre ele. Cu ajutorul celor de la @CEFIN TRUCKS, unic importator şi distributior@FORD TRUCKS în România, am reuşit. 

Mă aştepta liniştit în parcare, spălat şi lustruit, dar „încruntat” rău. Adică, la prima vedere, îţi dă acea senzaţie: „nu ştiu cu ce camioane ai mai umblat tu, dar cu mine nu te joci!” Am urcat în cabină, o cabină de zi cu trei locuri şi am început să ne „împrietenim”. Panoul de bord este unul simplu şi clar, cu toate informaţiile necesare la îndemână. Cadranele sunt mari şi vizibile din „avion”, iar toate butoanele de care ai nevoie sunt la distanţă de o mână. 

71
DRIVE TEST T&B

Şi nu sunt multe, ci doar strictul necesar, lucru pe care eu îl văd ca pe un plus! Tabloul de bord şi computerul s-au activat de îndată ce am pus contactul, iar motorul a început să toarcă o secundă mai târziu. Şi dacă tot vorbim despre el... Motorul este un Ecotorq de 13 litri, 420 de cai putere şi 2.150 Nm, Euro 6, un motor dezvoltat de Ford. 
Producătorul susţine că are performanţe lăudabile datorită sistemului de injecţie directă, a turbocompresorului cu geometrie variabilă, a sistemului de recirculare a gazelor şi a unităţii inteligente de gestionare a consumului. Scaunul şoferului este cu suspensie pneumatică şi încălzit, confortabil pentru o basculantă de 40 de tone. 

Dar eu nu de încălzire aveam nevoie, ci de răcoare, căci erau vreo 38 de grade afară. N-a durat mult şi am început să mă „aclimatizez”, căci aerul condiţionat, o dotare standard pentru camioanele din gama de construcţii Ford Trucks, a început să îşi facă datoria. Sincer, nici nu ştiu cum ai putea munci într-o astfel de cabină fără aer condiţionat. Ce variante ai? Să laşi geamurile jos într-o carieră plină de praf? Hm! Cutia de viteze a camionului pe care l-am primit a fost una manuală cu opt trepte. Plus „jumătăţi”! Adică fiecare treaptă de viteză mai avea o „jumătate”, pentru situaţiile când eşti încărcat, deci, în total... 16! „Gamă mică, gamă mare, treapta doi, doi jumate’...” Aparent, destul de complicat, dar n-a fost deloc aşa. Ford Trucks oferă şi o cutie automată cu 12 trepte, dacă n-ai chef să „mesteci în mămăligă”. 

72
Trucks & Bus

O cutie care ştie exact momentul în care trebuie să schimbe treapta, în funcţie de viteză, încărcătură şi înclinaţia terenului. Este de menţionat frâna de motor fantastică, disponibilă în dotarea standard, şi care oferă 340 kW. Ea poate fi folosită gradual, în funcţie de greutatea încărcăturii. Opţional, autobasculanta poate fi echipată şi cu un Intarder de 600 kW, un sistem care previne folosirea inutilă a frânei de serviciu şi, implicit, reduce costurile de exploatare. Ba mai mult, există un sistem inteligent de gestionare a frânării, care se activează prin apăsarea unui buton. El, sistemul, se asigură că frânele auxiliare sunt folosite eficient, iar cele de serviciu sunt pregătite în cazul unei urgenţe. 

73
DRIVE TEST T&B

Pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, la 90 de kilometri pe oră, puntea spate s-a comportat destul de bine şi nu m-a scuturat prea tare, deşi ea nu a fost gândită pentru aşa ceva, ci pentru mersul pe teren accidentat. Ea vine cu un diferenţial optimizat, iar şasiul pare genul „redneck”, cum sunt texanii din filmele americane. N-ai nevoie de nu ştiu ce teste sau cunoştinţe să îţi dai seama că este un şasiu zdravăn, e destul să te uiţi la el şi îţi dai seama că poate multe. Însă cel mai bine s-a simţit când a dat de... praf, în şi în jurul balastierei! Reprize bune de acceleraţie, nicio „tresărire” la urcări sau treceri peste movile, doar un mare rânjet pe faţă şi un nor uriaş de praf în spate. Un camion Ford Trucks „nebun”, care se credea prin deşertul Atacama, nu prin judeţul Giurgiu!

74
Camioanele viitorului
VOLVO TRUCKS
Eletromobilitate facilitată

Se manifestă pe piață un interes deosebit pentru autocamioanele electrice, dar și dorința de a înțelege mai multe despre posibilitățile acestei noi tehnologii electrificate și despre utilizarea ei propriu-zisă în activitățile cotidiene. Trecerea la electromobilitate va face ca transportul de marfă să devină mai silențios, mai ecologic și mai sustenabil. Tranziția spre o activitate de transport nouă și mai sustenabilă implică considerente noi și, de asemenea, noi oportunități.

Volvo Trucks dorește să ușureze trecerea la electromobilitate. Abordarea este una holistică; constă în oferirea unor soluții bazate pe nevoile individuale ale fiecărui client, precum ciclurile de deplasare, sarcina utilă, disponibilitatea, gama de activitate și alți parametri. Având mereu în vedere obiectivul de a le oferi clienților disponibilitate și productivitate ridicate. Dată fiind imaginea de ansamblu, oferim combinația potrivită de produse și servicii pentru optimizarea operațiunilor zilnice. Iar acest aspect este susținut de siguranța pe care o prezintă o rețea globală de service.

75
Trucks & Bus

Date despre Volvo FL Electric

Autocamion alimentat integral cu energie electrică, pentru distribuție, colectarea deșeurilor și alte aplicații în condiții urbane, cu o capacitate de 16 tone pentru masa totală maximă autorizată.
-Lanț cinematic: motor electric de 185 kW, putere maximă/putere continuă de 130 kW, transmisie cu două viteze, ax cardanic, punte spate. Cuplu maxim motor electric de 425 Nm. Cuplu maxim pe puntea spate de 20 kNm.
-Stocarea energiei: 2–6 baterii litiu-ion, însumând 100-300 kWh.
-Distanța: până la 300 km.
-Încărcarea: Încărcare CA prin rețeaua de alimentare (22 kW) sau încărcare rapidă CC prin CCS/Combo2 pentru până la 150 kW.
-Timp de reîncărcare: de la baterii goale până la baterii complet încărcate: încărcare rapidă 1–2 ore (încărcare CC), încărcare pe timp de noapte până la 10 ore (încărcare CA) cu o capacitate maximă a bateriei de 300 kWh.

Primele două autocamioane Volvo FL Electric vor fi operate de compania de colectare și reciclare a deșeurilor menajere Renova și de firma de transport TGM.

Proiectul Off Peak City Distribution (Distribuția urbană a traficului în afara orelor de vârf) a studiat efectele transportului de mărfuri pe timp de noapte în centrul orașului Stockholm. Datorită faptului că s-au evitat orele de vârf din trafic, autocamioanele și-au putut efectua activitățile în doar o treime din timp, comparativ cu operațiunile din timpul zilei.

76
MAN Armored
MAN Trucks&Bus
Armata vrea camioane noi!

Darius Dănilă - drive tester

În plină creştere a tensiunilor NATO-Rusia la Marea Neagră, Armata Română vrea să renunţe la mult prea bătrânele sale camioane Dac, Bucegi sau Roman. Şi-ar dori aproximativ 3.300 de camioane noi, moderne şi fiabile, şi este dispusă să cheltuie pentru asta circa 750 de milioane de euro, pentru următorii şapte ani. 

77
Trucks & Bus

Urmează să fie organizată o licitaţie în acest sens, iar primii care se anunță sunt ce de la Rheinmetall, o companie germană care derulează deja un parteneriat cu Uzina Automecanică Moreni pentru realizarea transportorului românesc Agilis 8x8. Rheinmetall vrea să intre în licitație cu camioanele militare gama HX și camioanele comerciale militarizate MAN TG. 
Pentru acest contract, nemții caută colaborări cu furnizori locali din România și propun asamblarea modelelor în țară. acestea sunt modele grele, militare și vor fi fabricate la Moreni, folosindu-se de o parte din infrastructura programului Agilis, iar camioanele militarizate vor fi livrte prin compania MHS Truck&Bus, reprezentantul MAN în România și importator al Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV). 
Camioanele pe care le cere Armata vin în diverse configurații, 4x4, 6x6 sau 8x8, în variante militare, cu blindaj, sau camioane comerciale militarizate, adică au diverse modificări specifice, cum ar fi trapa, protecţii pentru radiator şi motor etc. Rheinmetall a adus la Bucureşti un camion militar HX 6x6, care va intra în dotarea armatei germane, pe care l-am putut vedea şi noi. 
„Camionul HX pe care îl vedem este parte dintr-un contract cu Armata Germană, unul dintre cele 2.000 pe care urmează să le livrăm. Este ceea ce propunem şi pentru Armata Română, căci compatibilitatea NATO este esenţială. Are o cabină care oferă un grad ridicat de protecţie, iar capabilităţile sale off-road sunt extraordinare.” - Dominik von Wolff Matternich, director de vânzări Rheinmetall România. 
O posibilă câştigare a licitaţiei ar înseamna ca aceste camioane să fie asamblate la fabrica din Moreni. „Am identificat mulţi potenţiali furnizori locali pentru numeroase elemente ale camionului. Ar fi ideal, căci aceştia ar putea ajuta în viitor şi la mentenanţa camioanelor, ele având o durată de viaţă de aproximativ 25-30 de ani.”, a mai spus Dominik von Wolff Matternich. 
MHS Truck & Bus este unic importator şi partener service pentru camioanele Rheinmetall MAN în România. 

78
Mercedes-Benz Trucks
RoadStars Trophy
Cel mai important eveniment dedicat şoferilor cu volan albastru, membri în comunitatea RoadStars

În perioada 26 – 30 iunie, a avut loc finala RoadStars Trophy. În cadrul acesteia, cei 14 finalişti ce au intrat în componenţa celor şapte echipe naţionale (Germania, Elveţia, Belgia, Olanda, România, Italia şi Polonia), şi-au dovedit abilitățile ducând la capăt cele mai variate provocări. 
După trei zile de foc în Spania, ce le-au testat spiritul de echipă, forţa şi iscusinţa, în cadrul unor probe precum bowling catalan, tir cu arcul, cățărat pe stâncă, cursa mini-camioanelor, tăiatul buştenilor – proba aleasă de comunitate, dar şi a abilităţilor de conducere prin executarea de manevre compexe, concurenţii au pornit spre Germania, la Truck Grand Prix, pentru ceremonia de premiere şi pentru a urmări demonstrațiile cu camioane de pe circuit.
În final, în fața miilor de fani prezenţi la Nürburgring, au fost desemnaţi câștigătorii: echipa elvețiană compusă din Alex Auerswald și Roland Kundert, urmată de cea a Italiei și Belgiei. Românii Cosmin Rizea și Ionel Coconaşu s-au clasat pe locul 4. 

RoadStars Trophy oferă şansa tuturor șoferilor de autocamioane, indiferent de vârstă, gen, experiență profesională sau modelul de autocamion pe care îl conduc, să ia parte la o experiență memorabilă.
Pentru a putea participa la astfel de evenimente exclusiviste, pentru a fi la curent cu toate articolele publicate şi competiţiile organizate sau pentru a socializa cu ceilalţi membri activi, utilizatorii RoadStars trebuie să se înregistreze cu numele şi numărul permisului de conducere pentru camioane, primind astfel statutul de membru cu Volan Albastru.

79
Trucks & Bus

RoadStars România – de la camioane de legendă, la șoferi contemporani 


RoadStars România a continuat seria interviurilor cu șoferi profesioniști, prezentându-i pe Ionuț Țepeligă (TagaComTrans) și Cătălin Ciocârlan (Cartrans). Ambii au moștenit pasiunea pentru camioane din familie și practică cu mult devotament și entuziasm această meserie. Ionuț Țepeligă a avut ocazia să conducă mai multe mărci de camioane, dar spune despre Mercedes-Benz Actros că este cel mai bun camion pe care l-a condus. 

80
FILMELE TRUCKS&BUS
PLATOONING în direct
BERLIN - IUNIE 2018

Conducere autonomă
Am participat la primul platooning pentru ziariști
DAN PAVEL - Berlin

Dacă în decembrie 2016 începeam povestea colaborării dintre producătorul german MAN şi grupul logistic DB Schenker, acum putem spune că primele rezultate ale acestui efort comun încep să apară.
Mai precis, posibilitatea funcționării în timp real, pe șosele, a sistemelor de transport autonom, sau platooning este studiată de câțiva ani de către producătorii de camioane dar și de către marile firme de transport din Europa. 

Tehnologia există, camioanele care să se deplaseze fără șofer sunt de asemenea puse la punct, dar... niciodată nu poți ști ce se întâmplă pe o șosea, în special pe o autostradă aglomerată din Germania, precum A9, care leagă München și Nurenberg. Din acest motiv a fost necesară o colaborare cu un transportator important, precum grupul DB Schenker, care să poată să aprecieze prin prisma propriilor necesități de transport și cu proprii șoferi profesioniști eficiența și siguranța unui sistem de transport autonom.

Am fost invitat la Berlin de către producătorul german MAN Truck&Bus pentru a vedea direct din cabina camionului cum se poate conduce în sistem platooning. Filmul de mai sus prezintă explicațiile șoferului specializat în acest tip particular de conducere iar filmul de pe pagina următoare este făcut direct de pe pista de teste.

81
MAN Platooning

Bineînțeles, deocamdată nu se poate pune problema unui transport 100% autonom, fără supravegherea unui șofer, dar un număr de 3 sau 5 camioane care să se deplaseze una după alta, într-o coloană în care numai prima mașină este condusă reprezintă o tehnologie viabilă. Avantajele sunt multiple: consum mult mai mic de combustibil, deoarece rezistența aerului la înaintare scade, posibilitatea de a construi camioane mult mai compacte, cu o sarcină utilă mare, deoarece cabina și toate celelalte componente necesare unui șofer dispar șamd...

Șoferii de teste MAN vor fi înlocuiți cu șoferii companiei de transport.
Pentru prima dată în istoria industriei logistice, DB Schenker, MAN Truck & Bus și Hochschule Fresenius au pus la lucru primul pluton de camioane, un grup de camioane care călătoresc sincronizate şi automat pe şosea. Pe 13 februarie, MAN a predat vehiculelor de testare pentru proiectul de plutonare către DB Schenker la sediul său din München. "Conducerea autonomă și în rețea va schimba în mod fundamental transportul rutier de mărfuri. Acest proiect se va concentra pe testarea plutonului pentru prima dată în operațiunile de logistică zilnică. Acum, suntem încântați că acum putem integra vehiculele în testările operaționale", a subliniat Ewald Kaiser, directorul de operaţiuni DB Schenker. "Am dovedit deja că tehnologia ce permite deplasarea în pluton funcționează în diferite proiecte predecesoare, cum ar fi Challenge European Truck Platooning Challenge în 2016. Adaptarea acestei tehnologii la condițiile reale de zi cu zi ale sectorului logistic este provocarea pe care o abordăm acum.", a adăugat dr. Frederik Zohm, membru al Consiliului de Administraţie al MAN Truck&Bus AG.