TRUCKS&BUS NR. 34, Aprilie 2022

2
Editorial
Ing. Dan Pavel
Internetul, de la eficiență la indiferență
On-line este la modă, nu ești în trend dacă nu postezi în spațiul virtual. Marii producători de camioane evoluează permanent inclusiv în acest domeniu, al marketingului virtual, cam în același ritm cu care aduc pe piață noi mașini, din ce în ce mai eficiente și mai... electrice. Dar trebuie făcute totdeauna dife-rențe între piețele dezvoltate și cele în curs de... Sau între imaginea promovată de o marcă la nivel european și de răspunsul fiecărei piețe naționale la aceste forme de publicitate sofisticate, dar care nu răspund cerințelor locale.  
Revenind la ceea ce se întâmplă pe piața din România, se poate observa o incapacitate cronică a marilor importatori de camioane de a se adapta la ce-rințele transportatorilor în ceea ce privește mesajele transmise on-line. De fapt, dacă sunt aplicate strict standardele internaționale ale producătorului, fără nici o notă creativă personală, și șefii sunt mulțumiți, problemele reale legate de vânzări sunt aruncate spre alte zone ale firmei. În nici un caz nu se pune problema unei cuantificări a rezultatelor pe baza investițiilor făcute în publicitate, marketing, imagine șamd.
Totul merge inerțial și în momentul în care apar campanii bine țintite pentru România ale unor importatori, care au ca rezultat creșterea vânzărilor și a cotei de piață, ceilalți competitori aleg în general să le ignore, fără a învăța nimic.
Astfel am asistat în această toamnă la o campanie on-line de mare anvergură a unuia dintre importatorii de camioane care sunt de ani de zile slabi cotați ca și cotă de piață, realizată după rețeta... internațională impusă. Fără nici un dram de implicare a celor din România, fără nici o apropiere față de piața  noastră, rezultatul fiind... cam aproape de zero, cu toate eforturile financiare. Acestă abordare indiferentă a unora dintre cei mai mari importatori de camioane din România se vede deja și anul viitor se va putea observa constata și mai pregnant modul în care piața va sancționa lipsa lor de implicare reală, nu numai formală.
La polul opus, importatorii care se bazează pe propria creativitate, atrăgând în cadrul departamentului de marketing-publicitate profesioniști din România, au înregistrat o creștere permanentă a cotei de piață. Opinia mea este că aceștia reușesc prin imagine și mesajele trimise să ajungă cu adevărat la firme-le interesate să își modernizeze sau dezvolte flota de camioane. Mesajele lor sunt adaptate, țintite, acoperind chiar și zonele cu camioane strict speciali-zate, și mai ales simple, directe.

 
Dacă vă întrebați cine sunt importatorii care reușesc să performeze, dar și cei care nu fac decât să arunce banii pe campanii inutile, uitați-vă la evoluția pieței de camioane din ultimii trei ani, mai ales în acest an... și găsiți singuri răspunsurile
6
Cuprins
8
Lansare
MHS Truck & Bus a prezentat sistemul MAN OptiView în România
- Noul sistem de camere MAN OptiView îmbunătățește vizibilitatea pentru șofer și ajută la prevenirea accidentelor,
- În cadrul prezentării, sistemul a putut fi testat în condiții reale de trafic,
- Primele camioane dotate cu MAN OptiView, vor fi livrate, în România, anul acesta.


Inovațiile tehnologice ale camioanelor joacă un rol important în creșterea siguranței pentru șoferii de camion și pentru ceilalți participanți la trafic. La sfârșitul lunii martie, MHS Truck & Bus a prezentat noile sisteme de asistență MAN, cu o concentrare specială asupra sistemului MAN OptiView. Modelele MAN TGX și MAN TGL, prezentate și testate în România, sunt configurate cu o echipare de vârf, inclusiv cu sistemul MAN OptiView.

MAN OptiView  joacă un rol important în prevenirea accidentelor. Sistemul de camere reduce dramatic riscul ca șoferii de camion să nu observe alți participanți la trafic. Câmpul de vizibilitate elimină punctele oarbe de pe ambele părți, ajutând la protecția bicicliștilor și pietonilor. MAN OptiView este disponibil la comandă ca echipament opțional. Prin intermediul acestui sistem, oglinzile exterioare convenționale sunt înlocuite de camere în lateralele și partea din față a camionului, iar o cameră pentru mersul cu spatele poate fi adăugată ca opțiune suplimentară.
9
Trucks&Bus
Camerele arată ce se întâmplă în jurul camionului pe două monitoare mari de înaltă rezoluție, montate în stâlpii parbrizului și pe ecranul sistemului multimedia. Șoferii pot alege dintr-o gamă de opțiuni pentru modul de vedere, iar funcția MAN de asistență la viraj este, de asemenea, integrată în noul concept de afișare. În timpul virajelor, sistemul oferă combinația ideală dintre detecția obstacolelor bazată pe radar cu avertizare în caz de pericol și reprezentarea vizuală a lateralelor și a părții din față a camionului, fără puncte oarbe. MAN OptiView aduce astfel o contribuție semnificativă la creșterea siguranței rutiere, în special în colaborare cu alte sisteme de asistență. În plus, sistemul îmbunătățește siguranța personală a șoferilor de camion în timpul pauzelor și nopților petrecute în spațiile de odihnă. Grație vizibilității complete oferite de sistemul de camere, șoferii nu trebuie să părăseacă vehiculul sau să deschidă draperia cabinei pentru a verifica ce se întâmplă, atunci când aud un zgomot suspect. Astfel, la nevoie, ei sunt mai bine protejați și pot notifica incidentul la poliție din adăpostul cabinei.

“Pentru MHS Truck & Bus este foarte important să pună la dispoziția clienților săi ultimele inovații, atât în ceea ce privește produsele MAN, cât și  cele mai noi tehnologii de întreținere și reparație din cadrul rețelei naționale de service. Prezentarea sistemului MAN OptiView reprezintă prima noutate a acestui an.”, a declarat Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus.

În România, primele camioane cu acest sistem în dotare, vor fi livrate în cursul acestui an.
10
Special asfalt
Cea mai bună calitate a asfaltului datorită tehnologiei push-off de la Fliegl

Toată lumea vorbește despre durabilitate, conservarea resurselor și reducerea emisiilor. În special în construcția de drumuri, este necesar să ne concentrăm pe concepte de lungă durată pentru a ne proteja mediul. Pentru a construi un viitor pe baza acestora, Fliegl construiește mașini cu funcție de push-off.

Pentru producerea ecologică a asfaltului, prioritatea principală este reducerea la minimum a emisiilor de CO2 pe cât posibil, în condițiile în care nu este admisă vreo abatere de la calitatea materialului transportat. Iar tehnologia push-off contribuie în mare parte la acest lucru. Principala diferență dintre o basculantă cu pereți izolați termic și un vehicul care utilizează tehnologia push-off constă în modul în care amestecul este descărcat în finisor.

Există diferențe de temperatură în interiorul masei de material destinat asfaltării, care este încărcat în timpul transportului. La suprafața ei va exista totdeauna un strat de material cu temperatură mai scăzută, acesta fiind și primul care este descărcat în timpul procesului de basculare din bena camionului, ceea ce duca în cele din urmă la diferențe mari de temperatură între straturile de asfalt.
11
Trucks&Bus
De asemenea, este posibilă reducerea temperaturii pe parcursul procesului tehnologic de producere a asfaltului, cu condiția ca asfaltul să fie apoi descărcat în finisor folosind tehnologia push-off, iar ce este mai important, calitatea asfaltului rămâne aceeași. Spre deosebire de turnarea din basculantă, straturile de asfalt nu au  temperaturi diferite și deci nu se separă la turnare ci rămân omogene și la o temperatură uniform ridicată pe parcursul întregului proces de descărcare. Fluctuațiile de temperatură din interiorul șapei de pavaj sunt efectiv minimizate, ceea ce înseamnă că asfaltul este ușor de compactat și poate fi distribuit uniform. Ca urmare, se obține o calitate mult mai bună a pavajului și astfel o durabilitate mai mare a suprafețelor asfaltice.

Extinderea duratei de viață
Defectele inițiale de turnare pot duce la probleme grave ale stratului de asfalt încă de la turnare. Din acest motiv, remorcile cu tehnologie push-off, cum ar fi „Asphaltprofi Thermo” de la Fliegl, nu sunt doar ecologice, ci sunt și recomandate din punct de vedere economic. Acest lucru se reflectă și la nivelul lucrărilor ulterioare de întreținere. Datorita calității superioare a pavajului astfel așternut, este garantată o durabilitate mai mare a straturilor de asfalt. Prin utilizarea remorcilor izolate termic, se obțin economii importate din punct de vedere financiar, în paralel mediul fiind protejat. Procesul continuu de împingere al materialului evită oprirea și plecarea de pe loc a camionului de mai multe ori, până se reușește golirea benei, ceea ce înseamnă că se pot face mai multe curse cu material în aceeași perioadă de timp. Tehnologia push-off reprezintă, de asemenea, o soluție mai eficientă pentru locurile unde este dificil să torni din benă. Copacii, liniile aeriene, podurile și tunelurile reprezintă o problemă la turnare, procesul de descărcare fiind dificil atunci când, de exemplu, înălțimea tavanului este mică și basculantele nu pot ridica la maxim bena.
12
Coferință de presă
Cefin Trucks prezintă soluțiile de transport ale anului 2022

Piața transporturilor din România așteaptă cu nerăbdare la fiecare început de an conferința de presă a grupului Cefin Trucks, unic importator al mărcii de camioane Ford Trucks pentru țara noastră. Acest lucru este valabil atât pentru presă cât și pentru transportatorii români, deoarece aceasta reprezintă una dintre puținele surse de informație în ceea ce privește evoluția pieței în anul ce abia a început, întotdeauna fiind oferite și soluții pentru susținerea afacerilor în domeniul transporturilor, adecvate fiecărei perioade.

Probabil anul 2022 este unul dintre cele mai incitante din istoria recentă a pieței de transport comercial, cererea crescută de camioane în condițiile ieșirii din pandemia care a adus multe probleme economice în ultimii doi ani, coroborată cu problemele legate de aprovizionarea marilor constructori de camioane cu materii prime, datorate în primul rând refacerii extrem de lente a lanțurilor logistice mondiale aducând acum noi provocări pentru o piață deja greu încercată. În viziunea specialiștilor Cefin Trucks prezenți, există însă soluții eficiente la problemele din acest an ale transportatorilor români, acestea bazându-se, ca de obicei, pe apropierea față de cerințele lor directe și rezolvarea rapidă a acestora. Pe scurt, strategia pentru 2022 a grupului constă în digitalizare, serviciile financiare, creșterea eficientă a vânzărilor și expansiunea rețelei de service.
13
Trucks&Bus
Păstrarea competitivității la aceleași cote înalte, provocarea următorilor ani

Cu o creștere susținută în ultimii cinci ani a cifrei de vânzări de camioane Ford Trucks, bazându-se de asemenea pe o evoluție rapidă a numărului de service-uri ce acoperă întreaga țară, Cefin Trucks este unul dintre cei mai competitivi distribuitori de camioane noi și uzate din România. Păstrarea ritmului de dezvoltare și în anul 2022, un an care se anunță complicat atât pentru constructorii de camioane cât și pentru transportatori, devine o adevărată provocare, iar soluțiile găsite pentru a continua creșterea sa susținută acoperă o paletă completă de activități legate de serviciile de vânzări dar și after sales.
Dar evoluția Cefin Trucks poate fi cel mai bine înțeleasă prin prisma cifrelor. Astfel, anul 2021 a fost pentru Cefin Trucks un an cu o evoluție importantă, în care cifra de afaceri a depășit 88 de milioane de euro, cu o creștere eficientă în toate diviziile care au progresat foarte mult față de 2020, în medie cu 30%. Compania a vândut 752 de camioane Ford Trucks noi, față de 583 în 2020, și 550 de camioane rulate, față de 471 in 2020, și a ajuns la încasări de 13 milioane de euro din service, față de 9 milioane în anul anterior.
Ford Trucks este lider in segmentul de Vehicule de Constructii, cu o cota de piata de 26,7% și în cel al Vehiculelor Specializate cu 22,3%, și a crescut în segmentul de Autotractoare la 5,5%. Cota de piață totala a brandului în anul 2021 este de 11,5%, într-un mix de piață în care ponderea principală este cea a segmentului de Autotractoare, în care Ford Trucks este încă în faza de creștere.
14
Conferință de presă
Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks, a definit de altfel foarte clar și succint evoluția viitoare a firmei: „Un plan ambițios bazat pe servicii care aduc valoare adaugată clienților noștri și o digitalizare complexă a tuturor proceselor companiei, va permite ca cifra de afaceri Cefin Trucks să crească de la 80 Milioane Euro la 140 Milioane Euro până în 2024. În acelasi timp, vom investi între 6 si 8 Mil Euro în finanțarea creșterii organice a operațiunilor existente, precum și pentru achiziția altor business-uri în sinergie cu compania noastră. O gamă extinsă de produse, lansarea și dezvoltarea Serviciilor Financiare, extinderea rețelei proprii de service și digitalizarea tuturor proceselor companiei, vor constitui baza acestei creșteri.”

Ford Trucks,o evoluţie accelerată pe piaţa românească
Luna mai 2017 a marcat o etapă importantă în evoluţia companiei, prin lansarea oficială a activității de importator Ford Trucks. În primul an, Cefin Trucks, în calitate de importator și distribuitor al Ford Trucks, a înregistrat vânzări de 157 de unităţi (1% pentru segmentul de transport, 17% pentru segmentul de construcţii și 7% pentru segmentul de vehicule specializate), cu o cotă de 2,36%. În al doilea an, compania și-a îndeplinit și depășit obiectivul stabilit, surclasând deja, în semestrul al doilea, doi competitori cu o prezenţă tradiţională pe piaţă. Numărul unităţilor vândute s-a dublat, ajungând la 357, iar cota de piaţă la 4,1%. Vânzările au crescut și mai mult în 2019, cu peste 555 de unități livrate și o cotă totală de piață de peste 8%, cumulând in noiembrie 2019 un total de peste 1000 de unități Ford Trucks.
15
Trucks&Bus
Datorită lansării F-MAX, un vehicul perfect potrivit pentru transportul internațional, Cefin Trucks intenționează să-și mărească cota de piață în segmentul respectiv, unde potențialul de creștere rămâne foarte ridicat. Cefin Trucks a mizat pe păstrarea poziției de lider în alegerile clienților din segmentele de Construcții și Vehicule municipale și în 2020, atingând locul 4 în Topul Brandurilor de Vehicule Comerciale, cu o cotă de piață de 11.8%. Tot în 2020, Cefin Trucks și-a extins rețeaua de service, ajungând la 19 centre service in România, adăugând la o dimensiune multibrand a acesteia, prin inaugurarea serviciilor de reparatii Ford LCV in centrul din București.
In anul 2021, Ford Trucks atinge pragul de 2000 de unități vândute în România, urmând să seteze un nou obiectiv de creștere în acest sens, cel de 3000 de unități până la sfârșitul anului 2022. Păstreaza poziția de lider în segmentul de construcții, devine lider și în cel al vehiculelor municipale și crește în cota de piață pentru segmentul reprezentat de F-Max. 

Viziunea grupului Cefin Trucks pentru anul 2022
În condițiile în care anul 2021 a fost unul foarte bun pentru Cefin Trucks, acesta fiind lider de piață pe sectorul vânzărilor de camioane pentru construcții (342 unități) precum și cel de vehicule specializate (138 unități), înregistrând de asemenea o creștere importantă a cererii de capete autotractor de 242 unități, iar pentru anul 2022 este prevăzută creșterea în același ritm al numărului de unități vândute, strategia grupului se orientează spre un viitor care are orizontul chiar după anul 2024. Și această afirmație este susținută de schimbările în structura cifrei de afaceri sau, conform prezentării specialiștilor, în paradigma de business.
16
Transport materiale
Noi aplicații pentru MAN eTGM

STARK Deutschland GmbH a pus recent în operare primul camion electric cu baterii pentru transport de materiale de construcții din Germania. Modelul MAN eTGM, cofinanțat de statul federal Hessa, va livra materiale de construcții la șantiere. O altă premieră este macaraua montată pe șasiu, alimentată tot cu electricitate.

STARK este prima companie germană din sectorul de materiale de construcții care ia parte la testele practice pentru proiectul eLogistics, în cooperare cu Universitatea de Științe Aplicate Fulda. Testele se concentrează pe livrări reale de materiale de construcții cu un camion electric MAN eTGM, care utilizează și o macara electrică. Pentru eTGM, aceasta este prima utilizare în acest tip de aplicație, recunoscut pentru rutele diverse. STARK Deutschland, parte din Grupul STARK, cu sediul central în Copenhaga, este unul dintre principalii furnizori de materiale de construcții din Germania. Compania are aproximativ 260 de filiale, 6.000 de angajați și generează venituri anuale de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Mobilitate electrică
Nils Heine, șef de vânzări la divizia de eMobilitate a MAN Truck & Bus SE, a declarat: ”Pe drumul spre transportul de marfă sustenabil este necesar să se alăture toate tipurile de aplicații. 
17
Trucks&Bus
Sunt încântat că am putut să convingem compania STARK, un client din sectorul de construcții, de performanțele camionului nostru electric. Noi la MAN suntem ferm convinși că mobilitatea electrică este tehnologia cheie pentru dezvoltarea sectorului de transport într-o manieră ecologică și economică”.
Zona testelor practice este regiunea Rin-Main. Stații de încărcare cu o putere instalată de 55 kW au fost instalate la sediile din Frankfurt pe Main și Darmstadt ale Raab Karcher, o marcă a STARK Germania. Camionul MAN eTGM își va începe și termina cursele acolo. În următoarele luni, în timpul testelor vor fi colectate date pentru a evalua potențialul camioanelor electrice în astfel de livrări.
Punctul de plecare al proiectului a fost marcat de livrarea modelului MAN eTGM de 26 de tone, la 29 noiembrie 2021. ”În martie 2021, Grupul STARK s-a angajat să respecte obiectivul Acordului Climatic de la Paris. Cu achiziția modelului MAN eTGM și startul noului proiect, urmărim acest obiectiv și în Germania, cu ajutorul Universității Fulda și a partenerilor noștri puternici”, a declarat Michael Knüppel, CEO al STARK Germania.
Christoph Huber, președinte al Consiliului Executiv al MAN Truck & Bus Deutschland GmbH, se concentrează de asemenea pe aspectul sustenabilității: ”Obiectivul pe termen lung este o orientare mai sustenabilă a sectorului de transport din Germania. Ca producător de vehicule comerciale vrem să avem o contribuție esențială cu vehiculele noastre cu zero emisii locale, iar în același timp să ne susținem clienții în drumul spre electromobilitate cu consultanță completă, instruirea șoferilor și servicii excelente”.
Michael Voll, șeful departamentului MAN Transport Solutions Consulting, a adăugat că proiectul de consultanță pentru STARK Germania a fost unul deosebit de interesant: ”În primul rând, am analizat cursele posibile în trei orașe diferite. Apoi am făcut o listă scurtă de recomandări pentru folosirea inițială a camionului electric eTGM”.
18
Eficiență
Volvo Trucks crește eficienţa consumului și performanţei lanţurilor cinematice ale gamei grele de camioane
Volvo Trucks introduce mai multe actualizări importante pentru motoarele sale de 11 și 13 litri, Euro 6, care reușesc să livreze beneficiile combinate ale reducerii consumului de combustibil și îmbunătățirii manevrabilității. „Reducerea consumului este crucială pentru toate companiile de transport, în special cele care efectuează operațiuni de transport de lungă distanță. În același timp, acestea doresc să aibă acces instantaneu la un nivel înalt de performanță. Acum, cu aceste îmbunătățiri recente aduse tehnologiei noastre de transmisie, deja confirmată, pot beneficia de această combinație unică între economie de combustibil și manevrabilitate îmbunătățită”, spune Per Forsberg, Managing Director, Volvo Trucks Romania.
 
„Cea mai bună performanță a consumului, din toate timpurile” pe un cunoscut traseu de testare
Volvo FH cu I-Save, deja recunoscut pentru consumul său redus de combustibil, va beneficia de aceste actualizări ale motorului și lanțului cinematic. În 2020, în timpul unui test de consum pe traseul Green Trucks Award la nord de Munchen, Germania, camionul a obținut „cel mai bun rezultat din toate timpurile”, cu un consum de combustibil de 22,7 l / 100 km și o viteză medie de 80,35 km/h. 
19
Trucks&Bus
„Acorduri fine” care conduc la îmbunătățiri substanțiale
Când I-Shift a fost lansat în 2001, Volvo Trucks își confirma încrederea puternică într-un sistem de transmisie bazat pe ambreiaj, acesta fiind designul cel mai eficient pentru schimbarea automată a treptelor de viteză. De atunci, au fost vândute mai mult de un milion de camioane la nivel global cu tehnologia I-Shift. Îmbunătățirile semnificative ale manevrabilitatii sunt obținute prin noul mod în care I-Shift interacționează cu motorul. Cutia de viteze actualizată I-Shift utilizează o nouă strategie de schimbare a vitezelor care nu numai că asigură o schimbare mai rapidă, ci oferă și o experiență de conducere mai lină și mai armonioasă. „Inginerii Volvo au reușit cu adevărat să aducă noi îmbunătățiri semnificative unui lanț cinematic deja sofisticat. Deși este puțin cam devreme să împărtășim cifrele exacte, putem spune că testele noastre curente realizate împreună cu clienți sunt foarte promițătoare,” continuă Per Forsberg.

Planul Volvo Trucks de a deveni independent de combustibilii fosili
Obiectivul Volvo Trucks este ca vehiculele electrice să își adjudece jumătate din vânzări în 2030 și, zece ani mai târziu, în 2040, toate camioanele Volvo vândute să fie independente de combustibilii fosili. Motorul cu combustie internă va continua să joace un rol, iar eficiența îmbunătățită furnizată de aceste noi actualizări ale lanțului cinematic este o modalitate importantă de a contribui la emisii mai reduse de CO2.
 
„Ne-am angajat să respectăm Acordul de la Paris în ceea ce privește schimbările climatice și adoptăm acțiuni ferme pentru a reduce dramatic emisiile de CO2 provenind de la transporturile rutiere”, concluzionează Per Forsberg, Managing Director, Volvo Trucks Romania.
20
Viitorul mobilității
Autobuzul 100% electric MAN Lion’s City E este testat în condiții reale de trafic în România

- MAN Lion’s City E a fost inclus în flota de transport public a orașului Oradea pentru a fi testat în condiții de trafic real
- Viitorul mobilității urbane este electric. MAN oferă soluții eficiente operatorilor de transport în vederea trecerii la mobilitatea fără emisii

În ultimele luni, autobuzul 100% electric, cu baterii,  MAN Lion’s City E și-a demonstrat tot mai des calitățile în orașele europene, aratând cât de ușor face față traficului urban și cât de lejer poate fi integrat în operațiunile existente.
La începutul lunii decembrie, MAN Lion’s City E a fost testat în condiții reale de trafic în Oradea. Acesta va fi testat și în alte orașe din zona de vest a țării.

“Ne bucurăm că, MAN Lion’s City E, autobuzul complet electric, este testat în România, în condiții reale de trafic, așa cum se întâmplă și în celelalte țări europene. Suntem siguri că acest vehicul va convinge prin fiabilitatea și eficiența sa. “, a declarat Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus.
 
21
Trucks&Bus
Modelul prezent în România este MAN Lion’s City E de 12 metri. Produs în Germania, vehiculul este dotat cu un pachet de baterii, compus din șase unități, cu o capacitate de 480 kWh, 3 uși acționate electric, dintre care două au control automat, precum și faruri LED.

La interior, MAN Lion’s City E are 35 de locuri în versiunea MAN City Advanced, spațiu pentru scaun cu rotile lângă ușa a 2-a, iluminat interior cu LED, sistem de aer condiționat, unitate de încălzire cu putere minimă de 20kW și încălzire auxiliară. Postul de condus al șoferului în versiune Lion’s City Pro este dotat cu scaun rotativ Isri ProActive 2, îmbrăcat în piele, cu încălzire și control al climei și centură de siguranță în 3 puncte. De asemenea, postul șoferului este dotat cu cameră retrovizoare și monitor de 6,5 inch.
MAN Lion’s City E este un model de autobuz electric și eficient. Acesta are amplasat motorul pe axa spate sau două motoare pe axa a doua și a treia, în cazul versiunii articulate. Bateriile au o capacitate de 480kWh (versiunea de 12 metri) și 640 kWh (versiunea de 18 metri). În funcție de model și de condițiile de operare (trafic, condiții meteo, etc), autonomia este cuprinsă între 200 și 270 km, pe toată durata de viață a bateriei.

“Viitorul mobilității urbane este electric. Ne dorim să susținem operatorii de transport în trecerea la mobilitatea fără emisii, de aceea, alături de partenerul nostru MHS Truck & Bus, oferim un concept complet, care include sfaturi despre electromobilitate și soluții personalizate. “, a declarat Heinz Kiess, Senior Manager, Head of Product Marketing Bus, MAN Truck & Bus SE.
22
Inovatie
Tehnologia transmisiei I-Shift de la Volvo Trucks

Tehnologia transmisiei I-Shift de la Volvo Trucks reprezintă, încă, o inovație revoluționară, după 20 de ani
Atunci când I-Shift a fost lansată, în 2001, Volvo Trucks și-a confirmat încrederea într-un sistem de transmisie pe bază de ambreiaj ca fiind cel mai eficient design pentru schimbarea automată a treptelor. De atunci, peste un milion de camioane au fost vândute, la nivel global, cu tehnologie I-Shift. Astăzi, toate camioanele Volvo FH, FH16, FM și FMX sunt echipate cu I-Shift, ca dotare standard. Fiind un sistem automatizat, I-Shift contribuie la un consum de combustibil mai scăzut – și, astfel, la un impact redus asupra mediului – precum și la îmbunătățirea siguranței și a manevrabilității datorită unor beneficii precum reducerea zgomotului, a vibrațiilor și a solicitării fizice a șoferului.

„I-Shift a fost și încă este un element revoluționar. Astăzi, comercializăm I-Shift peste tot în lume. În America de Nord, procentul de echipare cu I-Shift din totalul camioanelor Volvo vândute a crescut de la numere de o sigură cifră, în 2007, la peste 90% în prezent. Această dezvoltare impresionantă reflectă în mod clar atât eficiența sa crescută, cât și preferințele șoferului,” spune Pär Bergstrand, Heavy Duty Transmission manager la Volvo Trucks.
23
Trucks&Bus
Dezvoltată de către Volvo, I-Shift este complet sincronizată cu restul camionului, transmisia utilizând informații disponibile atât de la motor, cât și de la vehicul, pentru a conlucra în mod optim, pentru diferite utilizări și configurații tehnice. Succesul I-Shift se bazează pe abilitatea sa de a conlucra cu întregul lanț cinematic, acest sistem de transmisie este personalizat pentru motor și pentru componentele vehiculului încă din faza de proiectare. 
I-Shift cu dublu ambreiaj
În 2014, când Volvo Trucks a dezvăluit I-Shift cu dublu ambreiaj, a fost vorba despre un ambreiaj dublu pentru transport greu, inspirat de cutiile de viteze utilizate pe mașinile de curse, care ofereau sentimentul unei puteri neîntrerupte în timpul schimbării treptelor de viteză.
I-Shift cu trepte de forță
Un alt pas semnificativ a fost făcut în 2016, pentru aplicațiile grele de transport, care necesită cuplu suplimentar și forță la pornire. I-Shift cu trepte de forță permite unui camion cu masă totală în combinație de până la 325 de tone să plece de pe loc, pe suprafață plană. 
I-See utilizează hărți bazate pe Cloud
I-See este un sistem separat care poate fi adăugat la I-Shift, proiectat să analizeze topografia și să folosească aceste informații pentru a menține camionul în cea mai eficientă treaptă din punct de vedere al consumului de combustibil. Actualizat în 2017, I-See ajută camionul să mențină o viteză medie constantă prin analizarea datelor hărților bazate pe Cloud despre topografia drumului din față, spunându-i sistemului I-Shift când este momentul optim de a schimba treapta de viteză, pentru a economisi energie și, astfel, combustibil.
I-Shift cu funcția de schimbare de direcție
Lansarea în 2020 a noii generații de camioane grele Volvo Trucks a adus introducerea altei funcții inovative: I-Shift cu schimbare de direcție. Această nouă funcție îi permite camionului să schimbe direcția fără să fie necesar ca șoferul să apese pedala de frână, un element util în special în domeniul construcțiilor, cel forestier sau cel minier, în care este nevoie de manevre repetitive, la viteze mici.
24
Livrare speciala
Primul MAN TGX Individual Lion S a fost livrat in Romania

Primul MAN TGX Individual Lion S a fost livrat, în luna septembrie, către compania de transport din Pașcani, Samba Company.
MHS Truck & Bus Group a livrat, în luna septembrie, către Samba Company prima unitate ediție specială MAN TGX Individual Lion S. Divizia de transport a Samba Company s-a înființat în 2010. În perioada de vârf, compania a deținut o flotă de 16 camioane, toate MAN. În prezent aceasta deține o flotă de 11 vehicule, dintre care 8 MAN.

“Această ediție specială este prima livrată în România, camionul fiind realmente special. Până la final de an vom mai livra câteva astfel de unități. Spun câteva, pentru că depindem de ieșirea lor din producție”, a declarat Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus.
Proprietarul companiei este fan declarat al mărcii bavareze. “Primul camion al companiei a fost MAN și am lucrat aproape în permanență cu această marcă.”, a declarat proprietarul companiei. Samba Company efectuează operațiuni de transport frigorific intracomunitar, dar și curse tur-retur, în special spre Marea Britanie. Autotractor MAN TGX Individual Lion S va fi utilizat în curse tur-retur. “MAN a fost mereu plăcerea mea.
25
Iar când a fost lansată ediția specială Individual Lion S, am considerat că, după 10 ani de muncă grea, era momentul să cumpărăm și un camion special pentru companie. Camionul va fi condus de un șofer cu vechime în firmă.”, a mai adăugat proprietarul Samba Company. Autotractorul MAN TGX Individual Lion S al Samba Company, este configurat, pe lângă echiparea standard, cu pachet aproape complet de echipamente opționale, inclusiv televizor de 22 de inchi. Chicineta (cuptor cu microunde și cafetieră) a fost înlocuită cu un al doilea pat necesar atunci când vor fi efectuate curse în echipaj. Autotractorul este propulsat de motorul de 510 CP.
La exterior, autotractorul ediție specială MAN TGX Individual Lion S se remarcă prin bara de protecție și carcasele oglinzilor acoperite cu folie ce imită fibra de carbon. Elementele de culoare roșie, jantele negre, barele de inox din partea frontală, parasolarul MAN Individual și proiectoarele montate pe plafon accentuează designul impresionant, cu aspect sportiv.

Interiorul cabinei se ridică și el la nivelul exteriorului, șoferul fiind cu adevărat răsfățat la bordul acestei ediții. Caracterul sportiv este subliniat de cusăturile roșii ale volanului multifuncțional. Aceleași cusături roșii sunt prezente și pe tapițeria scaunelor, acoperite cu piele Alcantara cu model hexagonal. Același roșu, predominant, este folosit și pentru centurile de siguranță, precum și pentru leii brodați pe tetiere.

Pachetul standard de confort pentru șofer include scaune premium, volan cu o gamă de ajustare generoasă și sistemul multimedia de top, cu ecran de 12,3 inchi. Dintre sistemele de asistență cu care este dotat autotractorul enumerăm Adaptive Cruise Control cu funcție Stop & Go, MAN ComfortSteering, Lane Return Assist, asistență la schimbarea benzii la viraj și pentru faza lungă.
MAN TGX Individual Lion S se remarcă atât prin eleganță cât și prin putere. Acesta poate fi echipat cu versiunea de top a motorului D26 (510CP) sau cu motorul D38 (540 – 640 CP).
26
Aniversare
Primele 2.000 de autocamioane Ford Trucks lucrează în România

Cefin Trucks rămâne și în acest an cel mai performant dealer de camioane din România. Chiar dacă nu se regăsește încă pe primul loc la cifra de vânzări, se mândrește cu o performanță unică pe piață: în numai patru ani de la prezentarea primelor camioane Ford Trucks pe piața noastră a reușit să vândă peste 2.000 de vehicule comerciale (cifră atinsă în luna iulie a.c.).

Cu o cotă de piață de 10.8% (conform Raport Înmatriculări DRCPIV Ian-iulie 2021), Ford Trucks confirmă încă o dată că este un brand stabil, care a urcat în fiecare an în topul distribuitorilor de vehicule comerciale. Dar, această performanță nu este suficientă, Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks anunțând strategia de vânzare pentru următoarele 1000 de unități declarând în acest sens cu ocazia conferinței de presă care a avut loc la începutul acestei luni că: ”Doar printr-un proces constant  de îmbunătățire a serviciilor  și a produselor pe  care le oferim ca și companie, vom atinge, nu numai noua provocare de a livra  3000 de vehicule Ford Trucks până la sfârșitul anului 2022 dar și de a oferi cea mai mare valoarea adăugată pentru clienții noștri.”
27
Trucks&Bus
O strategie realistă reprezintă garanția unui succes sigur
Încă de la lansarea pe piața din România în anul 2017, Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks a obișnuit piața de specialitate să anunțe strategia firmei în avans, pe termen scurt, de un an, dar și pentru o perspectivă mai lungă. Și, la fiecare conferință, cifrele de vânzări anunțate pentru următorul an păreau cel puțin optimiste. În realitate însă, acestea au fost atinse chiar înainte de termenul limită propus, demonstrând existența în spatele lor a unei strategii bine puse la punct, bazată pe o experiență îndelungată dar și investiții importante.
Astfel, Cefin Trucks prevede o creștere la fel de accelerată și pentru restul anului 2021, cu ajutorul politicii sale orientate în jurul clientului, a planului de dezvoltare a rețelei de service și implementarea unui proces complex de digitalizare, care va facilita accesul tuturor celor implicați (clienți, furnizori, angajați și parteneri) la informații privind operațiunile și procesele companiei.

Cum arată provocarea Cefin Trucks în cifre: Primele 1000 de unități Ford Trucks au fost livrate în primele 30 de luni de existență a firmei. Deși părea dificil, datorită unui an 2020 dificil atât din punct de vedere social cât și economic, planul anunțat de a vinde următoarele 1000 de camioane într-un timp estimat la jumătate, adică în 15 luni, a fost atins în luna iulie 2021.
Următorul obiectiv este setat în condițiile unei accelerări a ritmului de vânzare, și constă în livrarea vehiculului cu numărul 3000 până la sfârșitul anului 2022.
Acest obiectiv și multe altele sunt posibile datorită  implementării unei strategii complexe și a unei viziuni pe termen lung, care are la bază nevoile clienților, din zona de achiziții, servicii after sales din România și internațional, servicii financiare și informațiile despre flotă (localizare, gestiune transport, stil de condus, consum, tahograf, etc).
 
28
Aniversare

“Livrarea a 2000 de unități Ford Trucks în România nu reprezintă pentru noi un simplu număr. Acest rezultat este un semnal concret de apreciere din partea clienților atât referitor la produse cât la serviciile pe care le oferim. Este de asemenea dovada unei munci extraordinare a echipei noastre si a tuturor celor implicați (furnizori, clienți, finanțatori si acționari). Avem în jurul nostru o comunitate care se formează, și care generează toată dinamica companiei. Toate strategiile noastre se bazează pe principiul că atunci când clientul are de câștigat, acest lucru se transformă în câștig și pentru companie. În acest scop încercăm să creăm zilnic oportunitatea de a maximiza valoarea adăugată pe care o putem oferi clienților noștri și să implementăm produse și servicii pentru a îndeplini acest obiectiv esențial pentru succesul nostru. Doar printr-un proces constant  de îmbunătățire a serviciilor  și a produselor pe  care le oferim ca și companie, vom atinge, nu numai noua provocare de a livra  3.000 de vehicule Ford Trucks până la sfârșitul anului 2022 dar și de a oferi cea mai mare valoarea adăugată pentru clienții noștri. ” -  Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks.

“Rețeta” performanței
 1. Digitalizarea și integrarea tuturor serviciilor din procesul de vânzare si post vânzare pentru a garanta un acces ușor și transparent al clienților către toate informațiile relevante pentru o gestiune eficientă a parcului de vehicule;
 2. Servicii financiare rapide cu valoare adăugată pentru clienți: soluții de leasing, plăți în rate, soluții de închiriere vehicule comerciale pe termen scurt și mediu;
29
Trucks&Bus
3. Servicii de Trade-In prin care preluăm și valorificăm camionul vechi pentru achiziția unui nou Ford Trucks;
4. Crearea unei comunități Ford Trucks în România pentru a fi aproape de toți cei care ne aleg;
5. Consolidarea rețelei naționale de vânzări, o echipă profesionistă care cunoaște deja foarte bine nevoile pieței și avantajele produselor ce vin în ajutorul clienților;
6. Creșterea rețelei de service, pentru a fi alături de clienți oriunde aceștia au nevoie, în acest moment numărând deja 20 de locații în România. Dezvoltarea permanentă a rețelei internaționale de service Ford Trucks vine de asemenea în ajutorul clienților care aleg F-Max pentru transport internațional.
 
Un plan clar, precis, prezentat de către Gabriel Tudor, Sales Director & Ford Trucks Brand Manager, care a adăugat că:

”Atingerea obiectivului de 2.000 vehicule Ford Trucks în România în timpul promis este o urmare firească a unei strategii comerciale și de brand atent urmărită în toate acțiunile noastre. Această strategie are în centru nevoile clienților noștri, si dorința de a adăuga plus valoare afacerii lor, prin alegerea companiei noastre ca partener și a brandului Ford Trucks ca produs. Obiectivul nostru este să menținem Ford Trucks în topul preferințelor clienților, acolo unde suntem deja lideri în segmente precum cel al vehiculelor de construcții si cele specializate, și să păstrăm trendul ascendent al cotei de piață. Ford Trucks a dovedit deja un raport calitate-preț foarte bun si flexibilitate în fața cerințelor pieței pe care Cefin Trucks o poate acomoda prin experiența pe care o are în servicii integrate”

30
Livrare
CNAIR primește primele 45 Mercedes-Benz Unimog U423

În această lună Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania și CTE Solution Utilaje Specializate demarează parteneriatul cu CNAIR prin livrarea primei tranșe de 45 de vehicule comerciale multifuncționale  Mercedes-Benz Unimog U423, alocate anului 2021, din cele 135 de vehicule contractate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Procedura publică de achiziție derulată anul trecut, ai căror câștigători au fost cele două companii, prevede livrarea vehiculelor în  trei tranșe, până la finalul anului 2023. Cea mai nouă generație de vehicule Unimog va fi folosită de catre CNAIR la nivel național pentru realizarea lucrărilor de întreținere a drumurilor.

Un camion de legendă
Cu un concept constructiv unic, Unimog este un vehicul multifuncțional compact, ușor de manevrat, ce se remarcă printr-o vizibilitate deosebită din postul de conducere asupra căii de rulare și echipamentelor atașate acestuia. Multitudinea de echipamente dedicate ce se pot atașa acestui vehicul și ușurinta interschimbării lor face ca Unimog să fie un vehicul foarte versatil, cu o eficiență crescută, prin folosirea lui 365 de zile pe an. Unimog se remarcă prin tracțiunea integrală permanentă, garda la sol impresionantă și suspensia cu arcuri elicoidale ce oferă performanțe remarcabile atât în afara drumurilor consolidate cât și pe șosea. „Există multe vehicule de legendă, însă cele mai multe dintre ele sunt deja acoperite de praful istoriei. Nu este cazul Mercedes-Benz Unimog. Lansat în vremuri dificile, imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, indestructibilul Unimog a devenit una dintre legendele vii din industria auto. De aceea, cu atât mai mult ne bucurăm că autorități din România optează pentru acest vehicul, vârf de lance al gamei Mercedes-Benz Special Trucks.
31
Trucks&Bus
În plus, anul 2021 reprezintă pentru Daimler Truck AG celebrarea a 75 de ani de existență a modelului Unimog și suntem mândri că în România marcăm acest moment prin demararea unui proiect de anvergură națională.”, a declarat Valeriu Zaharia, CEO Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania.

Vehiculele livrate către CNAIR sunt echipate cu atașamente destinate lucrărilor de întreținere de vară - braț de lucru multifuncțional Mulag MFK500, cap cositor vegetație Mulag TMK1200, cap cositor vegetație grosieră (pana la 60 mm) Mulag GMK1200, cap tăietor de crengi Mulag AWS2200, perie frontală Schmidt VKS26, precum și pentru deszăpezire- lamă de zapadă Schmidt Cirron SL27, răspânditor de material antiderapant Schmidt B30.

“Multitudinea și varietatea echipamentelor denotă gradul ridicat de multifuncționalitate a acestui model de camion. Suntem convinși că reprezentanțele locale ale C.N.A.I.R. vor profita de capacitățile deosebite ale acestor vehicule versatile și le vor pune la treabă, în beneficiul comunităților.” a declarat Andrei Dumitra, Director General CTE Solution - Utilaje Specializate.

Toate vehiculele și echipamentele beneficiază de garanție extinsă pentru trei ani.
În plus, în calitate de furnizori de servicii integrate, Mercedes-Benz Trucks & Buses și CTE Solution au asigurat instruirea operatorilor pentru exploatarea optimă a vehiculelor și echipamentelor și reducerea costurilor de operare.
32
Demo Tipper 2021
Renault Trucks K, mai puternic ca oricând
Fascinante încă de la lansarea oficială, camioanele Renault Trucks din seria K sugerează putere și robustețe de la prima vedere. Cu un design aparte, am putea spune unic pe piața camioanelor dedicate activităților grele, seria K a devenit în ultimii ani reprezentantul condițiilor extreme, bara sa de protecție din oțel de înaltă rezistență, fixată “la vedere” cu ajutorul a patru șuruburi pretensionate speciale, conferindu-i un aspect foarte „aventurier”, care te invită parcă să îi testezi limitele.
Și deoarece activitățile de construcție necesită vehicule polivalente ale căror capacități depășesc cu mult calitățile pur rutiere (sarcină utilă, aptitudini pe teren moale, manevrabilitate), Renault Trucks K a dovedit că poate face față tuturor greutăților, devenind vehiculul emblematic al gamei de construcții Renault Trucks.

Un 8x4 perfect pentru orice șantier
Această vară a început în forță pentru Renault Trucks, ofensiva camioanelor sale de construcții destinate pieței din România având un vârf de lance redutabil, seria K cu o dotare de excepție: configurație 8x4 cu motor de 520 CP. Acesta a fost testat în condiții dure de șantier de exploatare a agregatelor miniere, cu drumuri specifice, neamenajate, cu pante abrupte și bineînțeles încărcat la sarcină maximă. Pregătirea camionului a inclus o benă Meiller rezistentă, configurația sa fiind absolut perfect echilibrată pentru a asigura proprietarului un bun randament în exploatare, dar cu costuri reduse. Astfel, ampatamentul redus de numai 4.350 mm între axa 1 și 3 asigură o rază de bracaj foarte bună, șantierele de exploatare a minereurilor fiind în general configurate pe terase care presupun viraje foarte strânse. De fapt, o astfel de rază strânsă asigură o deplasare cu o viteză constantă a camionului încărcat, deci cicluri de transport cât mai scurte.
33
Trucks&Bus
Cutia de viteze ranforsată are 13 rapoarte și joacă un rol central atât din punctul de vedere al productivității cât și al economiei de  combustibil. Astfel, deplasarea in treapta CRAWL, cu o viteză de 2,1 km/h (la turația motorului de 1000 min-1, turație unde motorul are deja cuplul maxim de 2.550 Nm). Aceasta viteză permite ieșirea din orice fel de situații dificile (noroi, zăpadă, etc), întrucât viteza de rotație a roților este foarte mică și nu permit ruperea aderenței.
Deși este o basculantă destinată utilizării în special în cariere, cutia de viteze este incredibil de flexibilă, oferind împreună cu raportul în puntea spate de 5,41, chiar la viteze normale de deplasare (80 km/h), o turație a motorului de 1.521 rpm, care o situează în zona verde (zona economică) de consum.
Cutia de viteze XTREM, ranforsată pentru utilizare în condiții dificile (dantura roților dințate este mai rezistentă comparativ cu o cutie normală, fiind ranforsate printr-un proces special de cementare, pentru a rezista la sarcini mari și foarte mari a fost proiectată cu cinci trepte de mers înapoi, având un sistem de răcire cu apă a uleiului din cutia de viteze.
Axa față este pregătită special pentru sarcini de 9 tone, un aspect esențial pentru camioanele care atacă pante abrupte. În mod normal, camioanele coboară încărcate la sarcina nominală, ceea ce duce la o supraîncărcare a punții față care în mod normal nu este întâlnită la un camion rutier. Axa spate, intens solicitată inclusiv de sarcini dinamice ce pot apare la încărcarea bruscă cu rocă de dimensiuni mai mari, rezistă la sarcini de 16 t.
Și deoarece un șantier este prin definiție un loc unde există diferite obstacole, mai mult sau mai puțin ascunse, inclusiv denivelări naturale, camionul testat a fost echipat cu anvelope speciale Michelin X Works 325/95 R24 ultra rezistente. Acestea, împreună cu caracteristicile constructive ale unui camion din seria K, asigură o gardă la sol de peste 400 mm, păstrând unghiul de atac la aceeași valoare de 30 grade, precum și cel de degajare la 50 de grade, valori care cu siguranță au scos camioanele Renault Trucks din situații dificile, în special pe teren cu suprafață vălurită.
 
34
Demo Tipper 2021
Cum să lucrezi în siguranță și fără stres

Siguranța șoferilor pe șantier reprezintă o problemă totdeauna, iar condițiile dure de exploatare și terenul accidentat reprezintă factori care pot reduce eficiența al acestora, crescând în același timp gradul de oboseală. Pentru ca să lucreze eficient și în siguranță, specialiștii Renault Trucks au prevăzut o serie de dotări de siguranță cu adevărat utile, precum sistemul de setarea al vitezei de coborâre a pantei. Când este cuplat, acesta permite coborârea pantelor cu viteze foarte mici, fără acționarea frânei de serviciu, sistemul de frânare ce utilizează forța oferită de evacuarea gazelor arse, cu o putere nominală de 382 kW, fiind suficient pentru o reducere a vitezei line, fără producerea unor suprasarcini dinamice care ar putea abate de la traiectorie mașina.
Bazându-se pe experiența sa îndelungată de producător internațional de camioane, Renault Trucks asigură o deplasare în deplină securitate a mașinii, chiar și în condiții neprevăzute.

Șoferul cu siguranță va aprecia sistemul automat de acționare a frânei de parcare în cazul în care vehiculul începe să ruleze și ușa șoferului este deschisă. Astfel se evită situația, des întâlnită, de apariție a unor accidentele provenite în urma părăsirii cabinei de către conducătorul auto, fără ca în prealabil să fi asigurat vehiculul cu frâna de parcare.
 
35
Trucks&Bus
Alte dotări cu siguranță utile șoferilor oferite pentru întreaga serie K de la Renault Trucks sunt: sistemul de monitorizare al presiunii din anvelope, cu afișarea valorilor pe bord, farurile de ceață, senzorii de ploaie și lumini, inclusiv un pistol cu aer comprimat existent în dotarea cabinei, absolut indispensabil în condiții de șantier pentru curățarea și suflare mizeriei.

Șoferul rămâne personajul cheie atunci când se discută despre exploatare eficientă a unui camion, și pentru a oferi întreaga sa capacitate de conducere, trebuie să lucreze în condiții optime. Astfel, scaunul cu suspensie pneumatică și reglaj pe trei direcții, care opțional se poate dota cu ventilație și încălzire face parte din acest must-have, precum și trapa din plafon cu plasă de insecte, volanul reglabil pe trei direcții sau comenzile pe volan.


Și cum responsabilitatea bunei funcționări a camionului revine șoferului, supravegherea încărcării echilibrate a acestuia devine de multe ori o necesitate. Din acest motiv, camionul a fost prevăzut din fabrică cu o treaptă de acces și un mâner de prindere, montate pe aripa din stânga a axei unu pentru a ușura inspectarea încărcăturii.

De asemenea, cum pe șantiere se lucrează în general cu flote de camioane, cu siguranță managerul firmei va aprecia și abonamentul preplătit pe un an pentru sistemul on-line Optifleet Check de management al flotei.

Și deoarece reducerea consumului de combustibil rămâne în continuare unul din cele mai eficiente metode pentru a crește rentabilitatea utilizării unui camion, sistemul de oprire automată al motorului intră în funcțiune dacă timp de cinic minute nu se înregistrează nici o comandă din partea șoferului și mașina staționează.
36
Giganții șoselelor
Primul autotractor MAN pentru semitrailere de mare capacitate, al noii generații de camioane, a fost testat în condiții reale de lucru
Odată cu lansarea de anul trecut pe piața din Europa a noii generații de camioane, MAN Truck & Bus, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de vehicule pentru transport comercial a început să dezvolte și mașini specializate, precum cele destinate sectorului de transporturi super grele. Noile autotractoare pentru trailere și platforme, gata să tracteze greutăți de până la 250 de tone și chiar mai mult sunt gata de acțiune, dar... producătorul german a testat la începutul acestui an, în condiții reale de lucru, primul vehicul construit pentru transporturi speciale, care face parte din noua generație.
 • Cum a decurs primul transport agabaritic cu noul MAN al noii generații de camioane?
 • Firma germană specializată W. Mayer GmbH & Co. KG folosește pentru prima dată noul MAN TGX pentru a tracta un trailer de mare capacitate.
 • MAN TGX 41.640 transportă o încărcătură utilă de nu mai puțin 233 tone în prima sa călătorie.
La jumătatea lunii ianuarie 2021, primul cap tractor cu patru osii destinat trailerelor speciale, ce face parte din noua generație MAN, a fost utilizat într-un convoi greu de transport format din trei unități. „Ca parte a MAN Trucknology Roadshow, vehiculul reprezintă primul autotractor pentru semiremorci grele din noua generație TG”, explică Michael Makowsky, expert în domeniul serviciilor grele la MAN și responsabil Trucknology Roadshow.
37
Trucks&Bus
Convoiul avea ca sarcină transportul unei linii automatizate de sudare a tuburilor de la Lebach, în landul Saar, până la portul Saarlouis, pentru a fi încărcată ulterior pe o navă. Societatea  W. Mayer GmbH & Co. KG de la Zweibrücken a fost însărcinată să îndeplinească această sarcină dificilă de transport. Pentru a duce la bun sfârșit transportul, au fost utilizate cinci autotractoare MAN pentru transporturi grele.
Alături de această flotă de camioane grele, deja utilizate și înainte pentru diferite transporturi speciale, noul camion MAN TGX 41.680, a fost testat ca și vehicul demonstrativ. Motorul său cu opt cilindri în, din seria D38, dezvoltând o putere de 640 CP, l-a recomandat ca fiind vehiculul principal în combinația de camioane push-pull (unele împing trailerul și altele au rolul de al trage).

Noul TGX 41.680 a lucrat în tandem cu un camion MAN „împingător” din generația anterioară, care a fost, de asemenea, echipat cu un motor de 640 CP. Pentru transport, a fost preferat un trailer cu podea joasă și sarcină redusă pe axă, cu 20 de osii directoare, proiectat pentru a rezista celor 233 de tone transportate. Cu o înălțime de peste 7,3 metri și 5,3 metri lățime, trailerul cu încărcătura au ajuns la final la o lungime totală de 51,4 metri și o greutate brută de 374 de tone.
Rainer Beyer, care este responsabil pentru vehiculele speciale la MAN Truck & Bus Deutschland, ne oferă detaliile: „specialiștii care au pregătit acest transport agabaritic sunt familiarizați cu astfel de demonstrații în care se utilizează mai multe camioane speciale, făcând deja teste similare cu generația anterioară de autotractoare MAN pentru transporturi grele„. Practic, motorul de 15,2 litri ce dezvoltă o putere maximă de 640 CP și cuplu de 3.000 Nm, este dotat cu un ax central de transmisie a mișcării ranforsat, fiind proiectat să reziste la un moment de forfecare de 36.000 Nm. Axele spate ale capului tractor sunt de 16 tone și puterea transmisă a motorului este controlată cu ajutorul unui convertizor de cuplu Heavy Duty ZF TCHD și o cutie de viteze cu 12 trepte MAN TipMatic 12.30 și un convertor-ambreiaj 440.
38
Giganții șoselelor
Ceea ce este nou la acest camion este întreaga acționare, precum și noul software și posibilitatea de programare Heavy Duty.
Sistemul Intarder 3 cu o putere de până la 630 kW împreună cu frâna de motor de 600 kW Turbo EVB asigură o frânare puternică continuă. Cu toate acestea, puterea de frână este limitată la 980 kW atunci când este combinată din cele două surse de mai sus, pentru a proteja transmisia. De altfel, configurațiile de bază rămân identice pentru noua generație de camioane MAN destinate transporturilor grele. 
40
Vehicule specializate
Cefin Trucks ajunge în pole-position

Luna mai 2017 marca intrarea oficială a camioanelor Ford Trucks în România, distribuitorul lor unic pe întreg teritoriul țării fiind Cefin Trucks. O alegere inspirată din partea Ford, deoarece Cefin Trucks, o companie cu o bogată experiență în domeniul vânzărilor de camioane, cu o rețea de vânzări și service bine dezvoltată, a înregistrat cifre record de vânzări ale camioanelor Ford încă din anul următor intrării pe piață.

În prezent Cefin Trucks, care a înregistrat în fiecare an de la preluarea reprezentanței Ford Trucks o creștere exponențială a vânzărilor, a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că a devenit lider de piață în domeniul camioanelor specializate, ocupând chiar o cotă de piață incredibilă, de 74,5%, înregistrată pe segmentul de vehicule destinate activităților municipale (segment în care a fost lider de piață în ultimii trei ani). Mai mult, pentru Ford Trucks statisticile din acest an arată și o cotă de piață de 29,1% la  nivelul vânzărilor de camioane cu suprastructuri pentru construcții, și în acest caz Cefin Trucks rămânând în continuare cel mai important distribuitor de astfel de vehicule din România. În ceea ce privește mixerele de beton, proba de rezistență pentru orice camion de marcă, Ford Trucks confirmă calitatea mașinilor sale, înregistrând o cotă excelentă de 25,5% din total vânzări naționale.

Gama de vehicule municipale și specializate
Cu o cotă de piață excepțională, trei camioane din patru destinate activităților municipale fiind un Ford Trucks, se pare că specialiștii Cefin Trucks au găsit formula ideală pentru piața vehiculelor municipale.
 
41
Trucks&Bus
Autogunoierele compactoare ocupă un loc important în cadrul cererii de vehicule specializate, din acest motiv CEFIN Trucks oferind nu mai puțin de șase variante de bază constructive, fiind însă capabil ca în atelierele proprii și împreună cu partenerii săi să ofere și alte tipuri de autogunoiere, configurabile la cerere. Pentru uz municipal, Ford Trucks propune autogunoiere de 15-23 mc, pe șasiu 4x2 sau 6x2, destinate transportului de gunoi menajer, acestea putând fi dotate opțional cu sistem de cântărire montat pe lift. Alte vehicule specializate din portofoliul liderului de piață sunt automăturătorile, hooklift-urile și skip loaderele pentru transportul containerelor, precum și vehicule specializate echipate cu macara, platformă sau benă basculabilă.
Cele mai solicitate în România sunt însă autogunoierele de 15 mc și automăturătorile, astfel de modele regăsindu-se în permanență pe stoc, putând fi livrate imediat.

Compactoarele Bivolum pot fi montate pe șasiu 4x2 sau 6x2, fiind mai profitabile decât cele clasice deoarece costurile directe ale operatorilor scad, făcându-se o singură cursă pentru colectarea gunoiului în loc de două (se utilizează mult mai eficient resursele umane, timpul de lucru, se reduce consumul de combustibil).

Autogunoierele cu spălător (configurație 4x2 sau 6x2) sunt prevăzute cu dispozitiv care spală pubelele pe interior si sunt dotate și cu o lance care este folosită pentru spălarea pubelelor pe exterior. Apa menajeră rezultată este colectată într-un rezervor special și deversata în locații amenajate pentru această activitate. Avantajele oferite de acestea sunt multiple, de la protecția mediului, dar și financiare: pubelele rămân curate după golire, costurile acestor servicii sunt mai mici, pentru că nu mai trebuie folosite vehicule a căror destinație unică este destinația pubelelor.
42
Vehicule specializate
Automăturătoarea de 7 mc montată pe autoșasiu Ford Trucks 1833D DC reprezintă un ansamblu extrem de eficient pentru firmele specializate în întreținere stradală, putând fi utilizată atât vara, cât și iarna, atunci când, datorită suprastructurii sale detașabile care poate fi înlocuită cu o sărăriță cu o capacitate de 6 mc. Pentru activitățile speciale de curățenie stradală în zone înguste, Cefin Trucks propune gama de automăturătoare compacte de 1 – 2 mc.
Pentru ridicarea containerelor și pubelelor de mari dimensiuni și încărcarea lor pe platforma camionului de transportat, Cefin Trucks oferă HookLoadere si SkipLoadere Hyva ce pot fi montate atât pe șasiu 4x2 cât și 6x4.

Suprastructuri speciale
Suprastructurile cu macara cunosc o cerere din ce în ce mai mare pe piață din România, datorită în primul rând versatilității lor, acestea putând fi utilizate în aceeași configurație atât pentru domeniul construcțiilor cât și al transportului de diferite materiale. Întrucât aceste structuri sunt greu de integrat, necesitând calcule complexe de stabilitate, dar și financiare, în cazul în care se integrează separat oferta de șasiu cu cea de macara și de caroserie.Cefin Trucks a reușit, în urma unei analize atente a cererii pieței locale, să lucreze cu un furnizor extern specializat atât în domeniul macaralelor cât și al suprastructurilor, acesta montând pe fiecare șasiu de Ford Trucks macaraua pliabilă solicitată de către cumpărător, cu caracteristicile tehnice necesare unei activități specifice. Rezultatul: un preț foarte bun și o calitate garantată atât de producătorul de macarale, cât și de șasiul de camion Ford Trucks.
 
43
Trucks&Bus
Configurația recomandată pentru multiple utilizări este cea montată pe șasiu de camion Ford Trucks 2533 HR AT și integrează o macara, o platformă fără obloane, extensibilă, cu o lungime utilă cuprinsă între 6.000 și 7.500 mm și cârlig de remorcare. Camionul este recomandat pentru transport containere, calculul de sarcină pentru puntea față fiind de 7 t maxim.
Alte configurații posibile de transport :
- macarale în consolă, platformă cu obloane sau transport bușteni,
- macarale în spatele cabinei și hooklift,
- macarale în spatele cabinei pe autotractor 6 x 4,
- echipare cu diverse accesorii: rotator, furcă de paleți, graifer de bușteni, graifer polip, etc.

Avantajele de a lucra cu liderul de piață Cefin Trucks
Explicația succesului Cefin Trucks, dincolo de calitatea camioanelor Ford Trucks și a echipamentelor livrate este dată și de relația apropiată cu cei ce aleg sa fie parteneri și clienți. Ea este una foarte strânsă chiar și după vânzare, aceștia primind permanent întreg suportul necesar: Garanția mașinii și echipamentului - Atuul serviciilor oferite de Cefin, este că atât lucrările de garanție cât și de service al șasiului și al suprastructurii, se realizează în același loc. Posibilitatea de a remedia defecțiunile direct la proprietar  - Cefin Trucks dispune de o flotă de ateliere mobile, din acest motiv majoritatea operațiunilor pot fi făcute în curtea proprietarului. Depozite de piese de schimb cu livrare sub 24 h – fiecare service CefinTrucks din țară deține un depozit de piese de schimb și accesorii, inclusiv pentru reparații autogunoiere, pe lângă depozitul central din București.
44
Lansare
MAN prezintă noua axă față pentru automacarale cu sarcină mare
Cererea pentru camioane cu automacarale cu sarcină mare este în creștere și acum macaralele montate pe un șasiu de camion pot rezolva o mare parte din sarcinile pentru care în trecut era utilizată o macara clasică. Avantajul este că un camion cu automacara este mai compact și poate fi mutat rapid între locațiile unde este nevoie de acesta și, de asemenea, se montează și se demontează mult mai ușor.
Noua generație de camioane MAN, cu șasiuri adaptabile pentru utilizări diverse, este potrivită și pentru automacaralele cu sarcină mare. Pentru a face față celor mai intense solicitări, noua axă față are o capacitate de încărcare de 10 tone.

Macaralele pliabile, o variantă egală cu o macara pe șasiu, dar mult mai eficientă
MAN echipează modelele din gamele TGS și TGX, cu trei și patru axe, cu soluții adaptate pentru construcții, iar pentru o eficiență și mai mare oferă acum și o variantă cu o axă față cu o capacitate de încărcare de 10 tone, față de nouă tone până acum. Acest lucru mărește sarcina de încărcare pentru suprastructura macaralei și crește spațiul de lucru pentru macaralele cu braț lung. În acest fel crește gama de macarale care poate fi utilizată, dar și sarcina la care lucrează acestea.
45
Trucks&Bus
O macara vine cu o capacitate de ridicare de 10 tone. Montată și extinsă la maximum, macaraua poate ajunge la o înălțime de aproximativ 29 de metri. În aceste condiții mai poate ridica până la 650 de kilograme, adică echivalentul a 13 saci de ciment.
Comparativ, o macara comparabilă montată pe un model MAN TGX cu axa față standard de 9 tone ar putea ajunge la o înălțime maximă de 25 de metri, ceea ce înseamnă etajul 9 al unui bloc, față de etajul 10 cât este posibil cu noua versiune a axului față. În vechea configurație macaraua ar fi putut ridica doar 8 saci și jumătate de ciment, adică 420 de kilograme, până la înălțimea maximă.
 
Exemple de utilizare în construcții și alte domenii
 
De exemplu, atunci când cadrul pentru structura acoperișului urmează să fie livrat și instalat pe un șantier, se folosesc macarale cu sarcină de încărcare mare. De cele mai multe ori, o alee îngustă și un spațiu de instalare mic împiedică poziționarea optimă a vehiculului, iar capacitatea de încărcare utilizabilă și întinderea macaralei sunt limitate, mai ales atunci când se lucrează în partea din față, peste cabina vehiculului. Un ax față cu o capacitate de încărcare de 10 tone, permite utilizarea unor macarale cu o sarcină și rază de acțiune mai mari, ceea ce în cazul ridicării unui acoperiș este extrem de important.
Un ax față cu o capacitate mare de încărcare este foarte important și pentru alte segmente industriale. Pe vehiculele de deszăpezire se poate monta un plug mai mare sau o suflantă de zăpadă mult mai puternică.
De asemenea, o basculantă pe un model MAN TGS cu patru axe, folosită pentru transportul de materiale de construcții sau de resurse minerale în mine, are o capacitate de încărcare mult mai mare dacă este echipată cu noul ax față.
 
46
Lansare
În unele țări, se calculează sarcina maximă a vehiculului cumulând suma sarcinilor pe fiecare osie. Astfel, o basculantă cu patru axe cu două axe față de 10 tone are o încărcătură utilă suplimentară cu două tone, ceea ce reprezintă clar un avantaj atunci când vine vorba de volumele transportate.
 
Șasiuri adaptate pentru fiecare industrie pe modelele MAN TGS și TGX
Noua axă frontală, cu amortizoare pe foi de arc, cu sarcina de 10 tone este disponibilă în variantele de șasiu 6x4 și 8x4 pentru modelele din gama MAN TGS și MAN TGX pentru toate versiunile de cabină. Varietatea de opțiuni este disponibilă pentru versiunile de șasiu cu înălțime normală și medie.
MAN optimizează șasiurile pentru a le adapta nevoilor individuale ale fiecărui client. Astfel,  în funcție de cerințele clienților și cerințele tehnice ale producătorului macaralei, se poate monta un cadrul suplimentar cu o grosime de 9,5 milimetri și se mai pot face inserții suplimentare cu plăci metalice în cadru pentru a crește rigiditatea și capacitatea de încărcare.
Montarea suporturilor laterale pentru o funcționare sigură a macaralei ocupă spațiu pe cadru. Dacă este necesar, sistemul de evacuare, rezervoarele de combustibil și AdBlue, rezervoarele de aer comprimat sau cutiile pentru baterii pot fi montate în altă parte încă din fabrică. În cadrul departamentului MAN Individual se pot face o serie de alte conversii și ajustări pentru ca vehiculul să corespundă în final tuturor nevoilor utilizatorului final. În plus, clientul are o singură persoană de contact în cadrul MAN, fără a fi nevoit să discute și cu producătorul macaralei sau carosier, iar în final primește un vehicul certificat MAN cu o garanție completă.
48
Super-tehnologii
Ford F-MAX Blackline, un camion puternic și... sportiv
Ford Trucks cunoaște o expansiune deosebită în Europa în ultimii ani, mai întâi prin camioanele de construcții, care au cucerit inclusiv România în ritm alert, și mai recent, prin lansarea unui camion performant destinat transportului pe distanțe lungi, modelul F-MAX, care a și câștigat în 2019 recunoașterea calităților sale prin primirea titlului de “Truck of the Year”.

Și cum Ford este cunoscut în întreaga lume și prin mașinile sale, seria sport Mustang fiind o adevărată legendă, producătorii camionului au dorit să nu rămână mai prejos, și astfel a apărut seria specială F-MAX Blackline.

Blackline cu interior Mustang, chiar mai mult
Dacă vă întrebați ce poate aduce în plus modelul Blackline seriei deja cunoscute Ford F-MAX, răspunsul este simplu: prestigiu pentru proprietar, dar și un design nou exterior. Nu sunt decât 250 de camioane, și toate sunt atât la interior cât și exterior preparate special, cu multă atenție pentru detaliile unice care le fac deosebite față de orice alt camion din lume.
Și să nu uităm de plăcerea de a conduce. Pentru orice șofer profesionist, să te afli la volanul unui Ford din seria Blackline reprezintă o onoare. Siguranța în timpul deplasării și puterea (un motor Ford de 500 CP) sunt incluse în ofertă.
 
49
Trucks&Bus
Exteriorul seriei limitate Ford F-MAX Blackline este diferit de modelele de serie, sugerând stilul sportiv, datorită benzilor negre completate de linii albastre, aplicate atât în partea din față cât și pe laterale. Totul este negru: farurile LED, treptele de acces, oglinzile retrovizoare, jantele și chiar eticheta 500 CP de sub oglinda din partea șoferului. Bineînțeles, fiecare camion are înregistrată pe ușă numărul de producție din totalul de 250.
Interiorul este chiar de vis: nuanțele întunecate, în care dominația negrului este evidentă, au fost alese cu grijă, șoferul concentrându-se mai bine la drum. Scaunele și volanul sunt inspirate ca și tapițerie de către seria de mașini de viteză Ford Mustang: volanul este din piele neagră cu o dungă albastră, tipică vehiculelor motorsport, iar scaunele sunt tapițate cu un material unic, fiind negre cu dungi sport albastre.
Concluzie: nuanțele închise și detaliile sportive și stilate ale camioanelor Ford Blackline consolidează conexiunea dintre șofer și vehicul.

Connectruck
Seria limitată Blackline face parte din strategia Ford Trucks de a oferi pieței europene camioane performante, ce includ tehnologii de ultimă oră. Connectruck este  primul proiect dezvoltat de către Ford Trucks ce include tehnologia vehiculelor conectate, fiind disponibil pentru utilizatorii camioanelor marca Ford de peste doi ani de zile.
Datorită acestui sistem avansat, se poate diagnostica de la distanță vehiculele în caz de avarii neașteptate, problemele de funcționare fiind transmise automat spre un centru național de apeluri al reprezentantului mărcii.
 
50
Super-tehnologii
Noua generație Connectruck poate fi acum descărcată direct pe telefonul mobil, aceasta aducând în primul rând o serii de funcții de control ale camionului ce pot fi accesate de la distanță. Astfel, utilizatorii My Ford Trucks pot să-și controleze vehiculele de la distanță iar șoferilor li se oferă un confort suplimentar.
Pe lângă funcția de telecomandă a aplicației, Ford Trucks introduce o altă caracteristică care va fi foarte importantă pentru administratorii de flote. Utilizatorii care au folosit aplicația My Ford Trucks în ultimii doi ani vor putea acum să o acceseze mai ușor printr-o nouă platformă web. Prin www.ConnecTruckGlobal.com, utilizatorii vor putea vedea când și unde sunt vehiculele din flota lor pe ruta prestabilită, precum și toate informațiile prezente și retrospective cu privire la vehicule, totul foarte rapid.

Mai mult decât F-MAX se numește F-MAX L
Și cum ar fi dacă ai alimenta camionul în România, ai livra marfa în Germania și pe drumul de întoarcere reîncarci în Franța, fără a fi nevoie să te mai oprești la stația de benzină? Ford Trucks a lansat acum modelul F-MAX L, cu un rezervor mărit de la 1.050 la 1.350 litri, acesta permițând acoperirea a nu mai puțin de 5.000 km cu un singur plin. Cu alte cuvinte, 30% capacitate mai mare a rezervorului aduce 30% mai multă deplasare fără realimentare.
Și deoarece pentru șoferii de cursă lungă, nimic nu este mai important decât stabilitatea camionului, indiferent de condițiile atmosferice camioanele din seria F-MAX L au acum ampatamentul mai mare cu 150 mm, oferind șoferului confortul și siguranța atât de necesare în timpul deplasărilor pe distanțe mari.
51
Trucks&Bus
Reducerea consumului în dotarea standard
Ford Trucks a adus în ultima perioadă de timp numeroase îmbunătățiri camioanelor sale, acestea fiind îndreptate atât spre creșterea confortului și siguranței șoferului dar și reducerii consumului de combustibil.
Și totuși, utilizatorii camioanelor Ford Trucks din întreaga lume au fost încă odată surprinși, plăcut, de modulul de conducere economică ECO+MODE, acesta oferind o scădere a consumului de 5%. Surpriza a venit însă atunci când au descoperit că acesta este oferit în dotarea standard pentru toate camioanele Ford Trucks.
ECO+MODE utilizează un algoritm complex care include și funcția de deplasare în regim de croazieră. Astfel, în funcție de condițiile rutiere și topografia șoselei, stabilite cu ajutorul informațiilor oferite de către sistemul GPS, sistemul electronic Max Cruise stabilește care este cea mai eficientă viteză de deplasare cu un consumi de combustibil minim.
În plus, la deplasarea în pantă, mai precis la coborâre, un alt sistem electronic, Eco Roll, intră și el în funcțiune automat. Astfel, camionul are o viteză limitată la 85 km/h și o putere efectivă a motorului de 450 CP, sistemul ECO-MODE asigurând deplasarea pe cea mai lungă distanță dintre două alimentări cu cel mai mic consum de combustibil.
În plus, atunci când vehiculul rămâne în ralanti mai mult de cinci minute, motorul se oprește, ceea ce se întâmplă deseori când este oprit în vamă sau așteaptă rândul la încărcare.
Nu în ultimul rând, funcția kickdown, special creată pentru a oferi performanțe ridicate de putere și cuplu atunci când este necesar, dar care induce și un consum mărit de combustibil, este automat dezactivată în modul Eco Plus.
Proprietarii de flote pot controla toate aceste funcții de la distanță folosind aplicația mobilă My ​​Ford Trucks. Aceasta înseamnă, de asemenea, că proprietarii de flote pot activa de la distanță modul Eco Plus sau pot monitoriza cât timp a fost activ modul.
 
52
Camioane electrice
Volvo Trucks începe testarea în condiții reale e a camioanelor pentru industria construcțiilor

In luna octombrie a anului 2020 Volvo Trucks a început testarea unei soluții de transport integral electrică pentru industria construcțiilor. Două camioane grele vor fi livrate companiei Swerock, pentru a răspunde cerințelor tot mai mari pentru zgomot și emisii reduse – în special în zone urbane sensibile

După introducerea cu succes a camioanelor electrice de serie pentru transportul urban și colectarea deșeurilor, acum Volvo Trucks alocă două camioane de construcții în întregime electrice pentru a fi testate în condiții reale de operare.

„Camioanele din segmentul construcțiilor necesită mai multă putere și robustețe decât în multe alte sectoare, iar camioanele electrice nu fac excepție”, spune Jonas Odermalm, vice-președinte pentru electromobilitate la Volvo Trucks. Soluțiile noastre comerciale trebuie să îndeplinească necesitățile și cerințele pentru înaltă productivitate și disponibilitate, furnizând, în același timp, beneficiile emisiilor și zgomotului mai reduse, care vin la pachet cu un lanț cinematic integral electric. Testele de teren și colaborarea cu clienții sunt foarte importante in procesul de dezvoltare.

În cadrul acestor teste, un camion electric Volvo FM echipat cu mixer va livra ciment către clienți iar un Volvo FMX electric cu hooklift (cârlig hidraulic) va fi utilizat în proiecte mai mari de infrastructură. Proiectul va evalua modul în care camioanele electrice pot fi folosite pentru a crește eficiența și a reduce impactul asupra mediului.
53
Trucks&Bus
În afară de analiza performanței vehiculelor în sine, testul va viza ecosistemul general al electromobilității, pentru a sprijini identificarea unor oportunități de alimentare în linie cu cerințele de productivitate. Beneficiile vehiculelor electrice pentru mediile urbane vor fi măsurate în termenii unui transport mai silențios, ai siguranței pe șantier și ai confortului pentru șofer.

„Aceste tipuri de teste sunt valoroase, ajutându-ne să înțelegem mai bine operațiunile clienților și modul în care electrificarea va avea un impact zilnic asupra acestora, în termenii ciclurilor de conducere, ai capacității de încărcare, disponibilitate, distanței parcurse și ai altor parametri – și cu toate beneficiile utilizării unui transport mai curat și mai silențios,” spune Ebba Bergbom Wallin, Electromobility Business Manager la Volvo Trucks.

Testarea celor două camioane electrice în condiții reale de operare oferă oportunitatea de a evalua modul în care vor fi utilizare și de a sublinia potențialele îmbunătățiri necesare înainte de a fi posibilă o adaptare la scară mai largă.
54
Parteneriat de succes
Echipa de fotbal FC Viitorul are un nou autocar MAN Lion’s Coach

La sfârșitul anului trecut, MHS Truck & Bus Group, importatorul și distribuitorul mărcii MAN în România a livrat noul autocar MAN Lion’s Coach echipei de fotbal FC Viitorul.

MHS Truck & Bus Group continuă parteneriatul de succes cu Academia Gheorghe Hagi, cea mai importantă academie de fotbal din România, înființată în urmă cu peste 10 ani.

La meciurile naționale și internaționale, jucătorii primei echipe a FC Viitorul vor călători la bordul noului autocar MAN Lion’s Coach. Autocarul a fost produs în prima jumătate a anului trecut, fiind configurat ținându-se cont de cerințele echipei și dotat cu cele mai noi tehnologii de siguranță și cele mai noi sisteme de asistență pentru șofer.
„Gheorghe Hagi a fost și este tenace și vizonar în activitatea pe care o desfășoară. Nu întâmplător și prietenia noastră strânsă de peste 20 de ani. Susțin cu încredere și convingere Academia și echipa de fotbal înființate de el acum 12 ani și mă bucur că sunt în continuare partenerul lui principal în furnizarea mijloacelor de transport pentru echipele sale”, a declarat Michael Schmidt, Președinte MHS Holding.
Autocarul MAN Lion’s Coach de 13.1 m lungime cu 2 axe și un total de 57 locuri este pus în mișcare de un motor Euro 6d, 6 cilindri D2676LOH, care dezvoltă 470 CP prin intermediul transmisiei automate MAN TipMatic 12. 
55
Trucks&Bus
Exteriorul autocarului este special customizat în culorile clubului pe acesta fiind prezentă stema și trofeele majore câștigate de echipă. Pentru o eficiență maximă a consumului de combustibil, autocarul este echipat cu anvelope Michelin pe ambele axe inclusiv roțile de rezervă. La interior, noul autocar este echipat cu scaune din piele și material textil (cu suport pentru reviste, cotiere, suport pentru picioare, priză dublă USB și centură de siguranță în 3 puncte), sistem de aer condiționat Spheros (putere 38kW) precum și sistem de iluminat, care asigură confortul echipei în timpul deplasărilor.

De asemenea, autocarul are în dotare  chicinetă, cafetieră, frigider și toaletă, invertor 24V/230V/2700W și rețea integrată de Internet.
Alături de confort și eficiență, noul autocar are un standard înalt de siguranță. Acesta este echipat cu ESP, EBA, LGS, ACC și sistem de monitorizare a presiunii anvelopelor.

Un alt aspect important este confortul șoferului care trebuie să conducă în siguranță echipa la destinație. Acesta se bucură de confortul scaunului tip Luxury, încălzit și ventilat, cu sistem lombar și două cotiere. Pentru manevrele cu spatele, șoferul este asistat de o cameră video. Printre altele, autocarul este echipat cu lumini automate, senzor de ploaie și parbriz încălzit.
“Suntem alături de Academia Gheorghe Hagi de peste 10 ani, de când aceasta a fost înființată. Deși anul trecut a fost dificil, ne-am dorit să ne păstrăm promisiunea față de ei și să le punem la dispoziție un nou autocar MAN, care este utilizat de către prima echipă FC Viitorul.”, a declarat Elena Claudia Iordache, CEO MHS Truck & Bus.
56
Parteneriat de succes
Cu noul MAN Lion’s Coach, echipa FC Viitorul se alătură cluburilor de fotbal importante, precum FC Bayern München, Borrusia Dortmund, Barcelona, Hamburg SV, Hannover și Echipa națională de fotbal a Germaniei – Die Mannschaft.
„Mulțumesc partenerilor noștri, MHS Holding, pentru sprijinul permanent acordat încă de la începutul proiectului Academiei. Le-am promis atunci că vom deveni cea mai bună academie de fotbal din România, iar astăzi putem să spunem că ne-am onorat promisiunea. Orice detaliu poate face diferența în fotbal, iar confortul sportivilor noștri poate fi un atu important”, a declarat Gheorghe Hagi. Noul MAN Lion’s Coach este al 3-lea autocar din istoria parteneriatului, pus la dispoziție de MHS Truck & Bus Group pentru FC Viitorul.
58
Rezultate 2020
“Magia” Cefin Trucks continuă

Anul 2020 nu a fost unul prea grozav pentru importatorii de camioane noi din România, cererea pe piața de transport internațional scăzând cu o medie de 33,7%. Cifre de vânzări mai mici, reorganizări, șamd. Și totuși, regula nu a fost valabilă pentru întreaga piață. Cefin Trucks, performerul ultimilor trei ani și importatorul exclusiv al mărcii de camioane Ford Trucks în România a reușit încă odată să demonstreze că este o companie solidă, dar și bine organizată, ieșind din acest an 2020 nu numai mai puternică, dar și cu cifre de vânzări în creștere.

Chiar dacă performanțele unei companii de mărimea Cefin Trucks se bazează pe munca tuturor angajaților, trebuie spus că probabil nimic nu ar fi fost posibil fără experiența de peste 30 de ani și dacă vreți viziunea dlui. Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks. Conferința de presă organizată la sfârșitul lunii ianuarie de către Cefin Trucks a reprezentat o adevărată lecție de management al viitorului, dl. Albarosa de exemplu afirmând că pentru anul 2021 vede o evoluție în continuare pozitivă a companiei bazată pe doi piloni importanți: Agilitate și Flexibilitate, ceea ce înseamnă o adaptare rapidă la schimbare și exploatarea fiecărei oportunități oferite de piață.

Secretul Cefin Trucks: transparența
Să începem cu cifrele, acestea demonstrând fără îndoială capacitatea de dezvoltare uimitoare a firmei: o cifră de afaceri de 64 mil. EUR în 2020 și un număr de peste 1000 vehicule noi și uzate vândute, din care 563 autocamioane Ford Trucks.
59
Trucks&Bus
Ca și cotă de piață, toate previziunile au fost depășite, Cefin Trucks trecând de la 8,1% cotă de piață în 2019 la 11,8% în anul 2020, ceea ce ia adus și un meritoriu loc patru printre importatori. Trebuie spus că în primul său an pe piața din România, 2017, Ford Trucks a vândut 157 unități.
Această creștere sa bazat în primul rând pe investițiile masive realizate de către Cefin Trucks în propria rețea after-sale, aceasta numărând la sfârșitul anului 2020 un număr de 7 service-uri proprii și 12 partenere, fiind cea mai întinsă rețea de after-sales de brand din România.
Stefano Albarosa a afirmat cu ocazia conferinței de presă că, datorită acestei rețele extinse “Vânzarea de camioane nu se oprește la vânzarea de mașini noi, noi garantăm funcționarea acestora pe parcursul întregii lor vieți”. Rețeaua de service este de altfel unul din punctele forte al Cefin Trucks, numai în anul 2020 fiind vândute piese de schimb de peste 8 mil.EUR și fiind facturate peste 160.000 ore de lucru. De altfel, investițiile în activitatea de service vor continua și în anul 2021, fiind preconizată o creștere a numărului de angajați de la 120 la 140, vânzări pe piese de schimb de peste 9 mil.EUR și peste 170.000 ore de service facturate.  

Cifre și strategii 2021
Anul 2021 se preconizează ca fiind în general mai bun comparativ cu anul 2020, așadar ținta preconizată de Cefin Trucks de vânzare a peste 1.200 de camioane, din care minim 700 noi și 500 uzate pare perfect realistă, CEO Cefin Trucks neascunzând faptul că există și o țintă mai optimistă care de asemenea se poate atinge în acest an. Cifra de afaceri pe întreg anul 2021 este preconizată ca depășind 70 mil EUR. O altă țintă, de această dată de imagine, este aceea de a ocupa locul trei printre importatorii de autocamioane noi.
60
Rezultate 2020
Conform CEO Cefin Trucks, pilonii strategiei de dezvoltare pentru anul 2021 vor fi:

- Mai multă valoare adăugată pentru clienți,
- Digitalizare,
- Creștere a vânzărilor.
​​​​​​​
Dacă vă întrebați de ce pe primul loc nu este creșterea vânzărilor, Stefano Albarosa a detaliat clar această strategie: “Singura garanție a succesului nostru este să oferim cel mai bun raport calitate/preț pentru servicii și produse. Să oferim cel mai apropriat centru de service, aici apărând conceptul de proximitate: să fim acolo unde sunt probleme și să le rezolvăm eficient. Trebuie să fim dintre toți jucătorii de pe piață cei mai pregătiți să răspundem la cerințele clienților noștri.”
Prezența în mediul digital a fost probabil singurul lucru pozitiv adus în general de anul 2020 pentru piața transporturilor. Practic, pentru Cefin Trucks, digital înseamnă mult mai mult decât mediul on-line, punând în primul plan faptul că toate serviciile în nul 2021 trebuie să fie vizibile și transparente pentru orice utilizator. Astfel, oricine poate să participe la perfecționarea serviciilor oferite: client, angajat sau distribuitor.
​​​​​​​
2021, anul Ford Trucks F-MAX
Chiar dacă din punctul meu de vedere camioanele de construcții dau adevărata valoare a unui brand, acestea trebuind să demonstreze calități precum rezistență, consum redus, robustețe pe termen lung și un spațiu mai mult decât prietenos pentru șofer, totuși prin prisma numărului de bucăți vândute pe fiecare piață, autocamioanele destinată deplasărilor pe distanțe mari dau tonul pe această piață.
61
Trucks&Bus
Exact acest segment este vizat de Cefin Trucks pentru anul 2021, și putem spune că are pe ce să se bazeze când vizează o creștere importantă a vânzărilor pe acest segment: un camion F-MAX ales camionul anului în 2019 în Europa, datorită performanțelor sale de top, dar și servicii after-sales de calitate. Dar F-MAX este mai mult decât un camion Ford, este și un camion al viitorului. În acest sens, dl. Koray Kuvvet, Managing Director Eastern Europe & Balkans pentru Ford Trucks  a prezentat expansiunea europeană a mărcii, care acoperă cu o rețea de service întregul continent, fiind alături de șofer oriunde pe drumurile europene. 
De asemenea, cumpărătorii au acces la modelul Ford I-MAX LL, cu capacitate de 300 litri și
autonomie de 5.000 km, sau, pentru pasionați, la uimitoarea linie Black Beauty, un camion ce emană
forță dar și eleganță în același timp.

Radiografia unui campion
- Cifrele anului 2020 pentru Cefin Trucks, defalcate pe activități:
- Cifră de afaceri de 64 mil.EUR,
- 563 camioane noi Ford Trucks și peste 500 uzate vândute,
- Cotă de piață totală de 11,8% și locul patru în clasamentul importatorilo de camioane,
- Aproape 300 camioane Ford Trucks pentru construcții vândute și o cotă de piață pentru acest segment de 26,5%,
- Pentru segmentul de vehicule specializate Cefin Trucks a adus în 2020 noi modele, perfect adaptate cerințelor clienților din România, cota de piață crescând de la 22% în 2019 la 25% în 2020, în condițiile unei scăderi absolute a cererii de 19%,
- Cefin Trucks este lider de piață absolut pe segmentul de vehicule municipale cu o cotă de 54,3%.
62
True Story
Mai mult decât camioane: Black Beauty
Există o piață a constructorilor de camioane, alta a distribuitorilor, dar chiar dacă sunt legate între ele, sunt totuși diferite. Un camion de calitate și un distribuitor profesionist pot aduce cote bune de piață, vânzări satisfăcătoare... și poate o stabilitate pe termen lung.
Dar există și camioane foarte bune și distribuitori care fac cu adevărat performanță, rezultatele lor fiind cu adevărat ieșite din tiparul comun. Cum se face totuși această diferență?
Am căutat răspunsul studiind ceea ce putem numi deja “fenomenul FORD” pe piața din România. De fapt, dacă Ford Trucks este o marcă de calitate, la baza dezvoltării fără precedent a vânzărilor de camioane, în special în configurația de construcții și pentru activități municipale, totuși importatorul mărcii în România, CEFIN Trucks are meritul de a fi creat imaginea unui camion rezistent, eficient și pe care te poți baza în orice condiții de lucru.

Pasiunea pentru camioane înseamnă disponibilitate
Chiar dacă am mai scris despre camioanele de construcții FORD Trucks și despre faptul că de trei ani de zile, adică aproape imediat după lansarea pe piața din România au ajuns lider de piață pe segmentul lor de specialitate, o livrare deosebită mi-a atras atenția, și anume frumoasele camioane Ford din flota constructorului STILO EVORA. Calitatea unor camioane reprezintă numai un aspect al activității comerciale a vânzătorului, utilizatorul lor fiind interesat de performanțele lor în timp, de costurile cât mai reduse de exploatare care să aducă un profit cât mai bun, de un service rapid dar și de... aspectul lor estetic. Chiar dacă poate nu pare printre cele mai importante calități căutate la un camion, totuși să nu uităm că cea mai bună reclamă pentru indiferent ce afacere este cea care ți-o fac partenerii tăi, precum și serviciile oferite.
63
Trucks&Bus
De ce nu, un camion care atrage atenția pe drum reprezintă o bună reclamă pentru proprietar. Un aspect de multe ori neglijat de către firme, dar care poate atrage comenzi serioase și o creștere a cifrei de afaceri.
De fapt, calitatea și aspectul merg mână în mână, iar afacerea de obicei este una win-win, câștigător fiind nu numai proprietarul camionului dar și cel care îl vinde.
Dar de la teorie la fapte totdeauna este un drum greu, dacă nu chiar lung. Dacă din punct de vedere tehnic un camion poate fi bun datorită experienței îndelungate a firmei și a unei dezvoltări continue de-a lungul a zecilor de ani, bazate pe cererile clienților săi, precum este cazul FORD Trucks, un camion elegant cere în plus pasiune.
Atenți întotdeauna la cerințele clienților, specialiștii CEFIN Trucks, unicul importator al camioanelor FORD Trucks în România, o firmă cu o experiență în distribuția camioanelor de peste 20 de ani pe piața noastră au reușit să realizeze, împreună cu clientul STILO EVORIA, unul dintre cele mai frumoase camioane disponibile în prezent la livrare.
O performanță cu atât mai meritorie cu cât aici este vorba de camioane de construcții. De obicei cele mai ușor de configurat sunt camioane destinate transportului de marfă pe distanțe lungi, prelatele lor fiind precum o pânză pe care un pictor poate picta aproape orice dorește.
În schimb, un camion de construcții, format dintr-un cap tractor și o benă limitează drastic, din punct de vedere artistic, posibilitatea de a fi astfel pictat încât să iasă în evidență, să atragă atenția, oriunde se deplasează.
Și totuși, specialiștii CEFIN Trucks, împreună cu producătorul FORD Trucks, au reușit să spargă aceste bariere, reușind să ofere firmei STILO EVORA nu numai un camion de construcții robust, de calitate, dar și foarte elegant din punctul de vedere al aspectului.
 
64
True Story
FORD Trucks 8x4: un pur sânge de șantier

Culoarea neagră a cabinei, șasiului și suprastructurii a fost gândită unitar, aceeași nuanță intensă fiind utilizată pentru întreg camionul. Deoarece este un camion destinat activității de șantier, acolo unde noroiul este prezent peste tot, părțile speciale, precum apărătorile de noroi sunt colorate (de la producător) într-o nuanță de gri specială, rezistentă la murdărie și în perfectă armonie cu întreg ansamblu negru.
Deși este un camion de șantier, deci rezistent și masiv, fantele destinate supraalimentării cu aer stânga – dreapta continuate elegant cu ansamblul farurilor încadrează armonios partea centrală frontală a camionului, acolo unde este situat motorul și toate elementele de ventilare și răcire, acoperite de un grilaj special, oferă un aspect zvelt, sportiv. În spatele lor, motorul Ford ECOTORQ cu 6 cilindri in linie, dezvoltă o putere de 420 CP și un cuplu maxim de 2.150 Nm, suficient pentru a face față oricărui șantier.

Cuplu maxim este disponibil la turații reduse, de 1000 – 1.300 rpm, șoferul fiind astfel sigur că poate pleca rapid de pe loc, cu camionul încărcat la maxim, chiar și în pantă, indiferent de calitatea suprafeței drumului de acces.  De altfel, deși întreg camionul este proiectat să reziste la sarcini mari, masa maximă admisibilă dată de constructor este de 32.000 kg, cutia de viteze ZF sincronizată cu 16+1 trepte și diferențialul blocabil reprezentând în aceste condiții un “must have” pentru un camion puternic. Șasiul ranforsat pe toată lungimea, suspensia întărită cât și garda la sol impozantă completează imaginea unui camion de șantier 100%.Nu trebuie uitată nici posibilitatea de a frâna de urgență, ceea ce nu este niciodată simplu pe un drum de șantier dare de obicei este acoperit fie de noroi, fie poate fi chiar cu gheață. 
65
Trucks&Bus
Din acest motiv, constructorul FORD a prevăzut camionul cu o frână de motor, cea mai simplu de utilizat și mai sigură, pentru a evita orice derapaj, cu o capacitate de 340 kW. De asemenea, priza de putere acționată din interiorul cabinei reprezintă un element important ce ridică gradul de confort al șoferului, acesta putând acționa echipamentul montat pe șasiu indiferent de condițiile climaterice. Tot la capitolul confort trebuie bifat scaunul șoferului încălzit, suspensia pneumatică, suportul lombar sau oglinzile retrovizoare  acționate electric și încălzite, geamurile acționate electric și reglajul electric al farurilor.

Cel puțin pentru constructorii români, configurația 8x4 cu două axe față motoare și de direcție reprezintă idealul în domeniul construcțiilor, putând transporta fără probleme sarcina maximă admisibilă pe drumurile publice (și chiar mai mult, în cazul utilizării sale numai în interiorul șantierelor),  în același timp având o rază de viraj mică, comparativ cu gabaritul mașinii.

Cele patru roți motoare controlate electronic reprezintă siguranța de a se deplasa fără probleme pe orice tip de suprafață, acoperită cu noroi sau gheață.

Pentru mai multe detalii: www.cefintrucks.com, https://www.ford-trucks.ro/
66
Autocamioane
MAN Truck & Bus prezintă modelele din noua generație dezvoltate special pentru segmentul de construcții
În segmentul de construcții este nevoie de o gamă extrem de variată de vehicule în funcție de zona de exploatare, care diferă de la un șantier clasic și până la livrarea materialelor de construcție direct către clientul final, dar și în domeniul colectării de materiale reciclabile sau depozitarea deșeurilor rezultate din această industrie. Este nevoie de basculante, încărcătoare cu basculare, vehicule cu corpuri de macara sau betoniere echipate cu pompe care să fie eficiente și economice pe drumuri normale și cât mai robuste și rezistente atunci când sunt exploatate pe sit-urile de construcții. Tocmai de aceea, noua generație de camioane MAN a fost concepută pentru a se plia pe cerințele speciale din acest segment, clienții beneficiind de experiența strânsă de MAN Truck & Bus în 100 de ani de activitate în sectorul vehiculelor comerciale.
Ergonomie excelentă – postul de lucru perfect pentru șoferul din construcții
Să cureți basculanta după ce ai descărcat-o cu lopata, să descarci paleții cu ajutorul unei macarale sau să instalezi și să operezi o pompă de beton sunt alte lucruri pe care un șofer trebuie să le facă dacă lucrează în segmentul de construcții. Tocmai de aceea este nevoie să ai un camion care este conceput și adaptat pentru a răspunde tuturor nevoilor șoferului, un camion care să-i facă munca sa cât mai ușoară. 
67
Autocamioane
Sistemul de avertizare la depășirea benzii de rulare (LDW) avertizează acustic șoferul atunci când camionul părăsește banda, iar sistemul de Cruise Control ACC este disponibil pe toate vehiculele din noua generație de camioane, iar pentru modelele TGS și TGX inclusiv cu funcția Stop and Go. În situații cu vizibilitate limitată, sistemele de supraveghere de tip VAS sau Bird View (pentru imagini de 360 grade), disponibile opțional, sunt concepute pentru a face față tuturor provocărilor din industrie.Alte sisteme opționale de asistență și de siguranță sunt disponibile în funcție de model. Printre acestea se numără sistemul de asistență al direcției ComfortSteering, Lane Return Assist (LRA), Lane Change Support (LCS) și sistemul de asistență pentru faza lungă. Sistemul electronic de stabilitate (ESP) și ABS-ul integrat pentru vehiculele cu tracțiune integrală oferă un plus de siguranță atunci când sunt folosite în construcții.

O gamă variată echipată cu soluții tehnologice de ultimă oră adaptată nevoilor din construcții
Cu modelele TGL (7,5 t - 12 t), TGM (12 t - 26 t), TGS (18 t - 51 t) și TGX (18 t - 41 t) disponibile în variantele "normal", "medium" și "high" (toate cu tracțiune integrală), MAN impresionează clienții cu camionul potrivit indiferent că vorbim de segmentul de construcții ușoare, medii sau grele. Cele patru serii au cabine de mărimi diferite care corespund unor nevoi diferite. Gama include cabine scurte CC pentru TGL și TGM și NN pentru TGS, dar și cabinele lungi, FN și FM, care au cușetă și până la două paturi. Cabinele mai mari GN, GM și GX pentru MAN TGX oferă și mai mult spațiu, iar pentru a transporta până la șapte persoane spre șantier sau alt loc, cabina DN este disponibilă pentru modelele TGL și TGM.
68
Trucks&Bus
În acest sens,  MAN a acordat o atenție deosebită pentru postul șoferului atunci când a dezvoltat noua generație de camioane care stabilește noi standarde în ceea ce privește ergonomia și facilitatea utilizării sistemelor de la bord. De la intrarea în cabină, la unghiul de deschidere de aproape 90 de grade al ușilor și până la poziția la volan, totul a fost studiat cu atenție pentru a oferi șoferilor cele mai bune condiții de lucru. Astfel, intrarea și ieșirea din vehicul se face în condiții de siguranță totală, chiar și la cele mai mari vehicule din gamă. De asemenea, marginile practice ale ștergătorului mențin cabina curată, iar gama extinsă de reglare a scaunului și a volanului permite șoferilor, indiferent de mărimea acestuia, să stea confortabil.
Noul cockpit este echipat cu display-uri de până la 12,3 inch care oferă șoferului cele mai importante informații în timp ce conduce. Opțional, aceste display-uri sunt disponibile și într-o versiune complet digitală. Toate elementele utile sunt poziționate în linia vizuală pentru a distrage cât mai puțin atenția șoferului de la trafic, iar toate elementele de control, cum ar fi noul buton de setare a transmisie integrale, sunt la îndemâna acestuia. Șoferul poate accesa toate comenzile din poziția de condus, fără să fie nevoit să-și mute privirea de la drum, ceea ce înseamnă un grad mai mare de siguranță rutieră pentru toți cei de pe drum.
 
Sisteme avansate de siguranță și asistență pentru șofer
În afara confortului și ergonomiei noului cockpit, noile modele TGL, TGM, TGS și TGX sunt echipate și cu cele mai avansate sisteme de siguranță și asistență pentru șofer. Printre acestea se numără și cea de-a doua generație a sistemului de asistență la frânarea de urgență (EBA),care, în funcție de situație, poate preveni o coliziune sau să reducă considerabil impactul acesteia. 
70
Demo Test
Noua generație de camioane Renault Trucks C&K

Renault Trucks este unul dintre constructorii internaționali de autocamioane care sa adaptează cel mai rapid la cerințele pieții de transport de orice tip datorită capacității sale remarcabile de a oferi pieței în avans noi tehnologii care să răspundă cerințelor imediate.
Acest atu este extrem de important, dacă ținem cont de faptul că, odată cu dezvoltarea tehnologică dar și informatică, cerințele transportatorilor se modifică permanent, aceștia fiind la rândul lor obligați să facă față unei societăți în continuă transformare. Două exemple sunt relevante în acest sens: cutia de viteze robotizată OPTIDRIVER+ și sistemul de securitate activă OPTIBRAKE+, ambele considerate ca fiind cele mai eficiente de pe piață, datorită timpului rapid de răspuns și reducerii semnificative de consum de combustibil înregistrate de către transportatori datorită utilizării lor.

La test... prin România
În contextul unui reviriment neașteptat al pieței de construcții din România, chiar dacă la nivel european aceasta cunoaște o contracție puternică, cererea de camioane noi specializate a înregistrat o creștere, la nivelul primelor șase luni ale anului 2020, de peste 18%. Așa cum era de așteptat, constructorul francez Renault Trucks a reacționat rapid, punând la dispoziția constructorilor din România două camioane de testare. Astfel, aceștia au putut să verifice în condiții de șantier calitatea și performanțele noilor generații de camioane de construcții Renault Trucks, și anume gamele de anduranță Renault C și Renault K.
 
71
Trucks&Bus
RENAULT TRUCKS C 440, RIGID 6X4 - EURO VI Cele două camioane au fost atent alese pentru a răspunde cel mai bine necesarului de transport al firmelor de construcții din România. Astfel, primul autocamion, Renault Trucks C 440 cu o configurație 6x4 și o sarcină maximă totală de 26 T a fost echipat cu o benă retractabilă cu ajutorul unui echipament cu Hooklift produs de către HIAB, cu o capacitate de tracțiune de 21 T. Această configurație este des utilizată atât pe șantiere mari cât și pe cele mai mici, de oraș, datorită benei cu utilizare polivalentă. Aceasta poate fi încărcată cu ciment, nisip sau alt material și descărcată în apropierea unui șantier, de aici materialele fiind preluate în funcție de necesități direct din benă de către excavatoarele compacte de 2 – 3 T. În acest timp, camionul nu trebuie să aștepte golirea lui, putând fi utilizat pentru transport pe alte șantiere.
De asemenea, echiparea cu benă polivalentă permite încărcarea rapidă în aceasta a două utilaje de șantier, de tipul excavator și dumper de până șa 3,5 T și transportarea lor de la un punct de lucru la altul. Pentru a putea încărca o benă cu o capacitate cât mai mare, ținând cont de faptul că mecanismul de la sistemul de tractare HookLift ocupă de asemenea un spațiu important, cabina este scurtă, cu un geam mare în partea din spate, care permite vizualizarea directă a activității de încărcare/descărcare a benei. Am remarcat la acest camion masa sa proprie redusă, de numai 8.973 kg, ceea ce permite o sarcină utilă de nu mai puțin de 17.027 kg. Rezistența sa la utilizare în condiții de șantier este de asemenea redutabilă, dacă ținem cont că șasiul a fost proiectat pentru o masă maximă tehnică de 26 T. Motorul de 440 CP oferă un cuplu maxim de 2.200 Nm, disponibili la turații cuprinse între 900 și 1.404 rpm. Acesta oferă o putere suficientă pentru a acționa la întreaga sa capacitate sistemul HookLift chiar și cu bena încărcată la capacitate maximă. 
72
Demo Test
RENAULT TRUCKS K 520
Un adevărat camion de șantier de mari dimensiuni, de tipul celor destinate construcției de autostrăzi. Șasiul de înaltă rezistență tip Heavy precum și tracțiunea 8x4 asigură deplasarea acestuia pe orice tip de teren neamenajat, chiar și încărcat.
Proiectat cu o masă tehnică admisibilă maximă de 44.800 kg, acesta poate transporta fără probleme o masă totală de 32.000 kg, din care nu mai puțin de 20.665 kg masă utilă. De remarcat repartiția maselor maximale pe axe, unde axa frontală este garantată la 18 T și cea din spate (ultima) la 21 T, o caracteristică deosebit de apreciată pentru șantierele din România, unde de multe ori încărcarea rapidă a mașinii duce la o suprasarcină pe ultima axă.
Motorul de 520 CP asigură puterea maximă pe o plajă largă de turații, între 1.430 și 1.800 rpm. Este interesant că valoarea momentul nominal maxim, de 2.550 Nm este atinsă între 1000 și 1.430 rpm, ceea ce înseamnă că șoferul, în situații de lucru extreme, poate să se bazeze pe valori maxime ale puterii și cuplului în același timp. Nivelul maxim de zgomot extern al motorului este redus, de numai 82 dB, mai mic decât cel din cabina unui utilaj de construcții.
Siguranță la cel mai înalt nivel
- Performanța mașinilor este completată în cazul camioanelor de la Renault Trucks de garanția unui înalt grad de siguranță atât pentru utilizatorii drumurilor sau a celor care lucrează pe un șantier cât și pentru șofer.
- Caracteristici ce sporesc siguranța utilizării camioanelor Renault Trucks:
73
Trucks&Bus
- Frână de parcare de urgență (mod anti-fugă),
- Vizibilitate directă (sistem VISION pe partea ușii pasagerului),
- Vizibilitate indirectă (până la patru camere),
- Detectarea bicicletelor sau pietonilor din apropiere,
- Difuzor pentru alertă în cazul detectării utilizatorilor șoselei considerați vulnerabili.
- Frâna de parcare de urgență
Pentru a reduce riscul deplasării neașteptate a camionului în timpul manevrării necorespunzătoare, vehiculul acționează automat blocarea roții pentru a imobiliza camionul. Aceasta intră în funcțiune dacă viteza este mai mică de 3 km/h sau ușa șoferului este deschisă. Modul de vizibilitate indirectă  este format din două camere de supraveghere montate unul în partea laterală dreaptă superioară a barei de protecție, opus șoferului, cea de a doua în partea din spate a vehiculului, pe consola spate. Detectarea altor vehicule, biciclete sau oameni care se deplasează lateral față de camion, în partea opusă a conducătorului auto,  se face cu ajutorul a patru senzori de prezență cu ultrasunete.
Sistemul de alertă șofer
Permite detectarea persoanelor de pe marginea trotuarului și care se găsesc în punctul mort (zona în care utilizatorii nu pot fi detectați vizual de către șofer). Acesta include senzori de apropriere și un sistem de alertă vizual care se manifestă printr-o lumină care apare pe afișajul ROADPAD integrat în tabloul de bord, precum și un LED și un sistem audio montate în stâlpul parbrizului.
Difuzor de alertă utilizator
Acest sistem a fost creat pentru a alerta persoanele din apropierea camionului, precum cicliștii sau pietonii, care se regăsesc pe partea opusă șoferului, atunci când vehiculul urmează să efectueze manevre. Echipamentul include o alarmă vocală externă montată pe stâlpul parbrizului, și care este  conectată la lumina intermitentă.
74
CAMIOANE
MAN – Complet nou, complet digital

Societatea se schimbă permanent, în ritm cu dezvoltarea noilor tehnologii, iar constructorii de autocamioane reușesc să răspundă la fel de rapid noilor cerințe ale clienților, de multe ori devansând chiar așteptările acestora. Noile vehicule trebuie să facă față unor solicitări cu mult mai diversificate decât acum 10 sau 20 de ani, firmele de transport la rândul lor trebuind să fie suficient de flexibile pentru a face față unor provocări noi, neașteptate, din partea pieței.

De la transportul de marfă generală pe distanțe lungi la cel de distribuție sau cel specializat, precum camioanele de construcții, un camion nu mai poate fi eficient, economic și sigur conform standardelor actuale fără a îngloba un număr impresionant de soluții digitale integrate. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este constructorul mondial de vehicule comerciale MAN. Noua generație de camioane MAN, lansată oficial la începutul lunii februarie, este acum prezentă și în România prin societatea MHS Truck & Bus Group, importatorul și distribuitorul mărcilor MAN și Neoplan în România. Aceasta confirmă prin noile camioane din seria TGX și TGE disponibile deja la vânzare enormul salt tehnologic al acestui sector vital pentru dezvoltarea societății.

Noua generație de camioane MAN reprezintă trecerea producătorului bavarez de la un furnizor de vehicule comerciale la unul de soluții de transport inteligente și durabile.
 
75
Trucks&Bus
Siguranța MAN le cel mai înalt nivel... digital

   Noua generație de camioane MAN reprezintă un salt impresionant față de vehiculele comerciale, așa cum le cunoaștem și ne-am obișnuit. Calitatea camioanelor producătorului german a rămas aceeași, dar acum noile vehicule de transport înglobează inovații absolut fascinante.
   Mai precis, toate aspectele care preocupă zilnic un coordonator, un proprietar de flote, precum confortul șoferului, disponibilitate optimizată a autovehiculelor sau flotei, suportul adus de echipele de întreținere, și bineînțeles eficiența și economia maximă, au acum rezolvări la un nivel încă neatins. Un service excepțional, sisteme de asistență și siguranță care fac față cu succes situațiilor actuale și viitoare din trafic, susținute de soluții digitale ultramoderne, toate formează o combinație unică, oferind utilizatorilor una dintre cele mai bune pachete complete existente pe piață. Grație noilor lanțuri cinematice, elementelor aerodinamice îmbunătățite, sistemelor de asistență, precum MAN EfficientCruise, noua generație de camioane MAN aduce economii de combustibil de până la 8.2%, lucru confirmat și de cel mai nou raport TŰV, respectiv reduceri semnificative ale dioxidului de carbon eliminat în aer.
   Noua gamă de camioane MAN, cuprinde modelele TGX, TGS, TGM și TGL, disponibile într-o mare varietate de versiuni constructive.

Noul autotractor MAN TGX: Potrivit pentru orice aplicație
   Filozofia care a stat la baza dezvoltării noii generații de camioane MAN a fost păstrarea a ceea ce a fost încercat și testat, respectiv îmbunătățit atunci când a fost nevoie la seria de camioane în decursul timpului. Misiunile de transport pe distanțe lungi și transporturi agabaritice sunt acoperite de noul model MAN TGX, recunoscut pentru cabinele sale spațioase.
 
76
CAMIOANE
  Ca și până acum, noul MAN TGX este disponibil cu trei serii de motoare: D15, D26 și vârful de gamă D38, care acoperă o plajă de putere cuprinsă între 330 CP și 640 CP (MAN D38 – de la 540 CP la 640 CP, MAN D26 – de la 430 CP și 510 CP și MAN D15 – de la 330 CP la 400 CP).
  Pe lângă versiunile clasice de autotractoare 4x2 și 6x2, respectiv șasiu rigid, noul MAN TGX este încă disponibil în versiuni autotractor 6x4 și 8x4, acestea fiind o alegere populară pentru companiile de transport agabaritic.
  Autotractorul 4x2 poate fi comandat opțional cu sistemul de tracțiune hidrostatică MAN HydroDrive pe puntea față, care oferă o tracțiune superioară pe suprafețele neasfaltate, dar menține și o sarcină utilă ridicată. Cu această diversitate de opțiuni, noul MAN TGX acoperă o gamă cuprinsă între 18 și 41 de tone masa totală maximă autorizată (MTMA) a vehiculului. În cazul aplicațiilor grele, MTMA este de 250 de tone.
  Noul MAN TGX este disponibil cu trei versiuni de cabina GX, GM, GN, cu volume cuprinse intre 9.7 mc si 12.6 mc.

Cabină de clasă superioară
   Pentru MAN, o astfel de cabină oferă șoferului tot confortul necesar, siguranța și ușurința de manevrare în trafic la care se așteaptă, dar și cele mai bune clipe de relaxare între două curse. Aceasta este noua piesă de rezistență a producătorului bavarez, deoarece cabina noii generații de camioane MAN este reproiectată de la zero. Confortul în cabina șoferului înseamnă derulare simplificată a procesului de lucru și o rezolvare mai rapidă a comenzilor de transport. Acestea atrag după sine o motivație mai mare a șoferului și deci o creștere a rentabilității fiecărui transport.
77
Cele mai puternice motoare, cele mai curate, acum și mai economice

   Motorul MAN D38 pentru sarcini grele, disponibil pe noul MAN TGX reprezintă piesa de rezistență, fiind recomandat atât pentru camioanele care efectuează curse pe distanțe lungi, cât și offroad. Cu cele trei niveluri de putere ale sale, de 540, 580 și 640 CP, acesta transportă fără efort și cele mai grele sarcini, pe pante cu înclinație mare.
   MAN 26 este un motor despre care constructorul afirmă că demonstrează cel mai mare zicala că “se poate și mai mult”. Desi consumă mai puțin decât versiunea sa constructive anterioară, are o sarcină utilă cu 70 kg mai mare , o putere cu 10 CP în plus și un cuplu mai mare cu 100 Nm. Ambele tipuri de motoare dispun de sistemul AGR (recircularea gazelor arse) și SCR (Selective Catalytic Reduction), care are rolul de a neutraliza emisiile de noxe la nivelul eșapamentului.
   MAN 08, motorul pentru camioanele ușoare, a câștigat de asemenea în putere și, deși satisface cerințele celor mai dure norme de poluare europene Euro 6 și, datorită sistemului Thermomanagement, acesta are un sistem SCR integrat dar nu are nevoie de AGR, fiind astfel mai ușor. Masa sa redusă permite o sarcină utilă mare, fiind astfel extrem de avantajos pentru transporturile de distribuție.
   Dar probabil cea mai spectaculoasă serie de motoare este D15, care nu are nevoie de sistemul AGR.  Noul sistem SCR, avansat tehnologic, împreună cu sistemul de filtre MAN CRT (Consinuosusly Regenerating Trap) nu mai necesită utilizarea de AdBlue pentru a satisface cele mai dure cerințe în privința reducerii emisiilor. Noul MAN 15 este mai ușor cu 284 Kg, deci sarcina utilă a camionului va fi semnificativ mai mare. Acesta înlocuiește cu succes modelul anterior MAN D20.
78
Drive Test
Cu Arocs la „joacă” pe șantier
(articol preluat din RoadStars – powered by Mercedes-Benz Trucks)
 
  Pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare multe sectoare ale economiei. Cu toate acestea, există cel puţin un domeniu care a prosperat în țara noastră, în aceste vremuri: cel al construcţiilor. Așa ne-am decis să mergem la cariera de piatră „Ekodep”, una dintre cele mai mari din judeţul Constanţa, pentru a testa noul camion de construcții al producătorului Mercedes-Benz: „Exacavatoarele, încărcătoarele şi benzile transportoare merg fără oprire, iar camioanele vin la încărcare în valuri! Dacă nu crezi, vino să vezi!”, ne-au ademenit proprietarii.
 
  Şi am mers, cu o basculantă Arocs nou-nouţă care abia aştepta să se murdărească. Mă rog, practic cu două basculante Arocs, căci am luat-o la „joacă” şi pe cea a fiului meu. La 5.30 dimineaţa, când soarele abia se ridica pe cer, am ajuns la sediul Mercedes-Benz Trucks&Bus România, de unde urma să pornim către Mihail Kogălniceanu. Primul camion care mi-a sărit în ochi în parcarea plină a fost exact basculanta pe care urma să o conduc: roşie ca focul, sclipitoare. Şarmantă, impune respect de la distanţă chiar şi atunci când stă pe loc! Garda mărită la sol, grila faţă, scuturile, protecţiile farurilor şi scările masive îţi transmit acelaşi mesaj: cu acest camion nu te joci! Dar e un mesaj complet greşit, după cum aveam să aflu mai târziu... Lui Arocs îi place „joaca”, dar nu pe asfalt, ci în șantiere și pe teren accidentat!

  Interiorul cabinei este tipic Mercedes-Benz - modern, aerisit şi elegant. Consola centrală şi tabloul de bord sunt digitale –Multimedia Cockpit Interactiv, la fel ca la fratele de cursă lungă, Actros. Practic, întreg „universul” şoferului este comprimat în acele două ecrane, iar toate informaţiile necesare pot fi configurate după bunul plac al utilizatorului. Trecerea de la sistemul convențional, cu oglinzi, la MirrorCam poate fi ciudată la început, până intervine adaptarea.
79
Mercedes-Benz
  Atuurile sistemului MirrorCam le apreciezi şi mai mult pe drumurile înguste. În plus, poţi să ajustezi luminozitatea monitoarelor cum doreşti, deci, chiar şi într-o zi însorită cum a fost cea în care am condus eu noul Arocs, vei avea o vizibilitate excelentă. Sincer, îmi făceam ceva griji legate de praful care se va depune pe camerele Mercedes-Benz odată ajuns în carieră. Dar inginerii germani s-au gândit şi la acest aspect, aşa că micuţele camere au fost tratate special împotriva apei şi a murdăriei.

  Şi dacă te întrebi ce vei face iarna, trebuie să ştii că ele sunt încălzite automat când temperatura scade sub 15 grade. În cazul în care trebuie să traversezi o porțiune îngustă sau să treci foarte aproape pe lângă un alt camion, trebuie să ştii că brațele camerelor se pliază în ambele direcţii. Un alt mare avantaj al sistemului MirrorCam este vizibilitatea extinsă pe care o ai asupra geamurilor laterale, dar și asupra întregului vehicul.   

  La capitolul confort sunt atât de multe şi, în acelaşi timp, atât de puţine, căci numele Mercedes-Benz a devenit sinonim cu acest cuvânt, „confort”.  Scaun cu suspensie pneumatică pentru şofer, pe care îl vei aprecia la maximum prin cariere, climatizare automată, sistem infotainment performant, lumini cu led în cabină, spaţii de depozitare numeroase, pistol cu aer comprimat pentru curăţarea cabinei etc. Versiunea condusă de mine nu avea frigider, dar, opţional, poate fi comandat unul de 25 de litri. Dotări opţionale sunt suficiente, iar cu geamurile închise, climatizarea pornită şi nişte muzică în difuzoare, uiţi că eşti la volanul unei basculante.

  Am pornit spre Mihail Kogălniceanu pe autostradă alături de Nicolae Bălcescu, trainer Mercedes-Benz Trucks. Odată ajunşi la cariera Ekodep, ne-am pus pe... joacă! Am încărcat bena cu vârf de fiecare dată, cu bucăţi de stâncă pentru concasor şi agregate finite.
 
80
Drive Test
  Şi tot de fiecare dată, la fiecare urcare pe drumurile pline de praf din carieră, am zâmbit, căci motorul de 420 de cai şi transmisia automată PowerShift 3 s-au comportat impecabil. În funcţie de încărcătură şi de gradul de înclinare, cutia ştie tot timpul dacă e cazul să schimbe treapta de viteză sau nu, iar când o face înseamnă că are un motiv bun, căci, în acelaşi timp, întreg sistemul se străduieşte să fie şi eficient din punct de vedere al consumului de carburant.

  Ai la îndemână trei programe de conducere: Economy/Standard, Power şi Off Road, dar şi diferenţiale blocabile, evident. Cu setările corecte făcute la timp, adică înainte de a intra în necaz, scoaterea zecilor de tone de piatră dintr-o carieră devine o joacă chiar şi pentru un şofer cu puţină experienţă. Dacă te afli într-o situaţie specială, poţi trece cutia de viteze pe modul manual, dar e bine să ştii că, în cazul în care anumiţi parametri vor fi depăşiţi, sistemul va trece înapoi pe automat pentru a proteja transmisia.

  Pentru coborâri, ai la îndemână o frână auxiliară cu trei trepte. Odată activată, în combinaţie cu retrogradarea treptelor de viteză, vei crea atât de multă forţă de frânare încât aproape că nici nu vei mai avea nevoie de frâna de serviciu. Iar asta îţi va oferi multă linişte pe pantele periculoase.

După o zi de „joacă”, pot spune că mai sunt câteva aspecte de remarcat la noul Arocs: liniştea din cabină chiar şi la regimuri de turaţii mai ridicate, manevrabilitatea excelentă, calitatea materialelor folosite în cabină şi acel sentiment de camion robust! Evident, sunt disponibile multe versiuni de motorizare, de la 238 de cai putere la 625. 18 versiuni, mai exact! Iar noul Arocs poate fi în configurat în funcţie de nevoile fiecărui client în parte, cu toate formulele de tracţiune posibile, ampatamente, tipuri de suspensii sau de cabină. Trebuie doar să ştii la ce vrei să îl foloseşti, iar de configurare se vor ocupa cei de la Mercedes-Benz Trucks & Buses România.
81
Mercedes-Benz
 
  Odată încheiată ziua, am pornit înapoi spre casă, deşi, sincer, îmi doream să ajungem la Constanţa cu noul Arocs. Dar, ce să vezi?! Am avut noroc şi, la Cernavodă, am fost anunţaţi că trebuie să lăsăm camionul la reprezentanţa Mercedes-Benz de la malul mării, aşa că am pornit spre mare.

  Mai era cineva care îşi dorea să îl scoată la joacă pe Arocs...

 
82
Lansare națională
Noul autotractor MAN TGX și comerciala ușoară MAN TGE prezentate oficial în România
 • Noua generație de camioane MAN stabilește noi standarde în ceea ce privește confortul șoferului, sistemele de asistență, conectivitate și digitalizare,
 • MHS Truck & Bus a început vânzarea în România a comercialei ușoare MAN TGE,
 • MHS Truck & Bus Group va prezenta noul autotractor MAN TGX direct în locațiile clienților, în concordanță cu măsurile de sănătate în vigoare, în vederea prevenirii răspândirii virsului SARS-COV-2.
Cu ocazia lansării celui de-al 9-lea service MAN, din cadrul rețelei naționale, MHS Truck & Bus Group, importatorul și distribuitorul mărcilor MAN și Neoplan în România, a prezentat în premieră, în România, noul autotractor MAN TGX, model destinat transportului pe distanțe lungi și comerciala ușoară MAN TGE.

În luna februarie a acestui an, MAN a prezentat publicului noua generație de camioane, care este orientată către cerințele în schimbare ale industriei de transport și stabilește noi standarde în ceea ce privește confortul șoferului, sistemele de asistență, conectivitate și digitalizare.
83
Trucks&Bus
Noua generație de camioane MAN reprezintă trecerea producătorului bavarez de la un furnizor de vehicule comerciale la unul de soluții de transport inteligente și durabile.
Grație noilor lanțuri cinematice, elementelor aerodinamice îmbunătățite, sistemelor de asistență, precum MAN EfficientCruise, noua generație de camioane MAN aduce economii de combustibil de până la 8.2%, lucru confirmat și de cel mai nou raport TŰV, respectiv reduceri semnificative ale dioxidului de carbon eliminat în aer. Noua gamă de camioane MAN, cuprinde modelele TGX, TGS, TGM și TGL, disponibile într-o varietate de versiuni constructive.

Noul autotractor MAN TGX: Potrivit pentru orice aplicație
Filozofia care a stat la baza dezvoltării noii generații de camioane MAN a fost păstrarea a ceea ce a fost încercat și testat, respectiv îmbunătățit atunci când a fost nevoie la seria de camioane în decursul timpului.
Misiunile de transport pe distanțe lungi și transporturi agabaritice sunt acoperite de noul model MAN TGX, recunoscut pentru cabinele sale spațioase. Ca și până acum, noul MAN TGX este disponibil cu trei serii de motoare: D15, D26 și vârful de gamă D38, care acoperă o plajă de putere cuprinsă între 330 CP și 640 CP (MAN D38 – de la 540 CP la 640 CP, MAN D26 – de la 430 CP și 510 CP și MAN D15 – de la 330 CP la 400 CP).

Pe lângă versiunile clasice de autotractoare 4x2 și 6x2, respectiv șasiu rigid, noul MAN TGX este încă disponibil în versiuni autotractor 6x4 și 8x4, acestea fiind o alegere populară pentru companiile de transport agabaritic.
Autotractorul 4x2 poate fi comandat opțional cu sistemul de tracțiune hidrostatică MAN HydroDrive pe puntea față, care oferă o tracțiune superioară pe suprafețele neasfaltate, dar menține și o sarcină utilă ridicată. 
84
Lansare națională
Cu această diversitate de opțiuni, noul MAN TGX acoperă o gamă cuprinsă între 18 și 41 de tone masa totală maximă autorizată (MTMA) a vehiculului. În cazul aplicațiilor grele, MTMA este de 250 de tone.
Noul MAN TGX este disponibil cu trei versiuni de cabina GX, GM, GN, cu volume cuprinse intre 9.7 mc si 12.6 mc.

Noul MAN TGX va fi prezentat direct clienților - Din cauza situație generate de pandemia de coronavirus, MHS Truck & Bus Group a luat decizia de a prezenta noul autotractor MAN TGX direct în locațiile clienților, respectând măsurile de sănătate în vigoare, în vederea prevenirii răspândirii virsului SARS-COV-2.

Comerciala ușoară MAN TGE disponibilă în România - În cadrul evenimentului a fost prezentat și MAN TGE, cel mai mic model din portofoliul producătorului bavarez. Comerciala ușoară este acum disponibilă pentru vânzare și pe piața din România, în variante constructive furgon, autoșasiu și transport persoane cu până la 19+1 locuri.

Modelele MAN expuse în cadrul evenimentului de la Oradea

- noul autotractor MAN TGX 18.510 4x2 BL SA, destinat transportului pe distanțe lungi cu noua cabina GX și echipare de top, un benchmark în acest segment,
- autocar MAN Lion’s Coach, Bus of the Year 2020, echipare premium, 55+1+1 locuri,
- autocamion MAN TGX 33.510 6x6 BB, cu tracțiune integrală 6x6, echipare de top, macara forestieră și racoanțe,
 
85
Trucks&Bus
- două modele MAN TGE, cel mai mic model al gamei de vehicule comerciale MAN, în versiune MAN TGE 3.180 4x2 cu suprastructură frigorifică (certificare ATP) și MAN TGE 5.180, echipată cu benă basculabilă.
86
Tehnologie
Active Drive Assist
(material preluat din RoadStars – powered by Mercedes-Benz Trucks)

Noul model Actros lansat de către Mercedes-Benz Trucks include noul sistem Active Drive Assist. Acest sistem reprezintă încă un moment cheie în construcția camioanelor, deoarece permite pentru prima dată într-un camion de serie o conducere parțial automatizată în toate regimurile de viteză.

Sistemul Active Drive Assist sprijină șoferul în mod activ la dirijarea longitudinală și transversală a autovehiculului, poate frâna și accelera singur camionul și îl poate păstra pe banda de rulare prin mișcări active de direcționare. Oricum, șoferul rămâne responsabil în totalitate pentru comportamentul autovehiculului și trebuie să adapteze tot timpul stilul de conducere la situația din trafic.

„Sistemul reprezintă un sprijin prețios în cele mai variate situații: în cazul traficului intens Active Drive Assist ajută la păstrarea în permanență a distanței corecte față de autovehiculul din față, fără a crea totodată spațiu inutil“, explică Westphal – șofer profesionist.
„În timpul curselor lungi și monotone, acesta preia, cumva, funcția de copilot, care supraveghează continuu și uneori face mici corecții din timp. În ambuteiaje Active Drive Assist este, de asemenea, un ajutor comod prin funcția stop-and-go. Per total, sistemul îmi preia o parte din sarcini. Ce-i drept, trebuie să țin în continuare totul sub control, dar după nouă ore la volan nu mai sunt nici pe departe atât de obosit cu sistemul Active Drive Assist precum eram înainte fără acesta.“
87
Trucks&Bus
Sistemul Active Drive Assist poate fi, ce-i drept, dezactivat de către șofer, dar este întotdeauna activat imediat ce șoferul activează pilotul automat și stabilește o viteză. Atunci când camera video a sistemului a detectat marcaje ale benzilor de rulare pe ambele părți ale carosabilului, sistemul Active Drive Assist începe să ajute șoferul în mod activ la dirijarea longitudinală și transversală a camionului. Acest fapt este afișat în display-ul central al Multimedia Cockpit printr-un mic simbol albastru al volanului și marcaje albastre ale benzilor de rulare.

Prin intermediul volanului multifuncțional al noului model Actros se poate regla, în mai multe faze, poziția camionului pe banda de rulare: Pe suprafața de comandă din stânga volanului sunt plasate în cerc șase butoane, între altele pentru controlul pilotului automat. În mijlocul acestor butoane se află un touch control pad, care este esențial pentru operarea sistemului Active Drive Assist: În funcție de direcția în care dorește șoferul să mute camionul pe banda de rulare, el glisează pe touch control pad orizontal la stânga sau la dreapta și confirmă informațiile introduse. De asemenea șoferul poate stabili aici și distanța față de autovehiculul din față. În acest scop el glisează pe verticală în sus sau în jos.

O senzație complet nouă la condus
Dacă șoferul a programat astfel sistemul Active Drive Assist iar camionul se apropie prea mult de mașina din față, aceasta va fi reprezentată pe display-ul central printr-o imagine stilizată a autovehiculului. Sistemul Active Drive Assist frânează atunci în mod autonom camionul. Imediat ce există iarăși o distanță suficientă, sistemul accelerează din nou autovehiculul automat până la viteza stabilită de pilotul automat.

Același rol activ este preluat de sistem și în cazul ghidării pe banda de rulare: Atunci când camionul este aproape de a părăsi banda de rulare, sistemul Active Drive Assist redirecționează autovehiculul și îl păstrează în banda de rulare curentă. Un alt plus pentru siguranță: Dacă sistemul Active Drive Assist este dezactivat de către șofer, se păstrează ghidarea activă pe banda de rulare.
 
88
Tehnologie
Pentru aceasta Active Drive Assist utilizează servodirecția dublă cu suport electro-hidraulic. Aceasta crește la nevoie cuplul de bracare „La început a trebuit să mă obișnuiesc cu acest sistem“, admite Tom Westphal. „Este deja o schimbare clară a senzației de conducere atunci când intervine sistemul Active Drive Assist. Dar încrederea se formează repede deoarece corecțiile au întotdeauna sens și servesc siguranței. Acest fapt se remarcă în mod pozitiv în special în traficul interurban. Pur și simplu ai mai puțin stres.“ Și Active Drive Assist este un sistem care sprijină eficient șoferii în special pe autostrăzi și drumuri expres. Un sistem pentru conducerea parțial automatizată cu o paletă atât de bogată există în prezent doar la noul model Actros. Mercedes‑Benz Trucks a subliniat astfel încă o dată că reprezintă vârful de lance al tehnologiei. 

Toate sistemele de asistență din noul model Actros funcționează în strânsă coordonare unele cu celelalte. Astfel, Active Drive Assist utilizează tehnologia perfecționată a sistemelor radar și al camerelor video pentru detectarea traficului din față și a marcajelor benzilor de rulare a sistemului, de asemenea noul, acum disponibil în echiparea standard pentru toate modelele Actros, Active Brake Assist 5. Și Active Drive Assist reacționează întotdeauna în concordanță cu cerințele Predictive Powertrain Control pentru a deplasa camionul cu cât mai mare economie de combustibil posibil.

Active Brake Assist 5 – acum disponibil în echiparea standard 
Cea de-a cincea generație a sistemului este disponibilă ca echipare standard și asistă șoferul prin inițierea, în anumite condiții, a unei frânări totale în cazul obiectelor staționare și mobile, precum și, în anumite situații, până la o viteză a autovehiculului de 50 km/h, a unei frânări parțiale sau totale în cazul pietonilor care se deplasează, reducând astfel sau evitând în totalitate accidentele.
89
Trucks&Bus

Avantajele sistemului
 1. Dotările de siguranță standard cuprinzătoare includ asistentul activ la frânare, asistentul pentru menținerea stabilității, asistentul pentru menținerea benzii, asistentul pentru menținerea atenției și iluminarea Follow-me-Home
 2. Active Drive Assist pentru un confort sporit la drum și o eficiență ridicată
 3. Asistentul pentru menținerea distanței cu funcție Stop and go, Active Brake Assist 5, asistentul la viraje, asistentul pentru semne de circulație, frâna electronică de parcare, asistentul de stabilitate a remorcii
 4. MirrorCam pentru vizibilitate îmbunătățită și mai multă siguranță
 5. Siguranță suplimentară datorită fazei scurte/lungi/luminii suplimentare în viraje, luminii de rulare pe timp de zi cu LED, lămpilor spate cu LED
 6. Faruri Bi-Xenon, lumină suplimentară în viraje, far de ceață
90
Camioane specializate
FORD – pasiunea pentru inovație
Combinația între experiența bogată a unuia dintre cei mai cunoscuți importatori de camioane din România, Cefin Trucks și calitatea vehiculelor comerciale FORD, un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare, a dus la cel mai fulminant succes de piață din România. Astfel, după numai un an de la lansarea pe piața din România, vehiculele municipale FORD Trucks au devenit lideri de piață.
Producător de camioane cu o experiență de peste 50 de ani, dar și producător al motoarelor Ford Ecotorq, FORD Trucks nu a avut probleme să demonstreze că poate oferi cele mai reduse costuri de operare, un consum eficient de combustibil și bineînțeles, garantarea unei profitabilități deosebite pentru fiecare camion din flotă.

Produse inovatoare, totdeauna de calitate
Lider de necontestat al pieței de vehicule comerciale specializate, Ford Trucks oferă ceea ce caută orice antreprenor: prețuri imbatabile și eficiență maximă!
La categoria vehiculelor municipale, Ford Trucks vine cu o gamă largă de produse cu multe caracteristici inovatoare, concepute special pentru a acoperi orice cerință din partea utilizatorilor:
- Autogunoiere cu capacități cuprinse între 15 și 23 mc, montate pe șasiu 4x2 sau 6x2 pentru transportul gunoiului menajer,
- Automăturători,
- Hooklift-uri și skip loadere pentru transportul containerelor,
- Vehicule specializate echipate cu macara,
- Platformă sau benă basculabilă.
91
Camioane specializate
Mai mult decât un motor, puterea inovației pusă la lucru
Atât economic cât și ecologic, noul motor Euro 6 oferă cea mai adecvată putere pentru diferite tipuri de utilizări. Indiferent este aleasă varianta de 9 litri și  330 CP sau cea de 13 litri și  420 CP, motorul Ecotorq oferă puterea de a duce la îndeplinire orice sarcină în modul cel mai economic. 
Transmisia automată în 12 trepte este disponibila ca dotare standard pentru noul motor de 420 CP. Aceasta oferă un confort deosebit, atât în timpul călătoriilor lungi cât și pe drumurile urbane – sunt opțiunile diferitelor moduri de utilizare adecvate atât pentru condusul economic cât și de performanță
Pentru Vehiculele Specializate Ford Trucks, siguranța este prioritară
Prin urmare toate camioanele noastre rutiere sunt dotate standard cu noi frâne cu discuri și frână de motor. Cu noua tehnologie de frână de motor, o forță de frânare suplimentară este prevăzută până la 340 kW la nivelul motorului, în funcție de tipul de motor.
Pentru încărcături și mai grele, există opțiunea de intarder, de înaltă performanță, pentru versiunea cu motor de 420 CP.
Siguranța este asigurată și prin intermediul sistemelor electronice auxiliare:
- Programul Electronic de Stabilitate (ESP), permite viraje în condiții de siguranță,
- Sistemul avansat de frânare de urgență (AEBS) oferă asistență la franare pentru cazurile în care vehiculul se apropie de un alt vehicul care circula in acelasi sens
- Sistemul LDWS semnalizează acustic schimbările involuntare ale benzii de circulație.
92
Camioane specializate
Un design inteligent, gândit pentru a depăși așteptările 
Confortul șoferului este esențial, de aceea gama de Vehicule Specializate oferă diferite tipuri de cabină concepute pentru a satisface exigențele în funcție de serviciul oferit și de condițiile de drum. Gama de vehicule specializate Ford Trucks oferă: cabină de dormit sau cabină de zi cu plafon jos sau ridicat. Sistemul îmbunătățit de aer condiționat și de încălzire auxiliar este inclus în standardul cabinelor de dormit, oferind un spațiu de locuit confortabil în interiorul vehiculului. Pentru un nivel avansat de confort oferit în utilizare, vehiculele de 420 CP sunt dotate cu suspensie pneumatică a cabinei.
De asemenea, opțiunea Low Liner, special concepută pentru transportul rutier de volum mare, este furnizată pentru o gama variată de versiuni de motoare și configurații ale axelor. Alte funcționalități dezvoltate pentru a facilita utilizarea sunt: mecanismul axei ridicătoare cu funcție automată de coborâre – mecanism care extinde durata de viață a pneurilor, transmisia automată care permite schimbarea vitezelor fără ambreiaj sau intarderul care asigură frânarea în condiții de siguranță chiar și pentru tonajele mari.

Siguranța, totdeauna în dotare standard
Ford Trucks pune accent pe siguranță în dezvoltarea întregii game de vehicule comerciale, cu atât mai mult in cazul transportului materialelor periculoase, unde aduce cu o noua dimensiune a sistemelor de sigraunță oferite.
Vehiculele specializate Ford Trucks îndeplinesc reglementările ADR privind transportarea materialelor  periculoase. În plus, tipul de configurație 8x2, care este vehiculul preferat pentru astfel de servicii, vine cu o gamă largă de opțiuni.
Împreună cu versiunile standard și versiunile cu consola spate extinsă, depășim așteptările clienților nostri cu vehiculul cu ampatament lung prin deplasarea rezervorului de combustibil în partea opusă și prin deschiderea superioară a părții din dreapta, pentru suprastructură. 
93
Camioane specializate
Frânele cu disc, care sunt disponibile în dotarea standard pentru toate vehiculele din seria ADR, oferă avantajul reducerii greutății proprii a vehiculului. În plus, noua transmisie automată standard, cu 12 viteze pentru versiunile de 420 CP, ușurează o dată în plus masa proprie.
Dotările FORD Trucks de calitate
Transmisie automată
Transmisia automată în 12 trepte este furnizată ca ca o opțiune pentru vehiculele de 420 CP. Sistemul selectează viteza cea mai adecvată pentru fiecare situație în mod automat.
Intarder
Intarderul cu putere de 600 KW, disponibil ca dotare opțională, răspunde perfect exigențelor utilizarii în condiții dificile precum coborârea unei pante cu vehiculului încărcat. Prin prevenirea utilizării excesive a frânei de serviciu se prelungește durata de viață a vehiculului.
Suspensie pneumatică spate
Suspensia pneumatică spate nou concepută este prevăzută pentru modelele 4x2 și 6x2. Asigură atât confort în timpul condusului, dar mai ales garantează siguranța transportului de încărcături fragile.
Aer condiționat
Sistemul de aer condiționat îmbunătățit care este oferit ca o caracteristică standard menține ideală temperatura cabinei în orice condiții meteo. Această caracteristică este inclusă standard pentru vehiculele cu cabină de dormit si este opțională pentru vehiculele fără pat de dormit. 
Dispozitiv auxiliar încălzire
Dispozitivul de încălzire de tip uscat este inclus standard pentru cabinele de dormit. Astfel puteți experimenta confortul camerei dumneavoastră de acasă în interiorul vehiculului prin activarea acestui sistem. 
Axa liftantă (ridicătoare)
Pentru vehiculele cu configurații 6x2 și 8x2, în condiția în care nu au încărcătură, axa din spate este ridicată de la sol. Acest mecanism previne uzura inutilă a pneurilor. Când vehiculul este oprit pentru a fi încărcat, pneurile coboară în mod automat, grație caracteristicii coborâre automată.
94
Lansare
Noul Volvo FH – NEXT GENERATION
Volvo Trucks a lansat noul Volvo FH echipat cu o cabină reconfigurată, cu caracteristici inovatoare de siguranță și cu un mediu de lucru care se concentrează asupra necesităților șoferului. Un obiectiv esențial al noului design este de a-i oferi șoferului un stil de viață mai productiv, mai sigur și mai confortabil pe șosea. Folosind diferite configurații ale lanțului cinematic și ale șasiului, noul Volvo FH poate fi personalizat pentru a corespunde unei game largi de aplicații și pentru a susține economii semnificative de combustibil și reducerea emisiilor de CO2.

„Seria Volvo FH a devenit preferata șoferilor de autocamioane de mulți ani, în special pentru cei care își petrec o bună parte din viață pe șosea”, spune Roger Alm, președintele Volvo Trucks. „Cu noul Volvo FH ne concentrăm în continuare, cât se poate de clar, asupra proiectării autocamioanelor și furnizării de servicii care îi pot ajuta pe șoferi să-și desfășoare activitatea la un nivel înalt.”

Accentul pe șofer contribuie la atragerea profesioniștilor în domeniu 
Accentul pe șoferi se bazează pe impactul semnificativ pe care aceștia îl au asupra rezultatelor obținute de un transportator în termeni de productivitate, eficiență și servicii orientate către clienți. „Un șofer bun poate avea o contribuție la profitabilitatea clienților nostri”, continuă Roger Alm. „Asistăm, la nivel mondial, la o lipsă cronică de șoferi bine pregătiți. Prin lansarea acestui nou autocamion care prioritizează productivitatea și confortul șoferului profesionist, am făcut un pas important înainte pentru a ne ajuta clienții să atragă și să păstreze cei mai buni șoferi.”

 
95
LANSARE
Interiorul le oferă șoferilor un mediu de lucru superior
Atenția acordată șoferilor este cel mai bine evidențiată în spațiul interior de lucru, care a fost modernizat. Spațiul lor de lucru are în centru un bord modernizat, care dispune de un panou de intrumente integral digitalizat, cu rezoluție înaltă de 12 inch, și care include un suport fix pentru pahare și un spațiu de depozitare deschis, cu iluminare controlată prin senzori de mișcare. Panoul de instrumente îi permite șoferului să aleagă între patru tipuri de vizualizări pe ecran, în funcție de situația de deplasare și de informațiile pe care le preferă afișate.

Un ecran lateral opțional de 9 inch poate asigura funcția de Infotainment, asistență de navigare, informații de transport și monitorizarea cu ajutorul camerei video. Ecranul ușor de accesat îi permite șoferului să interacționeze în mai multe moduri: prin butoanele poziționate intuitiv pe volan, prin comanda vocală sau direct, prin intermediul ecranului tactil și al panoului de control pentru modurile de vizualizare.

„Accesul facil la mai multe tipuri de informații sporește capacitatea șoferului de a acționa mai eficient, în siguranță și beneficiind de confort”, afirmă Carin Larsson, Designer șef Volvo Trucks pentru experiența utilizatorului și interacțiunea umană cu mașina. „Prezentarea informațiilor s-a îmbunătățit semnificativ prin intermediul noilor ecrane. Interacțiunile solicitante sunt acum concentrate pe ecranul lateral, care este ușor de accesat din scaunul șoferului. Prin urmare, elementele perturbatoare sunt reduse, întrucât informațiile cheie de deplasare sunt prezentate clar pe panoul de instrumente ușor de utilizat și ușor de vizualizat.”
96
LANSARE
Atât panoul de instrumente, cât și ecranul lateral funcționează în mai multe limbi. Mișcarea în spațiul din interiorul cabinei este mai facilă ca oricând datorită noului design al manetei schimbătorului I-Shift, mai subțire și ergonomic. Pentru șoferii care au nevoie de o capacitate mult mai mare a bateriei este disponibil un sistem inteligent dual de baterii, care asigură întotdeauna energia de rezervă necesară pentru a porni motorul. Există, de asemenea, o gamă largă de opțiuni de personalizare în ceea ce privește tapițeriile și culorile.
Design sofisticat și tehnologii inteligente
Noul aspect îndrăzneț al exteriorului este caracterizat de farurile emblematice în formă de V, care acum au fost mutate spre exterior pentru a corespunde liniei ușilor cabinei. Lămpile de semnalizare au fost, de asemenea, mutate pe portieră, oferind autocamionului atât o aerodinamică îmbunătățită, cât și un aspect mai îndrăzneț. Sistemul pentru ștergătoare este modernizat și mai subțire, iar sigla mai mare face ca noul Volvo FH să fie ușor de recunoscut chiar și de la distanță.
„Noua generație Volvo FH combină elementele cele mai de succes din seria anterioară FH cu tehnologii inteligente și cu un design funcțional, centrat pe șofer”, continuă Carin Larsson. „Rezultatul este un autocamion inteligent și sofisticat, care îl ajută pe șofer să obțină performanțe deosebite în orice condiții.”
O nouă caracteristică de siguranță, premieră în industrie: faruri cu fază lungă adaptivă
Sistemul îmbunătățește siguranța pentru toți participanții la trafic, dezactivând automat segmente selectate ale fazei lungi LED atunci când autocamionul se apropie de traficul din față sau de un alt vehicul din spate. Faza lungă se reglează atunci când camera și radarul detectează alte vehicule sau când camera detectează modificări ale volumului de lumină din jurul autocamionului.

 
97
LANSARE
Funcțiile suplimentare de îmbunătățire a siguranței de pe Volvo FH includ Pilotul automat cu asistență la coborâre, care stabilește o viteză maximă pentru a preveni accelerarea nedorită atunci când vă deplasați în pantă și o variantă actualizată pentru ACC - Controlul adaptiv al vitezei de croazieră, care funcționează pentru orice viteză, chiar la o viteză de până la zero km/h.
Sistemul de frânare controlat electronic (EBS), care este o condiție necesară pentru caracteristicile de siguranță, cum ar fi Avertizarea de coliziune cu frână de urgență și Controlul electronic al stabilității, vine acum ca echipare standard pentru noul autocamion. Direcția dinamică Volvo, cu sistemele de siguranță Asistență pentru păstrarea benzii de rulare și cu Asistență de stabilitate, sunt de asemenea disponibile ca opțiune. Siguranța oferită de noul Volvo FH este îmbunătățită și mai mult prin sistemul de recunoaștere a indicatoarelor rutiere, care este capabil să detecteze semne rutiere, cum ar fi restricțiile de depășire, tipul de drum și limitele de viteză.
Vizibilitatea poate fi îmbunătățită și mai mult prin adăugarea unei camere video, pe partea pasagerului, montată pe oglinda din dreapta, care oferă o perspectivă complementară asupra fiecărei părți a autocamionului pe ecranul lateral.

Eficiență și productivitate îmbunătățite
Folosind diferite configurații de lanț cinematic și șasiu, noul Volvo FH poate fi adaptat pentru a se potrivi unei game largi de aplicații și pentru a permite economii semnificative de combustibil și reducerea emisiilor de CO2. În cazul transportului de cursă lungă, de exemplu, noul Volvo FH cu I-Save pentru Euro 6 combină noul motor D13TC cu un pachet de funcții și poate oferi economii de combustibil de până la 7%*. De asemenea, au fost aduse îmbunătățiri versiunilor Euro 3 și 5 cu caracteristici precum Asistența de cuplu motor Volvo.
98
Tehnologii
Renault Trucks T și T HIGH 2020
Un mod de condus confortabil și economic
Renault Trucks a lansat de curând un up-date 2020 al camioanelor pentru transport pe distanțe lungi și medii model T și T High. Două direcții au fost urmărite cu atenție de către producătorul francez: consum redus și un confort de top pentru șofer. Confortul include tehnologiile de ultimă oră care au fost implementate în interiorul habitaclului, dar și calitatea materialelor care vin în contact direct cu șoferul, precum un fotoliu integral textil, două cotiere și un volan din piele.

Echipamente de ultimă generație pentru un confort sporit și viață la bord
Și dacă șoferul are acum o cabină confortabilă, să nu uităm că majoritatea timpului el conduce, așadar coloana de direcție reglabilă, în dotarea standard, pe trei axe va fi cu siguranță apreciată. Vehiculele din gama T au un tablou de bord în culori carbon, mânere din aluminiu și chederele pentru geamuri cu protecție metalică. Renault Trucks T și T High 2020 încorporează și noi spații de stocare de mare capacitate (221 litri). În exterior, seria 2020 este personalizată prin culorile grilei radiatorului și a oglinzilor :negru lucios și portocaliu. De asemenea, opțional, Renault  T și T High pot fi echipate cu sistemul Roadpad +. Precum un adevărat asistent, Roadpad + permite șoferului să asculte muzică, să-și acceseze telefonul în timp ce își menține mâinile libere și să manevreze în siguranță camionul, datorită camerelor sale din spate și laterale.

 
99
Tehnologii
Cu Roadpad +, șoferul poate alege drumul cel mai scurt, datorită sistemului performant de navigare.
Consum redus de combustibil și CO2
Vehiculele Renault Trucks  din gama destinată transportului pe distanțe lungi sunt echipate cu motoare DTI 11 și DTI 13 Euro 6. Eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și ecologice, acestea au un consum de combustibil și bioxide de carbon mai mic cu 3%, comparativ cu generația anterioară. Renault Trucks T și T High 2020  au primit o nouă punte de înaltă eficiență și discuri de frână mai ușoare, permițând reducerea suplimentară a consumului de combustibil. Opțional, setările vehiculelor noi pot fi reglate, permițând un câștig suplimentar de 3%. Motoarele Renault Trucks T și T High sunt compatibile cu combustibilul sintetic XTL sau biodiesel.

Camioane conectate pentru o productivitate crescută
Dar pentru a fi și mai eficiente, și deci mai productive pentru utilizator, modelele din gama Renault Trucks T sunt conectate în dotarea standard (TGW 4G). Prin urmare, acestea sunt compatibile cu sistemul Predict - servicii de întreținere predictivă și Optifleet – soluția dinamică de gestionare a flotelor Renault Trucks. Cu Optifleet, deplasarea camionului este supravegheată în timp real, ceea ce permite controlul perfect al principalelor cheltuieli. Administratorul flotei poate urmări consumul vehiculelor sale cu Optifleet Check și le poate geoloca în timp real cu Optifleet Map.
 
100
Special report
F-MAX, căminul tău departe de acasă

F-MAX, cel mai performant camion produs vreodată de Ford Trucks, a fost lansat la cea de a 67-a ediție a IAA Commercial Vehicles din Hanovra, Germania, primind cu această ocazie și dinstincția de „Truck of the year 2019”. Cel mai nou model de camion intrat relativ recent în componența flotelor comerciale de transport pe distanțe medii și lungi este, normal, și cel mai modern. 

Nici un amănunt tehnic sau de confort nu a fost omis, și investițiile din partea producătorului Ford au fost pe măsură, peste 400 milioane euro fiind cheltuiți pentru dezvoltarea lui, de la cercetare și proiectare și până la construcția unei linii de montaj ultramoderne. Pe scurt, Ford F-MAX oferă ceea ce și-ar dori atât proprietarul lui, adică un profit cât mai mare, dar și șoferul, pentru care camionul reprezintă de multe ori casa principală.

De exemplu, motorul de înaltă performanță cu o putere de 500 CP, 2.500 Nm și 400 kW putere de frânare asigură un consum redus de combustibil, ceea ce aduce o economie importantă pentru propietar, dar și un confort în plus pentru șofer, care este obligat acum să se oprească mai rar ca să alimenteze.
 
101
Special report
Șoferul în prim plan
În prezent, mai mult ca niciodată, șoferul este supus unui stres deosebit, de multe ori neștiind exact când se va putea întoarce acasă. Din acest motiv, noua generație de camioane Ford F-MAX, comercializată în România prin intermediul societății Cefin Trucks oferă acestuia tot ceea ce are nevoie pentru a suporta mai ușor drumurile lungi. 
Cu siguranță că sistemul multimedia al F-MAX și conectivitatea on-line asigurate la bordul său reprezintă un mare avantaj pentru aceștia, deoarece pot fi oricând în legătură cu cei de acasă. Confortul unei cabine ultra-moderne nu lasă nimic de dorit. Noua sa cabină de 2,5 m, cu un design modern și abordarea orientată spre șofer, oferă confort şi siguranţă, iar conceptul tabloului de bord în stilul cockpit asigură un spațiu ergonomic, în care toate funcțiile sunt ușor accesibile. F-MAX oferă toate acestea cu o podea plană care asigură o înălțime de 2160 mm între înălțimea de la podea la tavan și o ajustare a scaunelor de 260 mm. În plus, modelul F-MAX oferă șoferilor un spațiu de stocare patentat în stil avion și un pat superior inovativ, cu un unghi de pliere de 90 de grade. Suprafața de depozitare supradimensionată, spațiile de depozitare de deasupra capului și zonele de depozitare exterioare de pe ambele părți ale vehiculului sunt ușor de utilizat și ușor de curățat.
Dispozitivele interne de iluminare din zona patului și a compartimentului șoferului, sistemele automate de control a climatizării și caracteristicile de reglare a volanului oferă un confort sporit în cabină. Un mini-frigider și filtru de cafea pot fi incluse la cerere. 
102
Special report

Putere și eficiență

Noul F-MAX are un motor de înaltă performanță cu o putere de 500 CP, 2.500 Nm și 400 kW putere de frânare. Acesta a fost testat pe parcursul a peste 5 milioane de kilometri în 11 țări de pe patru continente, în condiţii climaterice extrem de diferite. Aerodinamica superioară, calibrarea sistemului de propulsie și caracteristicile tehnice asigură de performanțe remarcabile în ceea ce privește consumul de combustibil, cu o marjă de îmbunătățire de 6% față de modelele anterioare, spune producătorul.

Caracteristicile tehnice includ tehnologia E-APU, funcția eco-roll şi cruise control predictiv (Max Cruise). Datorită costurilor scăzute de mentenanță și intervalelor lungi între revizii, noul F-MAX aduce o economie de până la 7% la costurile de întreținere. Transmisia automată ZF cu 12 trepte și diferite moduri de condus, cum ar fi modul Eco și cel Power, ajută la optimizarea consumului de combustibil. 

Tehnologie de vârf
                               
Noul F-MAX oferă asistență de neprețuit la drum, prin sisteme precum Adaptive Cruise Control, Predictive Cruise Control (Max Cruise), sistem avansat de frânare de urgență (Advanced Emergency Brake System), asistență la pornire în rampă (Hill Launch Assist), sistem de avertizare privind încălcarea benzii (Lane Departure Warning), dispozitiv limitator de viteză reglabil și control electronic al stabilității (Electronic Stability Control).
 
103
Special report
Displayul color TFT cu ecran de 8" permite afișarea tuturor funcțiilor vehiculului, de la presiunea anvelopelor, temperatura din exterior, până la funcțiile de evaluare a stilului de condus al șoferului. Designul spectaculos al farurilor F-MAX optimizează vizibilitatea pe timp de noapte, luminând mai puternic drumul, asigurându-vă că nici un detaliu nu scapă din traiectoria de mers a șoferului. Design-ul atractiv al iluminatului de asistență la manevre de parcare, luminile de zi cu LED-uri și iluminarea cu LED opțională îmbunătățesc sistemul de lumini standard al vehiculului.

Ford Trucks este importat pentru piața din România începând cu luna decembrie 2016, prin unicul importator și distribuitor Cefin Trucks.
Cefin Trucks activează de peste 20 de ani în domeniul auto ca furnizor de servicii și produse pentru profesioniștii din lumea transporturilor. Rețeaua de distribuție si asistență tehnică Ford Trucks este prezentă în orașele București, Constanța, Craiova, Timișoara, Arad, Deva, Brasov, Bacau, Suceava, Baia Mare, Oradea si Cluj.


 
104
LANSARE MONDIALĂ
Noua generație de camioane MAN
Producătorul german MAN a lansat chiar la început de an noua sa gamă de camioane comerciale în apropierea frumosului oraș spaniol Bilbao. Bineînțeles, încă de la început trebuie spus că toți specialiștii se așteaptă de la MAN să ofere numai vehicule de ce
Surprizele nu au lipsit, deoarece noua generație de camioane MAN este nu numai puternică, ecologică, cu un consum redus cu 8% față de camioanele din gama anterioară dar și extrem de sigure în trafic. Astfel, acestea stabilesc noi standarde în domeniu în ceea ce privește orientarea șoferului, sistemele de asistență și rețelele digitale.

Revoluția MAN Truck & Bus
Dacă an după an producătorul german a dezvoltat gamele sale de camioane pentru transport comercial pe distanțe lungi, medii sau scurte și pentru construcții pas cu pas, aducând mereu ceva nou și făcându-le din ce în ce mai bune, de această dată surpriza a fost totală: pentru prima dată în 20 de ani, MAN introduce pe piață o generație de camioane complet nouă.
Explicația este simplă: tehnologia a avansat rapid, la fel și cerințele utilizatorilor, sistemele de asistență automate orientate spre șofer și rețelele digitale, mai ales viitorul 5G anunță schimbări majore în domeniul transportului rutier.
105
De exemplu, sistemul automat de asistență rutieră, introdus acum pe camioanele MAN, care poate împiedica accidentele grave în special în traficul aglomerat urban a devansat cu patru ani cerințele legale. Acum 20 de ani, la Munchen era prezentată prima generație de camioane MAN TGA, un eveniment de neuitat pentru cei care au văzut în direct cum se scrie istoria camioanelor. Acesa a fost primul camion care introducea CAN BUS, sistemul central de control al funcțiilor camionului, motoare mai economice și mai puțin poluante, într-un cuvânt tot ceea ce reprezintă acum esența unui camion modern. La începutul anului 2020, MAN a reinventat încă odată camionul.

“Simplifying Business”
De acum 20 de ani și până în prezent, societatea sa schimbat profund. Acum serviciile de conectivitate și digitalizarea transporturilor reprezintă necesități absolute, imediate și nu dezvoltări ale unui viitor mai mult sau mai puțin depărtat.
Transformarea industriei transporturilor este radicală și în plină desfășurare. Volumul de transport rutier va crește la nivelul UE cu 40% în următorii 20 de ani, iar penuria de șoferi profesioniști se adâncește pe an ce trece. Digitalizarea proceselor logistice duce la timpi din ce în ce mai scurți de la transmiterea unei comenzi și până la livrare, iar transporturile, în special cele rutiere, trebuie să țină pasul, pentru a nu încetini ritmul de livrare. Clienții firmelor de transport se așteaptă ca acestea să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică, iar proprietarii de camioane așteaptă rezolvarea noilor provocări ale societății actuale de la producătorii de camioane. Ca un răspuns la toate aceste probleme, MAN a lansat o nouă generație de camioane pentru a oferi un răspuns la toate așteptările clienților. 

Astfel, MAN se concentrează pe patru direcții de dezvoltare a mașinilor sale:
-    Optimizarea muncii șoferului prin oferirea unui spațiu de condus prietenos și inteligent,
-    Eficiența vehiculului, aici fiind inclus consumul de combustibil, reducerea noxelor, capacitatea de transport
-    Fiabilitatea camionului și reducerea timpilor de inactivitate,
-    Un parteneriat puternic, profesionist cu clienții.


 
106
LANSARE MONDIALĂ
Camionul potrivit penru fiecare aplicație
Prin dezvoltarea noii generații de camioane, MAN sa concentrat asupra șoferului și a cerințelor fiecărui tip de transport. Rezultatul: o gamă de camioane perfect adaptată pentru fiecare transport:
 • Seriile  TGL, TGM, TGS and TGX  de la 7.5 la 41 tone,
 • Opt tipuri de cabine diferite,
 • Șasiul corespunzător pentru fiecare tip de activitate
Fiecare tip de transport are provocările sale specifice. Un camion preparat pentru transporturi internaționale de durată lungă trebuie să ofere nu numai un consum redus de combustibil și o funcționare ergonomică, care să asigure șoferului o conducere relaxată și fără oboseală, ci și să ofere o zonă specifică pentru odihnă și alta pentru somn. Aceste cerințe îndeplinite, le permit șoferilor să se regenereze optim în timpul pauzelor, deoarece numai atunci când sunt complet odihniți pot fi suficient de concentrați pentru a conduce camionul într-un mod sigur și ecologic. 
Sisteme de asistență, cum ar fi conducerea semiautomată în trafic, evitarea blocajelor sau funcția de asistare la întoarcer, oferă o siguranță suplimentară. Securitatea este esențială pentru șoferi nu numai în cadrul deplasărilor de lungă durată, dar și în cadrul activității pe șantierele de construcții sau în cazul activităților de distribuție. O vizibilitate bună și afișarea optimă a informațiilor importante de conducere sunt esențiale în situații de conducere urbană și în zonele înguste, mai ales atunci când condițiile de livrare ale mărfii sunt dificile.  Înălțimea șasiului, cabina, modul în care este concepută intrarea și ieșirea șoferului din aceasta, toate trebuiesc proiectate corect și în corelație cu fiecare activitate. 
107
Astfel, camioanele pentru distribuție urbană sau care operează servicii de municipalitate trebuie să ofere un mod de a coborî și a urca în camion simplu și rapid, dar foarte sigur. La fel, șasiul este diferit atunci când un camion lucrează în pădure, pe un șantier sau colectează deșeuri. Din acest motiv, MAN a proiectat noua gamă de camioane sub formă modulară, pentru a putea satisface cerințele diferitelor sectoare de activitate din economie și a îndeplini sarcini oricât de grele.
Despre MAN și ... MAN
Păstrarea pentru noua generație de camioane a ceea ce a fost încercat de către clienți cu succes sau testat în laborator și a dat cele mai bune rezultate, precum și noile tehnologii, absolut necesare acolo unde este cazul, reprezintă baza tehnologică noii game de camioane MAN.
MAN TGX
Astfel, camioanele de transport pe distanțe mari sau cele destinate transporturilor grele păstrează caracteristicile noii game MAN TGX, caracterizate prin cabinele lor largi, lungi și înalte.  Ca și până acum, noul MAN TGX este dezvoltat pe baza a trei tipuri de motoare: vârful de gamă MAN D38 care dezvoltă până la 640 CP; gama medie MAN D26 de la 430 CP la 510 CP și pentru transportul ușor gama  MAN D15 cu puteri de la 330 la 400 CP. Pe lângă combinațiile clasice 4x2 și 6x2 întâlnite pe capetele tractor sau șasiu lung, variantele constructive 6x4 și 8x4 sunt în continuare disponibile pentru TGX, deoarece reprezintă o alegere populară printre transportatorii specializați. În plus, capul tractor 4x2 pentru bene de șantier, poate fi comandat opțional cu sistemul MAN HydroDrive, acționarea hidrostatică a punții față asigurând tracțiune suplimentară pe suprafețe neasfaltate Cu această diversitate de opțiuni, MAN TGX acoperă o gamă cuprinsă între 18 și 41 de tone greutatea totală. În cazul aplicațiilor grele, este posibil ca masa totală să atingă chiar și 250 de tone.
 
108
LANSARE MONDIALĂ
MAN TGS
Noul camion MAN TGS este dedicat, ca și până acum, activităților de construcții grele, de distribuție și servicii municipale. Această serie de modele se caracterizează prin cabine înguste, deoarece în aplicațiile obișnuite este esențială atât greutatea mică neîncărcat, cât și vizibilitatea bună. În ceea ce privește unitățile de putere, MAN vine pentru aceată gamă cu motoare din clasa D26 sau D15, acoperind o gamă largă de putere între 330 și 510 CP. 

MAN TGS oferă cele mai numeroase configurații, fie că vorbim de 4x2 și 6x2, capete tractor cu semiremorcă sau șasiu, sau de clasicele 6x4, 8x2 și 8x4, pretabile pentru o mare varietate de sectoare de activitate, sau chiar structurile speciale cu tracțiune integrală pentru teren accidentat, cu configurație 4x4, 6x6, 8x6 sau 8x8.  Dacă vehiculul se deplasează cu precădere pe drumuri asfaltate, iar tracțiunea suplimentară este necesară doar ocazional, MAN HydroDrive poate fi combinată cu un MAN TGS cu 2, 3- sau 4 axe. Cu o asemenea varietate de alegeri, greutatea brută a vehiculului noului MAN TGS variază între 18 și 41 de tone. 

MAN TGL & MAN TGM
Noile camioane de tonaj ușor și mediu sunt cele din seriile, clasice, MAN TGL și MAN TGM. Aici pot fi alese una dintre cele patru tipuri de cabine înguste, complet reproiectate: scurtă, lungă, înaltă cu un pat și cu cabină lungă pentru echipaj. Cabina lungă pentru transport echipaj este utilizată în industria construcțiilor, de către furnizorii de servicii municipale, precum și de serviciile de urgență. 
Noul MAN TGL are acum un motor cu 4 cilindri D08, pentru acesta sarcina totală de transport fiind cuprinsă între 7,5 și 12 tone. În cazul în care puterea dezvoltată de aceste motoare, cuprinsă între 160 și 220 CP nu este suficientă, TGL poate fi echipat și cu motorul D08 cu 6 cilindri de 250 CP. Acest motor reprezintă unitatea de bază pentru gama MAN TGM, care extinde puterea motorului până la un 320 CP (6 cilindri, motor D08). 
109

The new MAN TGS. #SimplyMyTruck

Noul  MAN TGM continuă tonajul total de acolo de unde se oprește MAN TGL, oferind variante constructive de 12, 15,18 și până la 26 tone greutatea brută a vehiculului. În timp ce MAN TGL este disponibil exclusiv în versiunile 4x2, MAN TGM oferă, de asemenea, configurații pentru roți 6x2, 6x4 și 4x4, ceea ce îl face atractiv nu numai pentru distribuția medie și grea, dar și pentru multiple aplicații în construcții, servicii municipale și ca vehicule de pompieri.

The new MAN TGX. #SimplyMyTruck

110
DRIVE TEST T&B
IVECO
Prima flotă de camioane alimentate cu CNG din România

Ieşirea din tipare a fost mereu dificilă. În primul rând, din punct de vedere psihologic. Dar mereu au existat „nebuni” frumoşi, care au sărit „gardul” şi au inventat sau au trasat noi direcţii, adoptate apoi de toată lumea. La fel se întâmplă şi atunci când vine vorba despre renunţarea la clasicul motor Diesel şi trecerea la carburanţi alternativi. E la modă să se vorbească despre electric, dar, cel puţin în domeniul transporturilor, acest mod de deplasare nu este unul viabil. Cel puţin nu acum. 

În povestea de astăzi, „nebunii” sunt IVECO şi compania Ness Proiect Europe, o companie din România, care a decis că e momentul să facă o schimbare, atât în folosul propriei afaceri, cât şi pentru cei din jur prin amprenta pe care o lasă asupra mediului. Compania care activează în domeniul construcţiilor, transportând diverse agregate, a decis să achiziţioneze o flotă de 10 camioane IVECO STRALIS NP, alimentate cu CNG (Compressed Natural Gas), prima flotă de acest gen din România. „A fost o decizie îndrăzneaţă, venită după o lungă perioadă de studiu, de calcule. Din fericire, am găsit în IVECO un partener de încredere, am făcut aceste calcule împreună şi ne-au convins să facem acest pas, iar această achiziţie poate îi va încuraja şi pe alţii să îşi schimbe modul de gândire. Aceste camioane vor avea un impact mare asupra afacerii noastre, prin reducerea costurilor legate de consumul de carburant, şi unul mai mic asupra mediului înconjurător în comparaţie cu un

111
Trucks & Bus

camion alimentat cu motorină. Compania noastră a avut mereu grijă faţă de mediu, fiind prima care a ridicat o hală verde.” , susţine Mihai Vaida, administratorul Ness Proiect Europe. 

Putere egală, costuri mai mici
Cele zece camioane sunt echipate cu motoare „Cursor”, dezvoltă 460 de cai putere, au un cuplu de 2.000 Nm şi vor ieşi pe stradă începând chiar din această lună. Aşadar, IVECO STRALIS NP arată şi funcţionează ca un camion „clasic”. La fel, dar nu chiar... „Pentru funcţionarea cu CNG, modificările aduse camioanelor sunt minime, cele mai mari fiind cele legate de stocarea gazului sub presiune. Cele mai mari schimbări nu se văd însă cu ochiul liber. În comparaţie cu un motor Diesel Euro VI, IVECO STRALIS NP generează cu 99% mai puţine particule în suspensie(PM), cu 60% mai puţin dioxid de azot(NO2) şi cu 80% mai puţin CH4.
În plus, vorbim despre un motor mult mai silenţios, deşi este la fel de puternic. STRALIS NP este ideal pentru transportul pe distanţe scurte, autonomia sa fiind de 570 de kilometri. Toate acestea fără să se facă rabat din punct de vedere al confortului şoferului. Ba dimpotrivă, avem vibraţii mai puţine, zgomot mai mic! Şi o cutie automată extrem de uşor de folosit, inclusiv cu un modul de balans, pentru ieşirea din situaţii dificile. Pentru STRALIS NP, reviziile se fac la 90.000 de kilometri, aşadar şi timpul petrecut în service este mult redus. Nu vrei un camion care stă mult timp prin ateliere, în loc să producă.”, a mărturisit Radu Apostu, manager de produs la IVECO. 

112
DRIVE TEST T&B
Poluarea ucide şi în România
Realitatea este că transporturile ucid! Peste tot în lume, deci şi în România. 30 de români mor în fiecare zi din cauze asociate poluării, sunt cam 11.000 de oameni pe an. Este clar că trebuie făcut ceva! Potrivit studiilor, 25% din emisiile de CO2 sunt generate de traficul greu. Din 2025, nivelul de CO2 va trebui reduse cu 15%, iar din 2030 cu 30%.”, a anunţat Dumitru Becşenescu, preşedintele NGVA România.
Dar, în acest moment, România nu încurajează cumpărarea de vehicule comerciale care funcţionează cu altfel de carburanţi, aşa cum o fac ţări din vestul Europei. De exemplu, Germania, care acordă o subvenţie de 8.000 de euro pentru fiecare camion alimentat cu CNG şi 12.000 de euro pentru cele alimentate cu LNG, 
113
Trucks & Bus

cu un plafon maxim de 500.000 de euro pentru fiecare companie. „În România, nu există în acest moment un program pentru vehicule comerciale alimentate cu combustibili alternativi. Studiem această posibilitate, iar pentru asta avem nevoie de părerile companiilor. Ba chiar luăm în calcul finanţarea pentru ridicarea staţiilor de alimentare cu CNG.”, a declarat Paul Şerbănescu, şeful Biroului „Strategii-Programe” în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Asta deşi interes există. 

„În ultimii 3 ani (perioada 2016 - 2018), parcul național auto al României s-a îmbogățit cu 2.417 autovehicule care funcționează cu CNG, într-un ritm relativ constant de creștere de 14% pe an. 

Dintre acestea, numărul autovehiculelor comerciale (camioane și autobuze) este de 162, ceea ce reprezintă un procent de aproape 7%. Staţiile ITP sunt pregătite pentru a realiza inspecţia tehnică periodică a acestor vehicule, softurile au fost modificate, iar inspectorii ITP instruiţi.”, susţine George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român. „De la an la an, IVECO produce tot mai multe vehicule comerciale alimentate cu CNG, deci oamenii şi-au dat seama că se poate şi altfel, atât din raţiuni economice, cât şi din raţiuni care ţin de mediu. Pentru un astfel de pas este nevoie însă de infrastructură, altfel acest mod de a transporta nu se poate dezvolta.”, a declarat Nicolo Vicenzo, Business Director IVECO pentru România, Cehia şi Slovacia. 

114
DRIVE TEST T&B
Volkswagen Crafter
Artizanul german

A venit căldura, temperaturile sunt tot mai ridicate şi în sfârşit ne putem bucura de razele soarelui. Dar creşterea temperaturilor vine cu o mare problemă, cum duci copilul la şcoală cu sandviciuri cu ton în ghiozdan fără ca acestea să se strice? Lada frigorifică e prea mare, în torpedou nu aş fi avut curaj... Dar mi-a venit o idee! Iau un Volkswagen Crafter Furgon frigorific în teste! 

I-am sunat pe prietenii de la @Volkswagen Autovehicule Comerciale şi mi-au dat o maşină care să „facă frig” până la şcoală. Şi m-am plimbat cu ea trei zile, cu sau fără sandviciuri la mine. La început, mă tot întrebam… Este, oare, cel mai recent Crafter doar o nouă dubă albă pe şosea? Cei de la Volkswagen spun un NU răspicat şi nu se referă doar la culoare. Primul lucru pe care l-am remarcat la această maşină este forma conică a caroseriei, menită să îi crească aerodinamicitatea şi, implicit, să îi scadă consumul. Apoi, în timp ce păşeşti spre ea, n-ai cum să nu remarci blocurile optice mari şi grila impunătoare. În ciuda dimensiunilor, acestea au un aspect elegant pentru o autoutilitară. De altfel, întreaga linie a lui Volkswagen Crafter are un „aer” de autoturism, nu de dubă, deşi ştim că germanii sunt ceva mai conservatori în această privinţă. Această maşină, deşi este una utilitară, are un aspect mai „omenesc” şi mai apropiat de vremurile în care trăim. 

115
Trucks & Bus

Confort și siguranță
La interior, aceeaşi senzaţie! Se simte „aerul” german de îndată ce deschizi portiera, acea sobrietate renumită a lor. Planşa de bord, instrumentele, culorile alese-toate „emană” o aparentă simplitate, dar, de fapt, este vorba despre eficienţă. Fiecare buton, fiecare manetă, fiecare ceas sunt la îndemâna ta, au fost gândite să fie la o întindere de mână distanţă. 


De altfel, dacă ignori poziţia înaltă de condus, care îţi oferă o vizibilitate excelentă, şi oglinzile laterale uriaşe, ai putea avea senzaţia că eşti la volanul unui autoturism marca Volkswagen, nu a unei dube. Această senzaţie se accentuează la drum şi poţi uita foarte repede că rulezi cu o maşină care are o capacitate de încărcare de 14 metri cubi, peste o tonă sarcină utilă-versiunea condusă de mine, nu cu un Volkswagen Golf. 

116
DRIVE TEST T&B

Maşina este echipată cu aer condiţionat semiautomat, iluminat interior cu LED-uri (foarte puternice, apropo), semnalizatoare laterale tot cu LED, sistem infotainment cu conectare a telefonului prin Bluetooth, prize USB, nenumărate spaţii de depozitare şi suporturi pentru pahare etc-toate îţi fac viaţa mai frumoasă la bord. Evident, dacă îţi doreşti mai mult de atât, poţi să îţi dotezi maşina cam cu orice, lista opţionalelor fiind aproape infinită. Pilot automat adaptiv, faruri LEG, display color, sistem infotainment cu touch-screen, navigaţie, cameră pentru mersul cu spatele, senzori de lumină şi de ploie, aer condiţionat automat, scaune încălzite, scaun cu pernă de aer etc! Însă chiar şi în versiunea condusă de mine, fără toate „nebuniile”, viaţa la bord este cât se poate de plăcută chiar şi în cazul unui Crafter mai puţin echipat. 
Aşa ar şi trebui să fie dacă lucrezi 8-10 ore pe zi într-o astfel de maşină! Te simţi bine, dar şi siguranţa are importanţa ei, iar germanii nu s-au „jucat” aici. ABS, ESP, ASR cu diferenţial blocabil EDL, asistent la plecarea din rampă „Hill Start Assist”, sistem de frânare „Multi Collision Brake”, sistem de frânare hidraulic cu circuit dual şi amplificator vacuum, semnalizarea frânărilor de urgenţă, asistent la vânt lateral „Cross Wind Assist” şi multe altele. Iar eforturile producătorului german au fost răsplătite şi se reflectă în distincţia pe care Volkswagen Crafter Furgon a primit-o:„INTERNATIONAL VAN OF THE YEAR 2017”!

117
Trucks & Bus

La drum... lung
Motorul de 2.0 litri Euro 6, 140 de cai putere şi un cuplu de 340 Nm îşi face bine treaba, fiind „împerecheat”, în cazul versiunii testate, cu o cutie manuală cu şase trepte. Primele trei trepte sunt scurte pentru a uşura demarajul cu maşina încărcată, iar următoarele trei permit schimbări mai lungi, atunci când te „aşezi” la drum. Este disponibilă şi o cutie automată cu 8 trepte, dacă vrei să stai şi mai comod. Dacă tot vorbim despre motoarele care echipează Volkswagen Crafter, trebuie spus că există şi propulsoare de 102 cai putere, 122 şi 177, acesta din urmă fiind montat pe varianta 4MOTION. După trei zile de plimbare, circa 200 de kilometri parcurşi urban şi extraurban, inclusiv pe autostradă, am reuşit un consum mixt de 9,2 litri/100 de kilometri, pentru reducerea consumului fiind foarte utile indicatorul pentru schimbarea treptelor de viteză şi sistemul Start/Stop. 
Pentru o încărcare mai uşoară şi mai rapidă, în cazul versiunilor Crafter echipate cu tracţiune faţă, pragul a fost coborât cu 100 de milimetri, iar uşa culisantă are o deschidere de 1.311 de milimetri. Bine, în cazul meu era blocată, fiind vorba despre o autoutilitară frigorifică. Volkswagen Crafter Furgon se mai laudă şi cu cea mai mare înălţime a compartimentului de marfă, de 2.196 de milimetri, fiind disponibile trei versiuni de lungime şi trei de înălţime. 

Şi, dacă vă făceaţi griji, sandviciul a ajuns la şcoală rece ca-n frigider. Bine, şi caietele sau cariocile... L-am lăsat fericit în faţa şcolii, aveam cea mai „cool” maşină dintre toţi părinţii. După câteva zile, şi-a dorit o bicicletă nouă, mai mare, iar sora lui a vrut o trotinetă. Ghiciti cu ce maşină am mers să le cumpăr!

118
TESTELE U&C
Special test
Distribuția se poate şi altfel! DAILY!

Încet-încet, lumea întoarce spatele unuia dintre „copiii” săi, motorul Diesel. Europa, în mod special! Regulile pe bătrânul continent sunt tot mai stricte, iar autorităţile europene se străduiesc din răsputeri să scoată din oraşe, cel puţin, aceste motoare. Nu este deloc simplu, nu se va întâmpla peste noapte, dar direcţia este dată deja. Deocamdată, transporturile naţionale şi internaţionale nu vor fi foarte afectate, dar cele regionale şi, în special, cel local... da! 

Restricţiile de circulaţie pentru maşinile echipate cu motoare Diesel, limitarea nivelului de poluare fonică, taxele şi suprataxele, toate îi „împing” pe producătorii de vehicule să caute alternative. Unii dintre ei n-au fost nevoiţi să caute prea departe, cum este IVECO. Ei au fost doar până la „Arhivă”, au suflat praful de pe dosarul pe scria „CNG” şi s-au apucat de treabă, căci deţin tehnologia motoarelor alimentate cu Gaz Natural Comprimat de vreo două decenii. 
Dar ce este acest CNG? Pe scurt, este gazul natural extras din zăcămintele aflate în subteran, el fiind transportat prin conducte până la casele noastre, la aragaz. Dintre toţi combustibilii fosili, CNG este cel mai puţin poluant, arderea fiind aproape completă. Drept urmare, particulele care rămân în urma unei maşini care funcţionează cu CNG sunt mult reduse, chiar şi cu 95%.

119
DISTRIBUTIE

Aşadar, mai puţine emisii de monoxid şi dioxid de carbon, oxizi de azot(cancerigeni), dar şi un mod de funcţionare mult mai silenţios. Toate aceste caracteristici îl transformă în candidatul ideal pentru viitorul titlu de „campion” al transportului urban. 
Moștenirea Natural Power
Revenind la IVECO, după ce anul trecut am realizat un drive-test cu STRALIS NP (https://infocamioane.ro/2018/08/05/iveco-stralis-np-poate-schimba-mentalitati/), am vrut să cunosc şi vedeta transportului urban, IVECO DAILY. Am ales, din nou, versiunea NP(Natural Power), ca să vedem cum se descurcă „alternativa”. 
Recunosc că testul de anul trecut cu STRALIS NP a reuşit să îmi schimbe părerea despre motoarele alimentate cu CNG, aşa că, de data aceasta, am pornit la drum mult mai încrezător. Primele lucruri pe care le-am observat la maşina testată au fost jantele şi grila radiatorului, toate vopsite în albastru dintr-un motiv extrem de simplu: pentru a sublinia că avem de-a face cu o maşină diferită faţă de celelalte de pe stradă. Şi, de ce nu, că avem de-a face, probabil, şi cu un şofer diferit faţă de ceilalţi, unul mai responsabil, mai grijuliu. 
Din exterior, dacă ignori inserţiile albastre şi autocolantele, evident, pare un DAILY obişnuit, dar cu puţină atenţie poţi remarca sub maşină cele trei compartimente ale rezervoarelor de gaz, câte unul pe fiecare latură şi unul în spate. Din interior nu-ţi dai seama chiar deloc până nu învârţi cheia în contact şi constaţi... liniştea. Fără „cloncănitul” de motor Diesel, fără scuturături şi vibraţii, motorul de 3.000 de centimetri cubi a pornit liniştit, de parcă nici nu era acolo. 

Cum arată o călătorie liniștită... în România
N-am zăbovit şi am pornit la drum, dornic să o descopăr. Versiunea condusă de mine era echipată cu o cutie de viteze automată cu 8 trepte HI-MATIC, aşa că am selectat „Drive” şi am părăsit curtea IVECO. Am nimerit direct în „iadul” oricărei maşini, o şosea de centură plină de gropi, şanţuri şi extrem de aglomerată. Deh, era vineri! Ştiţi cum sunt abuteiajele astea, stai câte 10 minute pe loc, apoi, fără nicio logică se pleacă în trombă de pe loc, iar dacă nu eşti atent sau nu te ajută maşina, rămâi „de căruţă” şi te înjură toată lumea. În mod surprinzător pentru un vehicul comercial de şapte metri lungime şi vreo 2.600 de kilograme, putem vorbi chiar despre porniri sportive la IVECO DAILY NP, în special dacă ai selectat modul „Power” al cutiei. 

120
TESTELE U&C

Dacă nu vrei astfel de porniri, modul „Eco” e ca şi cum ai sta în şezlong pe o plajă din Grecia. Cutia schimbă extrem de fin, de parcă ai transporta mereu doar ouă, nu vrea să te deranjeze, nu vrea să ştii că există, iar motorul de 140 de cai putere abia atinge 1.200, 1.300 de rotaţii pe minut. Este exact ceea ce ai nevoie când „arzi gazul” în aglomeraţie, bară la bară. Şi dacă tot e linişte în maşină, poţi să te aşezi mai bine în scaunul cu pernă de aer, să laşi jos cotiera şi să asculţi nişte muzică. Sau ce vrei tu, chiar şi basme, căci sistemul de infotainment din DAILY se poate conecta la telefonul tău prin Bluetooth sau diverse tipuri de mufe. Sau poţi bea cafea, apă sau suc din paharele şi sticlele pe care le poţi aşeza în numeroasele suporturi speciale aflate pe consola centrală şi în portiere. Iar dacă eşti în urmă cu actele şi nu pare că te vei mişca prea curând de pe loc, poţi să transformi spătarul scaunul din mijloc într-un mic birou, vei avea chiar şi un clipboard la îndemănă, şi să te apuci de completat foi de parcurs, avize, facturi etc. 
Nu-ţi vor zbura nici foile, căci nu va trebui să stai cu geamul coborât. Setezi temperatura dorită a sistemului de climatizare automată, apeşi butonul „Auto” şi gata. Îţi vezi liniştit de ale tale, oricare ar fi ele. Şi după mult timp

petrecut în coloană, vei descoperi plăcerea de a conduce. Scaunul cu pernă de aer şi multe reglaje „face toţi banii”, mai ales pe şoselele noastre, şi absoarbe toate şocurile. Versiunea testată avea pe puntea spate suspensie cu foi de arc, aşa că a fost ceva mai săltăreaţă la denivelări, dar asta şi pentru că maşina nu era încărcată! 
Sigur pe mașina ta
Opţional, DAILY NP poate fi echipată cu suspensie pneumatică pe puntea spate. La capitolul ţinută de drum, stă foarte bine, cu o direcţie precisă, ruliu mic şi zgomot interior redus chiar şi la mersul pe autostradă, cu o viteză de 110-120 km/h pe pilot automat. Şi dacă tot vorbim despre drum, trebuie să vorbim şi despre sistemele de siguranţă. Dincolo de airbag-uri şi ABS, IVECO a implentat în dotarea standard pentru toate versiunile sistemul ESP 9, care înglobează cele mai noi tehnologii din domeniu. El include EBD(Electronic Brake Distribution), ASR (Anti Slip Regulator),  Hill Holder, HBA (Hydraulic Brake Assist), LAC (Load Adaptive Control), TSM (Trailer Sway Mitigation), RMI (Roll Movement Intervention) şi ROM (Roll Over Mitigation). 
În ciuda dimensiunilor sale, IVECO DAILY frânează excelent datorită sistemului cu discuri ventilate şi pentru roţile din spate. Am aflat şi eu asta, dar şi şoferul unui autoturism 

121
DISTRIBUTIE

mult prea grăbit pentru a da prioritate într-o intersecţie din Capitală... 
La capitolul opţionale, discuţia este şi mai lungă. Poate fi dotată cu sistem de alertare în cazul părăsirii benzii de mers, frânare automată de urgenţă, cameră pentru mersul cu spatele, pilot automat adaptiv, tabletă integrată cu funcţie de „oglindire” a telefonului şi multe altele. 
Cu un spaţiu de încărcare de 16 metri cubi, această dubă poate căra mult. Foarte mult, dar este limitată legal la o masă maximă admisă de 3.500 de kilograme. Aşadar, sarcina utilă pentru drumurile publice este de aproximativ 900 de kilograme. 

Testul de consum - momentul adevărului
În ceea ce priveşte consumul, după trei zile de condus în regim de oraş, autostradă şi drumuri naţionale, acesta a fost de 12 kilograme de gaz la suta de kilometri. La un preţ de 4,2 lei pentru un kilogram putem trage concluzia că fiecare sută de kilometri parcursă a costat sub 50 de lei. 
Comparativ cu un model clasic, cheltuielile legate de consumul de carburant sunt cu 10-15% mai mici. 
La fel şi costurile legate de întreţinerea maşinii. Versiunea testată avea rezervoare de gaz cu o capacitate de 246 de litri, la care se poate adăuga, suplimentar, un rezervor cu 30 de litri. Mai avem şi un rezervor de benzină de 14 litri pentru situaţii de urgenţă sau porniri la -15 grade, aşa că, per total, autonomia autoutilitarei este de aproximativ 500 de kilometri. Este foarte adevărat că, deocamdată, numărul staţiilor de alimentare cu CNG este mic în România, aşa că IVECO DAILY NP nu se pretează pentru cursele lungi, dar tocmai asta e ideea. DAILY NP vine ca o soluţie pentru transportul urban, cu cheltuieli mai mici şi un aer mai curat.

122
Special News
PREMIERĂ NAȚIONALĂ
Primul Ford F-MAX din România merge la Cluj


Cefin Trucks, unicul importator și distribuitor al brandului Ford Trucks în România, anunță livrarea primului F-MAX (“Camionul Anului 2019”) către VESNA GS. Modelul este un F-MAX 1850 T automat, cu intarder, kit de basculare și climă în staționare. Compania VESNA GC, care se ocupă cu comerțul și distribuția de acumulatori auto, are în plan achiziția a două noi vehicule similare, în viitorul apropiat. 
“Lansarea F-MAX în România, în octombrie 2018, a adus pieței românești vârful de lance existent în segmentul de capete tractor la nivel internațional. Mai mult decât atât, pentru a veni in sprijinul clienților noștri, F-MAX are cel mai accesibil preț de pe piată și

este disponibil, în varianta standard, cu toate opționalele de confort pentru șofer, în valoare de aproximativ 4.500 de euro”, spune Stefano Albarosa, fondator și CEO Cefin Trucks. “De la lansare și până acum am înregistrat deja 30 de unităti contractate, iar livrarea către VESNA GC din Cluj inaugurează drumul către success al F-MAX în România. Performanțele sale recunoscute au facut să avem un bilanț atât de bun al comenzilor în doar patru luni de prezența a sa pe piata locală, în contextul în care decizia de cumpărare a fost facută pe baza prezentării de produs și a vizionării statice a vehiculului, la evenimentele de prezentare a acestuia, neavând unitați pe stoc sau disponibile pentru demo în această perioadă”.

123
Trucks & Bus

“Colaborarea noastră cu Cefin Trucks a început în vara lui 2018, când am comandat și ne-a fost livrat primul nostru model marca Ford, 1848T XHR. Ne-a fost clar înca din acel moment că avem în echipa Ford un partener de încredere, pe termen lung, care ne poate susține în planurile de dezvoltare a afacerii și de livrare a unor servicii la cel mai înalt nivel de calitate și promptitudine. În decembrie 2018, când ne-am dorit completarea flotei noastre, ne-a convins detașat configurația F-MAX cu un număr important de opționale incluse în preț și leasingul operațional cu UCL FM”, declară Robert Szekely, administratorul Vesna GC. 
Desemnat de 23 de membri ai juriului din 23 de țări „Camionul Anului 2019”,F-MAX vine cu o cabină spațioasă, de 2,5 m lățime, podea complet plată și înălțime internă de 216 cm. Bordul are un design de tip cockpit, toate funcțiile fiind ușor accesibile. Sentimentul de spațiu generos oferit de cabină este completat de câteva soluții inovatoare, precum dulapuri de stocare cu capace stil avion sau patul de sus cu un unghi de pliere de 90 de grade. Noua cabină este foarte silențioasă, iar treptele de acces sunt complet etanșe la apă și praf. Scaunul șoferului are o gamă de ajustare de până la 260 mm, tapițerie din material respirabil de înaltă calitate și design ergonomic pentru un suport lombar optim. Noul F-MAX este echipat cu un motor Ecotorq de 500 CP și 2500 Nm, cuplat la o transmisie automată ZF cu 12 trepte, care dispune și de moduri de condus, precum Eco și Power. Aerodinamica superioară, calibrarea sistemului de propulsie și caracteristicile tehnice asigură o reducere a consumului de 6% față de modelele anterioare. Costurile de întreținere sunt și ele mai mici cu până la 7%. F-MAX oferă o gamă generoasă de sisteme de asistență, printre care se numară Adaptive Cruise Control, Predictive Cruise Control (Max Cruise), Advanced Emergency Brake System, Hill Launch Assist, Lane Departure Warning sau Electronic Stability Control.

124
DRIVE TEST T&B
Mercedes-Benz clasa X, V6
Nu e pick-up! E o declaraţie!

Într-o lume a SUV-urilor, şi acestea tot mai mici şi mai rotunjite, e greu să mai găseşti o maşină care să te reprezinte. Mai ales când ai 1,90 şi 100 de kilograme... O alternativă pentru cei ca mine, care încă mai caută masculinitatea la o maşină, a rămas pick-up-ul. Maşini mari, impunătoare, tip „cărămidă”, aşa cum îmi place. Dar şi acestea au minusurile lor, deşi eu nu le consider aşa. Nu sunt nici prea elegante, nici prea confortabile. E normal, sunt maşini construite pentru muncă, aşa că producătorii s-au concentrat pe alte aspecte. Poţi foarte bine să mergi cu ea la munte, poţi să cari materiale de construcţie, laptele de la stână sau paiele pentru cai, dar nu prea îţi vine să te afişezi cu ea în parcarea unui club de fiţe din nordul Capitalei sau în Centrul Vechi. Mă rog, eu n-aş avea o problemă...

Ei bine, exact pe acest segment l-a ţintit Mercedes-Benz cu pick-up-ul său X350 d, motor V6! „Să fie bestie, dar să fie una elegantă!”, şi-or fi zis, probabil, şefii companiei germane. 

Şi le-a ieşit... Am luat maşina într-o vineri dimineaţă, mă aştepta în parcare, la „încălzire”. Primul lucru pe care l-am remarcat a fost zgomotul motorului. „Ronţăia” cuminţel în cuşca lui, dar avea ceva ascuns în „glas”, doar că nu îmi dădeam seama prea bine ce. Am dat repede uitării „ronţăitul”, de îndată ce am urcat în maşină şi am închis portiera după mine.

M-am uitat repede peste acte şi mi-a sărit în ochi greutatea maşinii. Eh, la 2.300 de kilograme, numai rapidă nu e! 

125
Trucks & Bus

Aveam să îmi înghit vorbele 20 de secunde mai târziu, imediat după ce am ieşit din curtea reprezentanţei. Am călcat acceleraţia şi am apucat să clipesc o singură dată. Când am redeschis ochii, circulam cu mult peste viteza legală. Ştiu, e un autodenunţ, dar e unul cu zâmbetul pe buze! Aaaa, deci asta era cu „ronţăitul”! Bine, au mai fost nişte indicii pe care le ignorasem: faptul că vitezometrul se opreşte la 260 de kilometri pe oră şi că în punctul cel mai de sus al său, acolo unde indicatorul stă perfect vertical, viteza arătată e de 120 de kilometri pe oră, nu 80-90 ca la alte pick-up-uri! Dacă tot vorbim despre motor, haideţi să vă dau câteva cifre. Are o capacitate cilindrică de 2.987 centimetri cubi, şase cilindri în V, 258 de cai putere şi un cuplu de 550 Nm disponibil pe o plajă extrem de largă, cuprinsă între 1.400 şi 3.200 rpm. Drept urmare, X350d atinge „suta” în 7,9 secunde, viteza maximă fiind limitată electronic la 205 km/h. V-am spus că am apucat să clipesc o singură dată?! Chiar dacă „suratele” din clasa X au motoare concepute împreună cu Nissan, versiunea X350d este echipată cu un motor cu sânge pur german. La fel şi cutia 7G-Tronic, puterea fiind transmisă la roţi de sistemul Mercedes-Benz 4matic! Tracţiunea 4x4 este permanentă şi este uşor de înţeles de ce.

În acest mod, treptele de viteză sunt schimbate pe la 1.200 de turaţii, iar motorul este ţinut în frâu cu multe lanţuri. Modul Confort este cel care se activează atunci când porneşti maşina şi este „calea de mijloc” între Eco şi Sport. Adică „lesa” e ceva mai lungă, dar tot legat e câinele. În modul Sport, lucrurile se schimbă radical. Treptele de viteză sunt schimbate aproape de linia roşie, iar motorul V6 rupe „lanţul”. Şi nimic nu îi stă în cale un rottweiler nervos, scăpat din lanţ. Nu ştiu exact ce a fost în capul inginerilor Mercedes-Benz, dar modul acesta Sport este o nebunie, o „dileală”, cum ar spune un prieten. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre un pick-up!

126
DRIVE TEST T&B

Geamurile spate sunt şi ele electrice, cu o tentă fumurie, deci „comorile” vor fi protejate de razele puternice ale soarelui. Butoanele din habitaclu sunt elegante, mai degrabă specifice unui SUV premium, fiind extrem de plăcute la atingere. Singurul buton care nu arată premium şi aduce aminte de Nissan Navara este cel care comandă sistemul de tracţiune. Cum vă spuneam, la X350d, tracţiunea 4x4 este permanentă, cu o distribuţie de 60 la 40 în favoarea punţii spate, dar se poate trece în mers, până la viteza de 100 km/h în modul 4H, unde distribuţia este împărţită egal, 50-50.

Pentru situaţii dificile, se poate activa modul 4L, cu reductor. Pentru acest mod, este nevoie de oprirea vehiculului şi trecerea manetei cutiei de viteze în poziţia N. În partea de jos a habitaclului, proiectanţii Mercedes-Benz au păstrat “aerul” de pick-up, folosind plastic mai dur. La capitolul siguranţă, avem din nou atuuri de SUV. Airbag-uri peste tot, sistem de avertizare în caz de coliziune, ESP, Hill Descent Control, Hill-Start Assist, sistem de avertizare pentru părăsirea benzii de mers(volanul vibrează, iar roţile de pe partea opusă benzii spre care te îndrepţi frânează uşor, practic maşina trage înapoi către banda corectă), sistem de recunoaştere a semnelor de circulaţie etc. Un alt mare plus al X350d sunt farurile cu LED, care asigură o vizibilitate excelentă în orice condiţii. De altfel, Mercedes-Benz X-class este unul dintre puţinele pick-up-uri din istorie care au primit 5 stele la testele EuroNCAP, oferind un grad de protecţie de 90% pentru adulţi, 87% pentru copii şi 80% pentru pietoni, în ciuda capotei uriaşe.

127
Trucks & Bus

Dacă tot vorbim despre scaune, trebuie spus că în X350d se stă foarte confortabil. Scaunele din faţă sunt încălzite şi au o susţinere laterală excelentă, fiind plăcute la drum lung şi eficiente în offroad, unde, în mod normal, te cam dai de toţi pereţii. Locurile din spate sunt surprinzător de încăpătoare, dar şi de confortabile. Nu stai ca într-o limuzină, dar un om de dimensiunile mele călătoreşte mai mult decât decent, deşi scaunul şoferului era dat aproape la maximum în spate. De obicei, într-un pick-up, pe locurile din spate „stai ca în autobuz”. Pentru copii sunt de-a dreptul ideale, cum aveam să aflu după un drum la munte. Poziţia banchetei este mai înaltă faţă de scaunele din faţă, aşa că vizibilitatea este excelentă pentru ei. Au încăput fără probleme două scaune pentru copii, iar între ele a rămas suficient loc pentru o bonă filipineză, dacă aveam. 

128
Trucks & Bus

Ţinuta de drum nu este specifică unui vehicul utilitar, căci Mercedes-Benz a decis să nu folosească celebrele foi de arc pentru puntea spate, ci o suspensie multilink, mult mai confortabilă. Fiind un pick-up totuşi, trebuie să vorbim şi despre benă. Suprafaţa de încărcare are o lungime de 1.587 de milimetri şi o lăţime de 1.560 de milimetri, capacitatea maximă fiind de 1.042 kilograme. Capacitatea de tractare este şi ea impresionantă, în cazul acestei versiuni fiind de 3.500 de kilograme. În sfârşit am găsit o maşină al cărei “portbagaj” nu mai pune probleme! Poţi să îţi pui schiurile, săniile copiilor, geamantanele, sacii de cartofi, borcanele de murături şi chiar un căţel uriaş de pluş fără să te mai întrebi unde vor încăpea. Nu glumesc! În benă mai putem găsi sisteme de ancorare, dar şi o priză electrică extrem de utilă când călătoreşti cu o ladă frigorifică la tine, de exemplu.

Şi toate vor fi în siguranţă, căci versiunea testată avea un capac cu braţe hidraulice. La capitolul consum, după 500 de kilometri străbătuţi pe şosea şi pe lângă, acesta a fost de 10 litri la suta de kilometri, mai mult decât decent pentru o asemenea maşină. Preţul unui X-class V6 pleacă de la aproximativ 46.000 de euro, dar, datorită opţionalelor, versiunea testată de mine are un preţ de circa 60.000. Ca o concluzie, versiunea aceasta a clasei X îţi oferă ceva ce nu multe maşini o fac! Vezi un deal sau un munte şi vrei să urci pe el? Poţi să o faci! Vrei să cari lemne, pietre, butoaie cu brânză sau lapte de la stână? Poţi să faci şi asta! Vrei să fii elegant, impunător şi să întorci priviri? O vei face liniştit! Se cheamă libertate! Le-aş face,totuşi, o recomandare celor de la Mercedes-Benz: să scoată „casetofonul”, V6 face toată muzica! Mai ales cu geamul deschis...

129
DRIVE TEST T&B

Când mergi în Sport, sunt două variante. Ori râzi în hohote, ori te ţii bine de volan şi te rogi. Eu am trecut prin ambele emoţii, dar în ordine inversă. Iniţial, mă rugam să ţină frânele, dar după ce am văzut că oprirea unui mastodont nu e o problemă atunci când ai frâne cu discuri ventilate faţă-spate, am izbucnit în râs. S-or fi uitat ciudat la mine câţiva, dar zău dacă mă mai interesa! Mai există şi modul Offroad, conceput special pentru teren accidentat, un mod care gestionează perfect puterea când te aventurezi pe lângă drum. În offroad,  fluxul de putere trebuie să fie liniar, iar schimbarea vitezelor să nu se facă tocmai când ţi-e lumea mai dragă. În modul Manual, îţi faci de cap cum vrei tu. Schimbarea treptelor de viteză se face de la padelele aflate în spatele volanului, iar distracţia este asigurată. Uiţi repede că eşti într-un pick-up şi te simţi ca un pilot de curse. La interior, cei de la Mercedes-Benz au folosit materiale de calitate şi tehnologii de ultimă generaţie. Primele care ies în evidenţă sunt gurile de ventilaţie, atent lucrate şi cu inserţii cromate, şi ecranul multimedia uriaş cu touchpad, de 8,4 inch. Acest ecran este extrem de util mai ales la mersul cu spatele, căci pe el sunt afişate imaginile celor patru camere amplasate pe maşină, camere care oferă imaginea 360 de grade în jurul vehiculului. Împreună cu avertizările senzorilor de parcare faţă-spate, este aproape imposibil să nu te descurci cu parcatul, în ciuda dimensiunilor impresionante. Un alt ecran color aflat între ceasurile de bord îţi furnizează toate informaţiile necesare despre călătorie, consum, intervale de service etc. Scaunele, planşa de bord şi volanul sunt îmbrăcate în piele artificială şi îi conferă maşinii un aer extrem de elegant.

130
COMPETIŢI
Raliul Dakar
Ford Trucks concurează în cadrul celui mai greu maraton din lume

Numărătoarea inversă a început pentru ediția din 2019 a Raliului Dakar, cel mai dificil maraton de off-road din lume. Raliul va începe în orașul Lima din Peru, America de Sud și va avea loc între 6 și 17 ianuarie 2019. VDR Truck Racing, echipa belgiană susținută de Ford Trucks, va concura și în acest eveniment. Echipa ii reuneste pe Yves Rutten si Peter Van Delm, care vor fi in cursa cu vehiculele Ford Trucks pentru prima data.
Ford Trucks și echipa belgiană VDR Truck Racing și-au unit forțele pentru a dezvolta două camioane ce vor concura în cea mai dificilă cursă din lume. Vehiculele trimise de Ford Trucks la Raliul Dakar din 2019 au fost proiectate cu sprijinul inginerilor Ford Trucks, în timp ce echipamentul de curse a fost fabricat în atelierul VDR Racing din Belgia. Camioanele au fost apoi asamblate de

inginerii Ford Trucks și echipa tehnică VDR Truck Racing, înainte de a fi testate în condiții reale pentru a le pregăti pentru cea mai dificilă cursă din lume. În timp ce continuăm să creștem ca marcă internațională în Orientul Mijlociu, Africa și Europa, 

"Ford Trucks susține sporturile cu motor din întreaga lume”
Vicepreședintele Ford Trucks, Serhan Turfan, explică sprijinul acordat de Ford Trucks pentru sporturile cu motor ce se desfasoara la nivel global. "Fiind unul dintre cei mai mari producători de pe piața mondială a vehiculelor utilitare grele, Ford Trucks combină experiența de 60 de ani de producție a camioanelor cu capacitatea de a dezvolta produse care să răspundă cerințelor pieței

131
Trucks & Bus

În timp ce continuăm să creștem ca marcă internațională în Orientul Mijlociu, Africa și Europa, investim și susținem motorsporturile. Ca atare, am colaborat cu VDR Truck Racing începând din anul 2016.

În cadrul acestui parteneriat, vehiculele Ford Trucks vor concura pentru prima dată în Raliul Dakar. După ce am supus vehiculele noastre testelor care imită condițiile din cursa, suntem încrezători că puterea și durabilitatea lor vor contribui la reusita în Raliul Dakar. Suntem foarte bucuroși să colaborăm cu VDR Truck Racing, o echipă cu succes la nivel mondial. VDR Truck Racing și-a pus încrederea în Ford Trucks pentru a participa la cea mai dificilă cursă din lume cu vehiculele noastre și le dorim succes ". 

In afara de cele doua camioane, Ford Trucks va oferi tot echipamentul necesar în deșert de către echipa VDR Truck Racing, care constă in doi șoferi, patru co-piloti și un echipaj tehnic de opt persoane.

Cel de-al 41-lea Raliu Dakar va avea loc în America de Sud. Spre deosebire de anii precedenți, în acest an va trece doar prin Peru. Raliul va începe cu o ceremonie de start pe data de 6 ianuarie 2019 și va dura 11 zile. Începând din Lima, raliul este format din 10 etape.Traseul ce va trece prin deserturile din Peru se va sfarsi in Lima pe data de 17 ianuarie. 

Ford Trucks este unul dintre cei mai mari producători internaționali de camioane grele, din lume. Produc o gamă largă de vehicule, care include autotractoare, camioane de construcții și vehicule speciale, cu o greutate de peste 16 tone. Rezultatele dovedite ale calității, durabilității și eficienței vehiculelor utilitare Ford, stau la baza strategiei internaționale a produselor Ford. 

132
Trucks & Bus
Premiera mondială
Noul Actros

Pentru a sprijini conducătorii auto și pentru a consolida siguranța și confortul, Mercedes-Benz Trucks introduce conducerea semi-autonomă în producția de serie: noul Active Drive Assist poate frâna, accelera și vira. Sistemul oferă conducere semi-automată pentru toate intervalele de viteză.
Consumul de carburant pentru noul Actros a fost din nou redus, în comparație cu modelele anterioare, și astfel poate fi posibilă o economie de carburant de până la 3% pe autostrăzi și până la 5% pe drumuri rurale. Datorită MirrorCam și a noilor paravânturi, au fost implementate numeroase îmbunătățiri din punct de vedere aerodinamic. Predictive Powertrain Control (PPC), controlul inteligent de croazieră, este acum mult mai eficient și poate fi folosit și pe drumurile rurale, datorită datelor cartografice suplimentare. Mai mult, au fost implementate și diagramele de încărcare pe axe cu scopul de a economisi carburant.

Prima producție de serie cu MirrorCam, ce înlocuieşte oglinzile retrovizoare, pentru a spori siguranța și eficiența

Oglinzile principale și cele cu unghi larg au fost înlocuite pe noul Actros cu MirrorCam, ce face parte din dotările standard. MirrorCam aduce o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește aerodinamica, siguranța și manevrarea autovehiculului. Acest sistem asigură o imagine panoramică puternic îmbunătățită și cuprinde două camere montate la exteriorul autovehiculului și două ecrane de 15 inch pe stâlpii A din interiorul cabinei

133
Trucks & Bus

Active Brake Assist 5: următoarea generație a sistemului de asistență pentru frânarea de urgență
Active Brake Assist 5 oferă șoferului suport în eventualitatea unei coliziuni față-spate sau a unei coliziuni cu o persoană care traversează prin fața autovehiculului, se îndreaptă spre acesta sau este pe aceeași bandă. Dacă este nevoie, sistemul Active Brake Assist 5 poate iniția automat frânarea maximă pentru a opri. În momentul de față, Active Brake Assist 5 funcționează cu ajutorul unui sistem de radar și camere. Astfel, sistemul poate monitoriza spațiul din fața autovehiculului mult mai ușor și poate reacționa mai eficient. 
Toate sistemele de asistență pentru autovehiculele Mercedes-Benz funcționează tot timpul la capacitate maximă. Şoferului îi revine responsabilitatea cu privire la monitorizarea condițiilor de trafic și drum.  

Conectivitate și operare intuitivă datorită Multimedia Cockpit și a numeroaselor caracteristici noi

Cu noul Actros, cu un Multimedia Cockpit complet actualizat, șoferii dispun de ușurință în utilizare și confort la citirea afișajelor. Două ecrane interactive reprezintă sursa centrală de informații din cadrul cockpit-ului digital din viitor. Aici pot fi vizualizate sistemele de asistență, precum și toate informațiile relevante pentru conducătorul auto. Conectivitatea devine realitate cu Actros: smartphone-urile pot fi conectate prin intermediul Apple CarPlay sau Android Auto. Aplicațiile ajută șoferii să își îndeplinească sarcinile de transport. Truck Data Centre conectează autovehiculul la cloud și asigură toate soluțiile de conectivitate. Monitorizarea în timp real a autovehiculului prin intermediul Fleetboard și a Mercedes-Benz Uptime aduce valoare adăugată antreprenorilor. Mai mult, șoferii se pot bucura acum de ușurință în utilizare, datorită noii telecomenzi, care face parte din dotările standard. 

134
Trucks & Bus

Funcționalitate și estetică îmbinate armonios: design interior și exterior modern pentru noul Actros
Dezvoltarea design-ului interior al noului Actros s-a concentrat în mod special în jurul şoferului – din interior spre exterior. Iar rezultatul constă într-un interior modern al autovehiculului. Noua experiență de utilizator a șoferului a fost elementul principal în procesul de design. Iar acest lucru se simte în noul Multimedia Cockpit,

care aduce Actros în lumea digitală. Funcționalitatea tactilă, formatul mărit al ecranelor, detaliile suprafețelor și ornamentele, precum și cele câteva butoane analog rămase, definesc standardele interiorului modern, de înaltă calitate a camionului emblematic de la Mercedes-Benz Trucks. În ceea ce privește exteriorul, absența oglinzilor retrovizoare exterioare oferă noului Actros un aspect unitar. 

135
Trucks & Bus

Stilul dinamic al MirrorCam și farurile caracteristice cu tehnologie LED, completează aspectul modern al noului Mercedes-Benz Actros.

Inovare pentru șantiere: noul Actros este forța din spatele noului Arocs

Reducerea costurilor totale, nivelul înalt de siguranță, disponibilitatea ridicată a autovehiculului sunt factori esențiali în ceea ce privește transportul pe șantiere. De aceea, numeroase caracteristici ale noului Actros sunt disponibile și pentru noul Arocs. De exemplu, fiecare Arocs beneficiază de Predictive Powertrain Control îmbunătățit, ca dotare standard, accentuându-i astfel puterea, mai ales în cazul traficului în construcţii, cu dese opriri interurbane scurte. 

136
IAA HANOVRA
Inovații de marcă
Macaralele multifuncționale PCC PALFINGER
Compacte, dar cu o capacitate mare de ridicare, de până la 30 t și un moment constant de până la 115 tm,
-Pot lucra oriunde, în spațiile înguste din hale sau pe marile șantiere,
-Pot să se deplaseze și să lucreze pe teren accidentat, chiar și pe drumuri de munte,
-Pot fi ușor montate pe șasiu cu șenile sau pe platforma unui camion,
-Sarcina lor utilă poate crește prin montarea unor contragreutăți.
Evoluția tehnologiilor, noile oțeluri înalt aliate, proiectarea asistată de calculator, iată câteva elemente care împreună contribuie la noua revoluție tehnologică. Dacă în domeniul transportului de persoane sau mărfuri fiecare generație de mașini este cu mult mai avansată decât cea dinainte, utilajele și echipamentele din domeniul construcțiilor au o evoluție proprie, dar fără salturi spectaculoase.
Până acum...
IAA Hanovra, una dintre cele mai mari expoziții din lume dedicată transportului comercial, este gazda în luna septembrie a unui eveniment cu totul deosebit, și anume lansarea noului unui nou tip de macara de către producătorul austriac Palfinger.
137
Trucks & Bus

O revoluție în domeniul mașinilor de ridicat

Evoluția sistemelor de ridicat este una spectaculoasă, de la Leonardo da Vinci, primul care a proiectat o macara turn cu toate echipamentele necesare, până la primele automacarale, acestea s-au diversificat și s-au specializat permanent. Pe de altă parte, ele sunt absolut necesare pentru ridicarea construcțiilor de orice tip, indiferent dacă sunt amplasate într-un deșert sau un vârf de munte. Cu costurile de rigoare.
Dar Palfinger dovedește încă o dată capacitățile sale inovatoare și, bazându-se pe experiența unică a specialiștilor săi, propune acum o adevărată revoluție în domeniul macaralelor, prin noua gamă de macarale multifuncționale pe șenile PCC. Atenția deosebită acordată acestei game revoluționare de macarale a inclus nu numai investiții deosebite în cercetare și d

138
IAA HANOVRA

PCC.- PALFINGER Crawler Crane

Probabil cel mai sugestiv exemplu în ceea ce privește capacitățile unice ale macaralelor a fost dat de către Michael Hagenauer, șeful diviziei de produse Macarale pe șenile: "Pe teren dificil, atunci când se construiesc linii electrice sau cabluri - transportul elicopterelor este în mod normal singura alternativă la o macara montată pe camion. În schimb, cu macaralele pe șenile PCC, astfel de activități pot fi finalizate în condiții de siguranță, în mod eficient și ieftin, fiind de altfel una din activitățile tipice pentru ele"

Gama de macarale pe șenile PALFINGER PCC este disponibilă în trei variante: PCC 57.002, cu o rază maximă de 29.,5 m, o înălțime maximă de ridicare de 32 m și o capacitate maximă de ridicare de 17.900 kg. 
Următorul model în gamă, PCC 71.002, are o rază maximă de lucru de 31.,6 metri și o înălțime de ridicare de 34 m, combinate cu o capacitate maximă de 19.100 kg.
Cel mai puternic model al gamei este PCC 115.002, care oferă o rază maximă de 33.3 m, o înălțime de ridicare de 35.8 m și o capacitate de ridicare de până la 30.000 kg. Pentru ele sunt disponibile numeroase echipamente suplimentare, cum ar fi platforme de lucru, echipamente de manipulare pentru țevi, diferite dispozitive de prindere. 

Toate macaralele din gama PCC pot fi montate pe șasiu de camion.
Fiind mai îngustă cu 40 cm decât un șasiu de camion convențional, aceasta poate ridica chiar și în zone unde nu este suficient spațiu pentru nici un tip de macara.

139
Trucks & Bus

MAXIM DE FLEXIBILITATE – Brațul articulat reprezintă pentru întreaga gamă Palfinger PCC un avantaj unic pe piață, comparativ cu o macara cu braț telescopabil, acesta putând fi înclinat în sus, acesta oferă o manevrabilitate unică, acces în zone restrânse, din acest motiv seria PCC putând fi utilizată la fel de bine atât în zonele urbane, cât și în sectorul industrial și pentru activități interioare.

DESIGN COMPACT – Gama de macarale pe șenile PALFINGER PCC este impresionantă prin dimensiunile sale compacte: pentru a trece, care nevoie de o lățime de trecere între 2 și 2.2 m, și o înălțime de 2.2 – 2.,5 m.  Pentru deplasare macaralei, fără șenile, în spații înguste, aceasta poate utiliza numai sistemul de acționare a stabilizatoarelor, aceasta putând fi să se strecoare în spații extrem de joase și limitate și chiar încărcată într-un container pentru a fi mutată, fără nici un dispozitiv exterior de transport.

MACARA ALL-TERAIN- Șasiul pe șenile este perfect pentru utilizarea off-road deoarece garda mare de la sol permite urcarea unor pante de până la 60%. Atunci când macaraua este folosită off-road, în funcție de lățimea bazei de sprijin, gradientele de pantă de la 8 ° la 20 ° pot fi compensate datorită stabilizatoarelor de sprijin lungi și deosebit de robuste. 

Unicul distribuitor pentru România al întregii game de macarale Palfinger este societatea Terra Palfinger.

140
Drive Test Trucks&Bus
Ford Trucks
Camioane dintr-o bucată!

Viaţa într-o carieră de piatră nu a fost şi nici nu va fi vreodată uşoară. Muncă multă şi grea, praf, soare arzător, transpiraţie... Sau poate ploaie şi noroi până la glezne, cum ‘ţi-o fi norocul... Indiferent de vreme însă, ai de cărat zeci, sute de tone de piatră şi asta nu oricum, ci repejor şi cu nişte costuri rezonabile. Nu de alta, dar trebuie să faci şi profit! E limpede că într-un astfel de mediu nu rezistă oricine. Nu e loc pentru „sensibili”, nici în cazul şoferilor, dar nici în cazul camioanelor! Şi dacă tot vorbim despre „brute”, de ceva vreme îmi tot ies în cale pe şosea nişte mastodonţi 8x4. Prima întâlnire a fost pe un drum judeţean, când de pe un drum de pământ a ieşit un camion Ford, plin cu pietriş sau ceva. A virat la dreapta spre mine şi atunci i-am văzut emblema uriaşă de pe capotă: Ford! Atât am apucat să descifrez... Câteva zile mai târziu, am mai văzut unul. Primul lucru care mi-a sărit din nou în ochi a fost, din nou, emblema, urmând grila radiatorului şi cele patru blocuri optice mari. Recunosc că m-a intrigat, aşa că am vrut să pun mâna pe unul şi să aflu mai multe despre ele. Cu ajutorul celor de la @CEFIN TRUCKS, unic importator şi distributior@FORD TRUCKS în România, am reuşit. 

Mă aştepta liniştit în parcare, spălat şi lustruit, dar „încruntat” rău. Adică, la prima vedere, îţi dă acea senzaţie: „nu ştiu cu ce camioane ai mai umblat tu, dar cu mine nu te joci!” Am urcat în cabină, o cabină de zi cu trei locuri şi am început să ne „împrietenim”. Panoul de bord este unul simplu şi clar, cu toate informaţiile necesare la îndemână. Cadranele sunt mari şi vizibile din „avion”, iar toate butoanele de care ai nevoie sunt la distanţă de o mână. 

141
DRIVE TEST T&B

Şi nu sunt multe, ci doar strictul necesar, lucru pe care eu îl văd ca pe un plus! Tabloul de bord şi computerul s-au activat de îndată ce am pus contactul, iar motorul a început să toarcă o secundă mai târziu. Şi dacă tot vorbim despre el... Motorul este un Ecotorq de 13 litri, 420 de cai putere şi 2.150 Nm, Euro 6, un motor dezvoltat de Ford. 
Producătorul susţine că are performanţe lăudabile datorită sistemului de injecţie directă, a turbocompresorului cu geometrie variabilă, a sistemului de recirculare a gazelor şi a unităţii inteligente de gestionare a consumului. Scaunul şoferului este cu suspensie pneumatică şi încălzit, confortabil pentru o basculantă de 40 de tone. 

Dar eu nu de încălzire aveam nevoie, ci de răcoare, căci erau vreo 38 de grade afară. N-a durat mult şi am început să mă „aclimatizez”, căci aerul condiţionat, o dotare standard pentru camioanele din gama de construcţii Ford Trucks, a început să îşi facă datoria. Sincer, nici nu ştiu cum ai putea munci într-o astfel de cabină fără aer condiţionat. Ce variante ai? Să laşi geamurile jos într-o carieră plină de praf? Hm! Cutia de viteze a camionului pe care l-am primit a fost una manuală cu opt trepte. Plus „jumătăţi”! Adică fiecare treaptă de viteză mai avea o „jumătate”, pentru situaţiile când eşti încărcat, deci, în total... 16! „Gamă mică, gamă mare, treapta doi, doi jumate’...” Aparent, destul de complicat, dar n-a fost deloc aşa. Ford Trucks oferă şi o cutie automată cu 12 trepte, dacă n-ai chef să „mesteci în mămăligă”. 

142
Trucks & Bus

O cutie care ştie exact momentul în care trebuie să schimbe treapta, în funcţie de viteză, încărcătură şi înclinaţia terenului. Este de menţionat frâna de motor fantastică, disponibilă în dotarea standard, şi care oferă 340 kW. Ea poate fi folosită gradual, în funcţie de greutatea încărcăturii. Opţional, autobasculanta poate fi echipată şi cu un Intarder de 600 kW, un sistem care previne folosirea inutilă a frânei de serviciu şi, implicit, reduce costurile de exploatare. Ba mai mult, există un sistem inteligent de gestionare a frânării, care se activează prin apăsarea unui buton. El, sistemul, se asigură că frânele auxiliare sunt folosite eficient, iar cele de serviciu sunt pregătite în cazul unei urgenţe. 

143
DRIVE TEST T&B

Pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, la 90 de kilometri pe oră, puntea spate s-a comportat destul de bine şi nu m-a scuturat prea tare, deşi ea nu a fost gândită pentru aşa ceva, ci pentru mersul pe teren accidentat. Ea vine cu un diferenţial optimizat, iar şasiul pare genul „redneck”, cum sunt texanii din filmele americane. N-ai nevoie de nu ştiu ce teste sau cunoştinţe să îţi dai seama că este un şasiu zdravăn, e destul să te uiţi la el şi îţi dai seama că poate multe. Însă cel mai bine s-a simţit când a dat de... praf, în şi în jurul balastierei! Reprize bune de acceleraţie, nicio „tresărire” la urcări sau treceri peste movile, doar un mare rânjet pe faţă şi un nor uriaş de praf în spate. Un camion Ford Trucks „nebun”, care se credea prin deşertul Atacama, nu prin judeţul Giurgiu!

144
Camioanele viitorului
VOLVO TRUCKS
Eletromobilitate facilitată

Se manifestă pe piață un interes deosebit pentru autocamioanele electrice, dar și dorința de a înțelege mai multe despre posibilitățile acestei noi tehnologii electrificate și despre utilizarea ei propriu-zisă în activitățile cotidiene. Trecerea la electromobilitate va face ca transportul de marfă să devină mai silențios, mai ecologic și mai sustenabil. Tranziția spre o activitate de transport nouă și mai sustenabilă implică considerente noi și, de asemenea, noi oportunități.

Volvo Trucks dorește să ușureze trecerea la electromobilitate. Abordarea este una holistică; constă în oferirea unor soluții bazate pe nevoile individuale ale fiecărui client, precum ciclurile de deplasare, sarcina utilă, disponibilitatea, gama de activitate și alți parametri. Având mereu în vedere obiectivul de a le oferi clienților disponibilitate și productivitate ridicate. Dată fiind imaginea de ansamblu, oferim combinația potrivită de produse și servicii pentru optimizarea operațiunilor zilnice. Iar acest aspect este susținut de siguranța pe care o prezintă o rețea globală de service.

145
Trucks & Bus

Date despre Volvo FL Electric

Autocamion alimentat integral cu energie electrică, pentru distribuție, colectarea deșeurilor și alte aplicații în condiții urbane, cu o capacitate de 16 tone pentru masa totală maximă autorizată.
-Lanț cinematic: motor electric de 185 kW, putere maximă/putere continuă de 130 kW, transmisie cu două viteze, ax cardanic, punte spate. Cuplu maxim motor electric de 425 Nm. Cuplu maxim pe puntea spate de 20 kNm.
-Stocarea energiei: 2–6 baterii litiu-ion, însumând 100-300 kWh.
-Distanța: până la 300 km.
-Încărcarea: Încărcare CA prin rețeaua de alimentare (22 kW) sau încărcare rapidă CC prin CCS/Combo2 pentru până la 150 kW.
-Timp de reîncărcare: de la baterii goale până la baterii complet încărcate: încărcare rapidă 1–2 ore (încărcare CC), încărcare pe timp de noapte până la 10 ore (încărcare CA) cu o capacitate maximă a bateriei de 300 kWh.

Primele două autocamioane Volvo FL Electric vor fi operate de compania de colectare și reciclare a deșeurilor menajere Renova și de firma de transport TGM.

Proiectul Off Peak City Distribution (Distribuția urbană a traficului în afara orelor de vârf) a studiat efectele transportului de mărfuri pe timp de noapte în centrul orașului Stockholm. Datorită faptului că s-au evitat orele de vârf din trafic, autocamioanele și-au putut efectua activitățile în doar o treime din timp, comparativ cu operațiunile din timpul zilei.

146
MAN Armored
MAN Trucks&Bus
Armata vrea camioane noi!

Darius Dănilă - drive tester

În plină creştere a tensiunilor NATO-Rusia la Marea Neagră, Armata Română vrea să renunţe la mult prea bătrânele sale camioane Dac, Bucegi sau Roman. Şi-ar dori aproximativ 3.300 de camioane noi, moderne şi fiabile, şi este dispusă să cheltuie pentru asta circa 750 de milioane de euro, pentru următorii şapte ani. 

147
Trucks & Bus

Urmează să fie organizată o licitaţie în acest sens, iar primii care se anunță sunt ce de la Rheinmetall, o companie germană care derulează deja un parteneriat cu Uzina Automecanică Moreni pentru realizarea transportorului românesc Agilis 8x8. Rheinmetall vrea să intre în licitație cu camioanele militare gama HX și camioanele comerciale militarizate MAN TG. 
Pentru acest contract, nemții caută colaborări cu furnizori locali din România și propun asamblarea modelelor în țară. acestea sunt modele grele, militare și vor fi fabricate la Moreni, folosindu-se de o parte din infrastructura programului Agilis, iar camioanele militarizate vor fi livrte prin compania MHS Truck&Bus, reprezentantul MAN în România și importator al Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV). 
Camioanele pe care le cere Armata vin în diverse configurații, 4x4, 6x6 sau 8x8, în variante militare, cu blindaj, sau camioane comerciale militarizate, adică au diverse modificări specifice, cum ar fi trapa, protecţii pentru radiator şi motor etc. Rheinmetall a adus la Bucureşti un camion militar HX 6x6, care va intra în dotarea armatei germane, pe care l-am putut vedea şi noi. 
„Camionul HX pe care îl vedem este parte dintr-un contract cu Armata Germană, unul dintre cele 2.000 pe care urmează să le livrăm. Este ceea ce propunem şi pentru Armata Română, căci compatibilitatea NATO este esenţială. Are o cabină care oferă un grad ridicat de protecţie, iar capabilităţile sale off-road sunt extraordinare.” - Dominik von Wolff Matternich, director de vânzări Rheinmetall România. 
O posibilă câştigare a licitaţiei ar înseamna ca aceste camioane să fie asamblate la fabrica din Moreni. „Am identificat mulţi potenţiali furnizori locali pentru numeroase elemente ale camionului. Ar fi ideal, căci aceştia ar putea ajuta în viitor şi la mentenanţa camioanelor, ele având o durată de viaţă de aproximativ 25-30 de ani.”, a mai spus Dominik von Wolff Matternich. 
MHS Truck & Bus este unic importator şi partener service pentru camioanele Rheinmetall MAN în România. 

148
Mercedes-Benz Trucks
RoadStars Trophy
Cel mai important eveniment dedicat şoferilor cu volan albastru, membri în comunitatea RoadStars

În perioada 26 – 30 iunie, a avut loc finala RoadStars Trophy. În cadrul acesteia, cei 14 finalişti ce au intrat în componenţa celor şapte echipe naţionale (Germania, Elveţia, Belgia, Olanda, România, Italia şi Polonia), şi-au dovedit abilitățile ducând la capăt cele mai variate provocări. 
După trei zile de foc în Spania, ce le-au testat spiritul de echipă, forţa şi iscusinţa, în cadrul unor probe precum bowling catalan, tir cu arcul, cățărat pe stâncă, cursa mini-camioanelor, tăiatul buştenilor – proba aleasă de comunitate, dar şi a abilităţilor de conducere prin executarea de manevre compexe, concurenţii au pornit spre Germania, la Truck Grand Prix, pentru ceremonia de premiere şi pentru a urmări demonstrațiile cu camioane de pe circuit.
În final, în fața miilor de fani prezenţi la Nürburgring, au fost desemnaţi câștigătorii: echipa elvețiană compusă din Alex Auerswald și Roland Kundert, urmată de cea a Italiei și Belgiei. Românii Cosmin Rizea și Ionel Coconaşu s-au clasat pe locul 4. 

RoadStars Trophy oferă şansa tuturor șoferilor de autocamioane, indiferent de vârstă, gen, experiență profesională sau modelul de autocamion pe care îl conduc, să ia parte la o experiență memorabilă.
Pentru a putea participa la astfel de evenimente exclusiviste, pentru a fi la curent cu toate articolele publicate şi competiţiile organizate sau pentru a socializa cu ceilalţi membri activi, utilizatorii RoadStars trebuie să se înregistreze cu numele şi numărul permisului de conducere pentru camioane, primind astfel statutul de membru cu Volan Albastru.

149
Trucks & Bus

RoadStars România – de la camioane de legendă, la șoferi contemporani 


RoadStars România a continuat seria interviurilor cu șoferi profesioniști, prezentându-i pe Ionuț Țepeligă (TagaComTrans) și Cătălin Ciocârlan (Cartrans). Ambii au moștenit pasiunea pentru camioane din familie și practică cu mult devotament și entuziasm această meserie. Ionuț Țepeligă a avut ocazia să conducă mai multe mărci de camioane, dar spune despre Mercedes-Benz Actros că este cel mai bun camion pe care l-a condus. 

150
FILMELE TRUCKS&BUS
PLATOONING în direct
BERLIN - IUNIE 2018

Conducere autonomă
Am participat la primul platooning pentru ziariști
DAN PAVEL - Berlin

Dacă în decembrie 2016 începeam povestea colaborării dintre producătorul german MAN şi grupul logistic DB Schenker, acum putem spune că primele rezultate ale acestui efort comun încep să apară.
Mai precis, posibilitatea funcționării în timp real, pe șosele, a sistemelor de transport autonom, sau platooning este studiată de câțiva ani de către producătorii de camioane dar și de către marile firme de transport din Europa. 

Tehnologia există, camioanele care să se deplaseze fără șofer sunt de asemenea puse la punct, dar... niciodată nu poți ști ce se întâmplă pe o șosea, în special pe o autostradă aglomerată din Germania, precum A9, care leagă München și Nurenberg. Din acest motiv a fost necesară o colaborare cu un transportator important, precum grupul DB Schenker, care să poată să aprecieze prin prisma propriilor necesități de transport și cu proprii șoferi profesioniști eficiența și siguranța unui sistem de transport autonom.

Am fost invitat la Berlin de către producătorul german MAN Truck&Bus pentru a vedea direct din cabina camionului cum se poate conduce în sistem platooning. Filmul de mai sus prezintă explicațiile șoferului specializat în acest tip particular de conducere iar filmul de pe pagina următoare este făcut direct de pe pista de teste.

151